We hebben ons allemaal wel eens gewaagd aan het vouwen van een vliegtuigje. Er zijn veel soorten manieren van vouwen en het vouwen van een vliegtuigje is al eeuwen oud. Welke soorten ken jij allemaal? Lukt het jou nog om een vliegtuigje te vouwen? Zo niet, dan helpen deze weetjes je zeker goed op weg.
Papieren vliegtuigje vouwen
Hoe spannend was het, als je je fris gevouwen papieren vliegtuigje eindelijk aan de eerste testvlucht onderwierp. Zou het lang blijven zweven of meteen weer crashen of is dit model wel beter dan het vorige? En dan was daar het moment; gaaf!
1. De geschiedenis van het papieren vliegtuigje
Er wordt vanuit gegaan dat de oorsprong van het vliegtuigje in China ligt. Nu is het zo dat de productie van papier in China plaatvond. Dat gebeurde al in 500 v. Chr.. Origami was in die tijd heel erg populair. Er is ook bewijs dat het eerste vliegtuigje in Japan is gemaakt. Het is niet zeker waar en hoe het eerste papieren vliegtuigje gevouwen werd.
In onderstaand filmpje wordt ook gebruik gemaakt van een schaar. Door er een model in te knippen, kan het vliegtuigje nog sneller en verder vliegen. Ze noemen het nu wel origami, maar dat is het niet helemaal. Zo hebben de Chinezen en Japanners het niet bedoeld.
2. Papieren vliegtuigjes om echte vliegtuigen te testen
In 1930 werden in Duitsland papieren vliegtuigjes gebruikt om te zien hoe het werkelijke ontwerp zal vliegen. Designers zoals Heinkel en Junkers hebben op deze manier hun ontwerpen zoals de Heinkel 111 en Junkers 88 getest. Een vliegtuig vouwen om echte te testen dus…
In dit filmpje wordt een waar gevechtsvliegtuig gemaakt. Lukt het jou ook?
3. Het beste modelvliegtuigje
Er is een discussie gaande als het gaat om het best gevouwen vliegtuigje. Het simpele model heeft een de vorm van een pijl, maar er wordt toch getwijfeld of het vliegtuigje wel een staart nodig heeft. Er is wel een wereldrecordhouder bekend: Takauo Toda, zijn vliegtuigje bleef maar liefst 27,9 seconde in de lucht. Zijn voorganger is Ken Blackburn, in 1998 bleef zijn model 27,6 seconden in de lucht.
Hier zien we Ken met zijn wereldrecord. Weet jij een ontwerp waarmee je het wereldrecord kunt verbreken?
4. Anton Fokker
De Nederlander Anton Fokker, gebruikte papierenvliegtuigjes om zijn ontwerpen te maken. Zijn grote droom was het om te vliegen in een eigen gebouwd vliegtuig. Dat is hem ook gelukt Hij kocht een half af vliegtuig van Fachschule. In zijn eigen woorden:
“Ik had het geluk precies op tijd te zijn geboren. Was ik een paar jaar vroeger begonnen, dan had ik de kans mijn nek te breken bij de eerste primitieve proefnemingen. En had ik 2 jaar gewacht, dan zou de toen reeds vereiste technische kennis boven mijn macht geweest zijn.”
Anton Fokker
KLM heeft 97 jaar met de vliegtuigen van Fokker gevlogen. Heb jij wel eens met een van zijn toestellen meegevlogen?
5. Wedstrijdje doen?
Bouw met een groep vrienden, ieder een eigen vliegtuigje. Houd je wel aan een aantal regels:
- Het vliegtuigje moet gemaakt worden van een A-4 blad van 80 gram.
- Er mogen geen andere materialen gebruikt worden.
- Je bedenkt een naam voor jouw vliegtuig, die zet je er ook op.
- Er moet een timer zijn en een lijn waarachter de werpers gaan staan.
- Iedereen mag een korte aanloop nemen, tot aan de lijn om het vliegtuigje te gooien.
- Iemand die niet meedoet houdt de tijden in de gaten.
Je kunt twee winnaars aanwijzen, bijvoorbeeld een met de langste tijd in de lucht, de ander die het verste kwam. Vaak is dit dezelfde winnaar. Hebben jullie nog wat inspiratie nodig voor de soorten vliegtuigjes, blijf dan verder lezen.
Op deze universiteit zijn ze continue bezig met het vouwen van vliegtuigjes. Hier doen zij een wedstrijd. Ze bereiden zich voor op het WK.
6. Super snel vliegtuig
Dit is niet de meest simpele, maar hij kan gemaakt worden, zonder schaar of lijm. Vliegtuigje vouwen 2.0 zeg maar…
6. Een makkelijk vliegtuigje vouwen
Is de vorige niet gelukt, kijk dan naar dit filmpje. Dit is een makkelijkere variant.
6. Nog makkelijker?
Op deze tekening zie je het basismodel van een gevouwen vliegtuigje voor een a4 blad.
7. Even testen
In dit filmpje worden de drie meest gevouwen, populaire vliegtuigjes gemaakt. Ook wordt uitgelegd hoe je hem moet gooien. Ze nemen een kleine aanloop en gooien het vliegtuigje in een hoek van 45 graden.
Jouw ervaring met vliegtuigje vouwen?
Welke vliegtuigjes vouwen heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten via een reactie onderaan de pagina.
Lees ook:
- Deze 12 herkenbare hobby’s typeren je kindertijd!
- Nostalgisch plezier met papier: deze 6 dingen deden we allemaal
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu