Q en Q intro jeugdserie vroeger jaren 70

Via: Q en Q (capture)

Hoe is het nu met de acteurs van Q en Q?

Een aantal acteurs is inmiddels overleden. Bob de Lange die opa speelde overleed kort na het uitkomen van de serie in 1978 op 62-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.

Bob de Lange speelde de opa in Q en Q

Sacco van der Madde – Adjudant

Sacco van der Madde (de adjudant) overleed op 21 december 1997 op 79-jarige leeftijd. De acteur had als bijnaam ‘de meester van de kleine rollen’, een titel waar hij trots op was. In zijn carrière speeldehij maar liefst in 25 films, was in 225 nationale en internationale tv-uitzendingen te zien en tijdens ruim 1000 radio-uitzendingen te horen. Zijn laatste optreden was een gastrol in de tv-serie Baantjer. Als 79-jarige, kort voor zijn overlijden speelde hij Gerard Krol in ‘De Kock en de moord onder nul’.

Sacco van der Madde als adjudant in Q en Q
Sacco van der Madde als de Adjudant in Q en Q

Martin Perels – Wilbur Quant

Ook één van de Q’s: Marin Perels (1960) is helaas overleden. De acteur heeft na Q en Q, ondanks vele aanbiedingen, niet meer geacteerd. In plaats daarvan zocht hij na het behalen van zijn HAVO-diploma het avontuur op in Australië. Perels is lange tijd ernstig ziek geweest en overleed in 2004 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

Martin Perels als Wilbur Quant

Erik van ‘t Wout – Aristides Quarles van Ispen

Erik van ’t Wout speelde Aristides Quarles van Ispen, de Q met de bril. ’t Wout bleef acteren tot de jaren tachtig en was onder andere te zien in Doctor Vlimmen, Van de koele meren des doods en in De mannetjesmaker. Daarna koos de acteur voor een carrière achter de camera’s. Eerst als camera-assistent en lichttechnicus en later als regisseur voor bekende Nederlandse series. Waaronder: Baantjer, Spangen, Grijpstra & De Gier, Wildschut & De Vries, Spoorloos verdwenen, en Dokter Deen.

Erik van ’t Woud als Aristides Quarles van Ispen

Een actuele foto van Erik Van ’t Wout:

Geplaatst door Erik Van ’t Wout op Zaterdag 23 mei 2020

Maélys Morel – Juultje Quant

Maélys Morel (1945) die in de serie Juultje speelde, heet eigenlijk Maelys van ’t Zelfde. Ze was eind jaren zestig tot half jaren zeventig in veel series te zien. Onder andere als Grobelia de heks in Ti-Ta-Tovenaar. Ze had ook zangtalent en vertolkte daarmee onder andere de rol van prinses Vossestaart in de musical ‘Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ Het is voor het grote publiek niet bekend hoe het nu met de actrice gaat.

Maélys Morel als Juultje Quant

Hans Otjes – André Pies

Hans Otjes (1974) speelde André Piës in de serie, de lokale aannemer die bezig is met het bouwen van een donkere kamer voor Wilbur. De jongens maken bij het oplossen van het mysterie veelvuldig gebruik van zijn walkietalkie.

Otjes is een bekende acteur met een breed repertoire. Naast acteur is Otjes veel gevraagd als stemacteur en had hij de lachers op zijn hand als ‘aangever’ bij de shows van Andre van Duin. Tussen 1990 en 2007 moest de acteur wegens een burn-out een lange pauze inlassen. Otjes richtte zich in die jaren op alternatieve therapieën. Onder andere als paragnost en regressietherapeut. Gezondheidsklachten maakte in 2008, na zijn rol in het toneelstuk ‘Hamlet nù’ definitief een eind aan zijn acteercarrière. In 2011 heeft de talentvolle Otjes ook zijn praktijk gesloten. Wel schrijft en illustreert hij nog kinderboeken en is ook nog te horen als stemacteur.

Hans Otjes als André Pies

Hans Dagelet – Ed Bennebroeck

Hans Dagelet speelt een lokale bewoner die in zicht komt wanneer Q en Q in het bos een mysterieuze grote zilveren ring vinden. Tot overmaat van ramp blijkt in de oude molen van Bennebroeck ook nog eens ‘de mysterieuze enge man’ te wonen die de twee jongens voor geen meter vertrouwen. Dagelet kennen we natuurlijk nog van veel meer series en films. Van nostalgische series als Hollands Glorie de recente serie (2020) All Stars & Zonen waarin Dagelet de vader van Nero speelt. Dagelet geldt als een van Neerlands beste en veelzijdige acteurs.

Hans Dagelet als Ed Bennebroeck

Q en Q terugkijken

De 2 series Q en Q hadden elk 13 delen van elk 50 minuten. De eerste serie was te zien in 1974. De serie kreeg een vervolg in 1976 onder de naam ‘Kunst en vliegwerk’.Wil je deze geweldige jeugd tv-serie terugzien om zelf  jeugdherinneringen op te halen? De complete serie is hier te koop. Doen, want de serie is nog altijd leuk. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor je (klein)kinderen!

Jouw Q en Q herinneringen?

Ik ben superbenieuwd of jij ook een jaren 70-kind bent en Q en Q kent. Heb jij er toen ook zo van genoten? Ik hoop dat ik wat leuke herinneringen naar boven heb gehaald! Laat het me weten in de comments.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Als copywriter en tekstschrijver vind ik het niet alleen leuk om te schrijven, maar ook om dingen uit te pluizen. Dat doe ik hier op Vroegert.nl door weer in mijn eigen jeugdherinneringen te duiken. Leuk om nu met andere ogen (en meer kennis) naar 'toen' te kijken!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

4 gedachten over “Q en Q: zo gaat het nu met cast van deze jeugdserie”

 1. Toen je bij een benzinestation alleen nog benzine kon kopen .
  En misschien een mini rolletje pepermunt kreeg ,als je met papa mee was gegaan .

  Beantwoorden
 2. Maélys Morèl heeft rond de eeuwwisseling in Amsterdam een antiekzaak gehad. Later is ze nog eens opgedoken in een terugblik op Q en Q. Ze werd betiteld als ‘actrice in ruste’.

  Beantwoorden
 3. Q&Q is tijdloos en nog altijd relevant. Met mijn dochter, geboren in 2004 heb ik erg genoten van de series. Ook hebben wij erg genoten van De Zevensprong. Maar Q&Q steekt er ver bovenuit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer