Wie is de man achter het masker van Darth Vader?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Darth Vader

Je moet echt de afgelopen paar decennia onder een steen gelegen hebben om niet te weten wat Star Wars is en wie in vredesnaam die Darth Vader is. Geen nood, wij helpen je op weg!

Star Wars en de iconische Luke Skywalker

Eind jaren 70, begin jaren 80 gingen mensen massaal naar de bioscopen vanwege de filmserie die begon met Star Wars – A New Hope. Deze film ging over de jonge Luke Skywalker die bij toeval een belangrijke boodschap van een knap meisje onder ogen krijgt. Luke is een boerenjongen en hij wil graag wat meer van de wereld zien, dus gaat hij op weg om de boodschap naar zijn gekke oom, Ben Kenobi, te brengen.

Luke Skywalker Star Wars
Via: Star Wars (capture)

De oom van Luke: Ben Kenobi

Ben Kenobi blijkt eigenlijk Obi-wan Knobi te zijn, een nobele Jedi Knight. Uiteindelijk lukt het ze samen om de boodschap te gebruiken tegen de keizer van het empirische rijk. Zij hebben een afschuwelijk wapen gebouwd en met de boodschap die ze ontvangen hebben, kunnen ze tegen dit wapen gebruiken.

Ben Kenobi Darth Vader Star Wars Luke Skywalker
Via: Star Wars (capture)

Star Wars – The Empire Strikes Back

In deel twee, Star Wars – The Empire Strikes Back, vechten de rebellen tegen het keizerrijk. Dit rijk staat nu onder leiding van de verschrikkelijke Darth Vader. In deel drie ‘The Return of the Jedi’ – volgens velen de beste uit de trilogie – gaat het vooral om de strijd tussen goed en kwaad, tussen Luke Skywalker en Darth Vader.

Acteurs van Darth Vader

Tijdens de productie van de reeks belandde juist die Darth Vader ook in een strijd, die gewoon op aarde uitgevochten werd. Het was namelijk zo dat het karakter van Darth Vader door vier personen gespeeld werd. Vier personen?! Inderdaad. En dat zorgde natuurlijk voor problemen.

Darth Vader The Return of the Jedi
Via: Star Wars (capture)

James Earl Jones

Veel mensen zullen waarschijnlijk vooral de markante stem van Darth Vader onthouden hebben. Deze stem kwam niet van de acteur die de hele serie de rol van Vader speelde, maar van een andere – vrij bekende – acteur: James Earl Jones. Zijn zware stem herkennen we vooral uit The Lion King, waarin hij de vader van Simba speelde.

Darth Vader (voor 2 minuten…)

Die roem van Darth Vader werd geclaimd door Sebastian Shaw, een acteur die ingehuurd werd om een scene van precies 2 minuten en 7 seconden te spelen. Dat precies hij deze belangrijke scene uit Return of the Jedi zou spelen werd angstvallig verborgen gehouden. Vanwege de emotionele lading wilde George Lucas voor deze rol namelijk een ervaren acteur, en dat mocht niemand weten.

https://www.youtube.com/watch?v=waHFQ58M2VE&ab_channel=EagleBurger

Maar wie is dan de man achter het masker?

Het blijft natuurlijk altijd de vraag: Wie is nu die man achter het masker van Darth Vader? Lees verder op pagina 2 voor het antwoord!

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...