De 9 leukste herinneringen aan Lekturama Luistersprookjes

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

7

Laatste update:

7

TING… en dan de pagina omslaan. Herken je het ritueel? Luisterde jij vroeger ook naar Lekturama Luistersprookjes? Ik denk dat ik er permanente hoorbeschadiging van heb gekregen. Zo vaak en zo luid luisterde ik ernaar. .

Lekturama Luistersprookjes: leuk en leerzaam

En die TING kan niet goed zijn voor tere oortjes die nog groeien. Zo veel uur luistergenot! Cassettebandje, boekje, walkman, kopje warme chocolademelk met slagroom en een koekje erbij. Dat was de perfecte herfstmiddag. Kinderen van nu weten eigenlijk niet wat ze missen

De boeken en cassettebandjes waren ongekend leuk en leerzaam. Zulke dingen maken ze tegenwoordig niet meer. Hier een paar leuke herinneringen, die de Lekturama luistersprookjes zo typerend maakten. Maar eerst duiken we terug in de tijd met deze herkenbare muziekintro!

1. Je kon meelezen en meeluisteren.

Zo leerde je allerlei nieuwe woorden. Je leerde hoe je ze schreef, maar ook hoe je ze uitsprak.

Via: giphy.com

2. Het was speciaal

De boeken waren niet te koop in de winkel. Je moest lid zijn om de Lekturama luisterboekjes en bijbehorende cassettebandjes te ontvangen als postorder.

walkman sony koptelefoon
Via: unsplash.com | Florian Schmetz , CC

3. Er waren 39 delen!

Je was dus wel even zoet met de Luistersprookjes. Die 39 delen bestonden ook uit verschillende sprookjes, dus 1 deel ging best lang mee.

Via: Lekturama (cover)

4. Het was leuk om te verzamelen

Had jij ook zo’n verzameling thuis?

lekturama luistersprookjes
Via: Lekturama (cover)

5. Je kon je ouders lekker irriteren

Ik had ook een echte cassettetoren met kleine speakers en soms deed ik alles lekker op zijn aller hardst. TING!

Cassette speler muziek luisteren vroeger
Via: pixabay.com | Pexels, CC

6. Er was altijd een moraal

Zo leerde je weer wat levenslessen bij.

Via: giphy.com

7. Leuk tijdverdrijf

Vooral op koude en donkere dagen was je blij met de Lekturama Luistersprookjes.

Via: Lekturama (cover)

8. Je ouders konden er ook uit voorlezen

Saampjes op de bank met een warme choco, heelrijk!

Via: Lekturama (cover)

9. Het was herkenbaar

Niet heel gek want bijna alle stemmen werden door Frans van Dusschoten ingesproken Ja, die ook de stem van onder andere Brilsmurf, de Freggles, Meneer de Uil van de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter had ingesproken.

De misstap van Lekturama

Als je denkt aan de Reclame Code Commissie, dan kan dat niet goed zijn. Helaas kwam deze uitgeverij meerdere malen met hen in aanraking. Dit sprookje eindigde dus niet goed.

Sprookjes blijven altijd leuk. Weet jij dat de meeste sprookjes niet goed eindigen of soms een beetje bizar zijn? Eigenlijk zijn het gewoon gruwelijke verhalen. Of luister even nostalgisch naar mijn favoriete sprookje: Tafeltje dek je, Ezeltje strek je, Knuppel uit de Zak

Jouw herinneringen aan Lekturama luistersprookjes

Heb jij vroeger ook geluisterd naar al die leuke verhalen? Wat vond jij de leukste of wat herinner jij je nog het meest aan de Lekturama verhalen?

Laat het ons weten in een reactie onderin en deel dit met je vrienden!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

7 gedachten over “De 9 leukste herinneringen aan Lekturama Luistersprookjes”

 1. Ik kocht met iTunes al de luistersprookjes als App-jes voor mijn zoon. Nu zijn de meeste niet meer te beluisteren omdat ze “niet meer in uw land worden ondersteund” (= België). Niet fijn want heb ze betaald en daar stond geen einddatum op.

  Beantwoorden
 2. Kan iemand zich herinneren of er ook kleurplaten van waren? Ik dacht het zelf wel.
  Als die er zijn en iemand heeft ze nog, hoop ik dat ze op internet nog eens gedeeld worden, dat zou het helemaal compleet maken.

  Ik heb zelf de complete serie en de bandjes, inmiddels ook alle mp3 versies en video’s van de boeken. Ben er nog steeds verzot op.

  Beantwoorden
 3. Geweldig! Wat heb ik hier van genot als kind. Lekker in bed met boek en de casettenrecorder. Zwervertje de heksenkat vond ik geweldig. En pot met pap die maar bleef koken. Japans sprookje over getekende katten die een rat dood maakten. Gruwelijke tekeningen ook daarbij. Harro de Hofnar, de onnozele hals, vrouw holle, zó veel herinneringen! Ik zou willen dat ik dit kon kopen voor mijn dochter

  Beantwoorden
  • Voor 2 euro een hele doos met bandjes bij de kringloop gevonden gister. Mijn kleuter vind het nu al fantastisch!!

   En ik ook. Jeugdsentiment. Waldo en de vliegende stofzuiger!!!

   Beantwoorden
   • Ik was op marktplaats aan het speuren voor de set, toen kwam ik ze ook bij de kringloop tegen, de helft van de set 🙂 superleuk!

    p.s. Ze staan ook op YouTube !

Plaats een reactie

Share to...