Deze vrouw hoorde je een kwart eeuw op NS-stations

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

NS trein NS-omroeper station stem

“Dames en heren: de intercity naar Amsterdam heeft een vertraging van 5 minuten”. Zo kennen we Tuffie Vos allemaal als de (voormalig) stem van Nederlandse stations. Deze NS-omroeper is dan ook een onbekende bekendheid, die we allemaal wel eens gehoord hebben.

In dit artikel duiken we verder in op de stem achter deze stationsmededelingen.

Omroepen op Nederlandse stations

Stel je voor: je staat na een lange dag werken, op een winderig perron te wachten op de volgende trein naar huis. Het is een scenario dat vele Nederlanders kennen.

Maar terwijl je daar staat, omringd door het geroezemoes van medereizigers en het fluiten van treinen, klinkt er een stem door de luidsprekers; een stem die bijna net zo vertrouwd is als de stations zelf.

Station Den Bosch vroeger
Via: Wikimedia Commons | RCE / Van Galen, CC

Deze stem heeft ons jarenlang verteld, welke trein eraan komt, welke vertragingen er zijn en op welk perron we moeten zijn.

Die stem, “dames en heren”, is die van Tuffie Vos, de vrouw die een kwart eeuw lang, van 1996 tot 2021 om precies te zijn, het omroepicoon van NS-stations was.

De stem die ons begeleidde

Tuffie Vos is niet zomaar een stem; ze is een deel van de reiservaring die miljoenen Nederlanders met elkaar delen. Sinds midden jaren 90 heeft Tuffie met haar heldere en rustgevende stem ons begeleid op onze treinreizen.

Zonder dat we er misschien bij stil hebben gestaan, is haar stem een ankerpunt geworden in de dagelijkse routine van het openbaar vervoer. Haar aankondigingen waren meer dan alleen maar informatie; ze waren een stukje zekerheid in de chaos van vertragingen en gemiste aansluitingen.

Hier kun je nog een half uurtje luisteren naar Tuffie Vos:

Losse woorden tot zinnen gevormd

Dit heeft ze eenmalig gedaan, waarbij er allerlei losse woorden en plaatsen zijn opgenomen, die door de computer tot één zin gevormd worden. Hierdoor waren er jaarlijks slechts een aantal kleine aanpassingen nodig en heeft Tuffie Vos hier niet al te veel werk aan.

Tuffie Vos

Maar Tuffie Vos is meer dan de stem die je hoort, wanneer je naar je trein sprint. Achter die bekende klanken gaat, of ging, een professionele carrière van een voice-over stemactrice schuil.

Hier een leuke interview met RTV Utrecht:

Leuk feitje is dat Tuffie Vos de dochter is van radio- en televisiepresentatrice Tineke de Nooij,

Meer dan NS-omroeper…

Deze lokale beroemdheid heeft een eigen Wikipedia-pagina. Ze is niet alleen bekend van het omroepen op stations, vos heeft meerdere voice-overs gedaan van onder andere commercials.

Hier nog een reclame met Tuffie Vos:

De reis gaat verder…

In 2021 kwam een eind aan het tijdperk van 25 jaar Tuffie Vos in de Nederlandse stations. Zoals ook in het interview hierboven aangegeven, heeft ze het voice-overs in het geheel vaarwel gezegd en richt zich nu op spiritueel coachen…

Hoewel Tuffie’s stem niet meer dagelijks door de speakers galmt, leeft haar nalatenschap voort. Inmiddels heeft Karin van As het stokje overgenomen als nieuwe NS-station omroeper, die voortbouwt op de standaard die Tuffie Vos heeft gezet.

Hier zie je een video van de nieuwe stem van de NS.

De NS-stem voor jou?

Wat betekent de stem van Tuffie Vos als NS-omroeper voor jou? Word jij er rustig van, of krijg je juist spontaan herinneringen aan de vertragingen?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Deze vrouw hoorde je een kwart eeuw op NS-stations”

Plaats een reactie

Share to...