RuneScape was geweldig: 10 redenen dat je dit speelde

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Runescape game computer spel

Was jij in je jeugd ook zo verslingerd aan RuneScape? Dan was je zeker niet de enige. Volgens Guinness World Records is RuneScape met meer dan 300 miljoen accounts de grootste gratis MMORPG uit de geschiedenis.

Krijg je spontaan zin in een nostalgisch tripje naar het RuneScape uit de vroege jaren 2000? Lees dan hieronder verder en laat ons in de comments weten wat jouw favoriete herinneringen zijn aan deze fantastische online game. ⚔️

Runescape begin menu spel game
Via: flickr.com | Daniel Livingstone (CC)

Succesvolste gratis MMORPG ooit

RuneScape werd ontwikkeld door Jagex en kwam uit op 4 januari 2001. Dat deze game zou uitgroeien tot de grootste gratis MMORPG ooit, had niemand destijds gedacht. Ook de makers zelf hadden geen idee dat het spel zo ongekend populair zou worden.

RuneScape had van concurrenten nog weinig te duchten.

  • World of Warcraft bestond nog niet
  • Van Guild Wars had niemand ooit gehoord
  • LOTRO zou pas vele jaren later worden gelanceerd.

De grootste concurrent in die tijd was Tibia, hoewel deze Duitse MMORPG bij lange na niet het succes van RuneScape bereikte.

Vandaag de dag is RuneScape nog altijd populair onder jong en oud. Je kunt er als speler voor kiezen om Runescape 3 te spelen – dit is de nieuwste versie van de game – maar je kunt ook kiezen voor een nostalgische stand-alone variant genaamd Old School RuneScape.

RuneScape was geweldig: 10 redenen

Dan is het nu tijd om eens dieper te duiken in de typerende zaken van het nostalgische spel RuneScape.

Jouw RuneScape herinneringen? Welke van onderstaande zaken herkende jij ook of welke herinneringen zijn we juist vergeten terug te halen?

Deel je eigen ervaringen met RuneScape in een reactie onderin!

1. Stoppen was geen optie

Voor de échte die-hard RuneScapers was stoppen geen optie. Terwijl je vrienden in de zomervakantie naar het strand gingen of gingen voetballen op het veldje achter je huis, zat jij urenlang te levelen en te raiden. ????

En als je ouders ’s avonds naar bed gingen, hield jij stiekem je computer aan om je fishing skills te verbeteren. Vooral in het weekend kwam het regelmatig voor dat de ochtendzon al door een kier van de gordijnen spiekte, terwijl jij nog druk aan het spelen was…

Runescape vissen
Via: RuneScape (capture)

2. Escape from reality

Als puber ging het leven niet over rozen. Of je nu een onbeantwoorde liefde had, thuis met problemen kampte, stress had op school of ruzie had met een vriend of vriendin: RuneScape bood de perfecte ontsnapping aan de realiteit.

Questen, vechten tegen monsters, PvP’en, nieuwe gear kopen; dankzij RuneScape kon je je kopzorgen voor even vergeten. En dat was vaak net genoeg om er daarna weer volop tegenaan te kunnen.

Runescape escape from reality
Via: RuneScape (capture)

3. Wereldwijd vrienden maken

Misschien wel het allerleukst aan RuneScape was het sociale aspect van de game. Dankzij RuneScape leerde je mensen kennen van over heel de wereld. En dat leverde enorm leuke vriendschappen op.

Dankzij RuneScape leerde je andere culturen kennen, maakte je kennis met nieuwe talen en ontdekte je dat de wereld veel groter was dan de bubbel waarin je zelf was opgegroeid.

En woonde je enigszins bij elkaar in de buurt? Dan volgden er onherroepelijk Lan-party’s met chips, bitterballen en goedkope energydrinks. ????️????

LAN party computer spelen gamen
Via: SRF (capture)

4. Briljant combatsysteem

Het combatsysteem van RuneScape zat enorm goed in elkaar, maar was toch heel eenvoudig te begrijpen. Je had drie aanvalsvormen: melee, magic en ranged. Om aan te vallen, kon je gebruik maken van onder andere pijlen, messen, zwaarden en natuurlijk ook magie.

In latere jaren werd het combatsysteem geavanceerder. Het succes van je aanval had niet alleen te maken met je kwaliteiten en je level, maar ook met de zogenaamde combat triangle, zoals dat werd genoemd.

De combiat triangle is een soort steen-papier-schaar-constructie waarbij melee sterker is dan ranged, rangede sterker is dan magic en magic sterker is dan melee.

Runescape Combat System
Via: RuneScape (capture)

5. Geweldige in-game economie

Het mooie aan RuneScape was dat elke server een geheel eigen economie had. De vorming hiervan was bovendien een organisch proces. Doordat spelers skills ontwikkelden, konden ze spullen verkopen, waardoor een markt van vraag en aanbod ontstond.

Dit resulteerde erin dat de economie op sommige servers heel sterk en gezond was, terwijl er op andere servers sprake was van schaarste, overvloed, prijsstijgingen en inflatie. ????

Als speler droeg je zelf actief bij aan de balans van deze economie. Zeker voor een game uit die tijd was dat heel bijzonder. Ook RuneScape’s tegenhanger Tibia stond hierom bekend.

RuneScape economie (trade)
Via: RuneScape (capture)

6. De quests waren hilarisch

Veel MMORPG’s uit die tijd hadden saaie, langdradige quests die allemaal op elkaar leken. Voor RuneScape gold dat in zekere mate ook, maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de hilarische dialogen in het spel.

Ontwikkelaar Jagex maakte er een sport van om de game vol te stoppen met allerlei grapjes, gags en inside jokes. Wist je bijvoorbeeld dat de stad Mos Le’Harmless eigenlijk staat voor ‘mostly harmless’? En wist je dat de plek Neitiznot stiekem staat voor ‘no, it is not’?

Dé klassieke dijenkletser uit RuneScape is toch wel het gesprek met de djinn, tijdens de quest ‘Spirits of the Elid’:

Runescape quests
Via: RuneScape (capture)

7. Je wist alles over de lore

RuneScape had een rijke lore waarin een hoofdrol was weggelegd voor de goden Saradomin, Zamorak en Guthix. De lore besloeg vijf era’s met elk een geheel eigen historie.

Deze historie kwam tijdens het spelen van de game op meerdere manieren terug, maar in de jaren 2000 ook al terug te vinden op het internet. ????

Misschien spendeerde jij ook wel uren op fora en blogs om meer te weten te komen over de godenoorlogen in het Derde Era, de nomadische stammen uit The Age of Mortals en de opkomst van menselijke koninkrijken in The Age of Humans.

Je kon daar zo in opgaan dat het verhaal bijna begon te leven.

8. Je bouwde uren achtereen aan je skills

Als RuneScape érgens om geprezen wordt, is het wel het uitgebreide skill-systeem. Er zijn in RuneScape maar liefst 28 skills en door die skills te ontwikkelen, kun je eten maken, een eigen huis bouwen, items maken en verkopen, vuur maken, potions brouwen en runen en wapens vervaardigen.

Hoe meer tijd je spendeerde aan het bouwen van je skills, hoe meer mogelijkheden je had in de game. Je kon er steenrijk mee worden en een stuk sneller een hoog level bereiken. Ook werd het raiden van dungeons een stuk eenvoudiger wanneer je over de juiste skills beschikte.

Runescape skills
Via: RuneScape (capture)

9. Lagging was je grootste angst

Omdat RuneScape een browsergame was, had je geen software-client nodig om te downloaden. Dit was ideaal, want in die tijd was de hardeschijfruimte op computers vaak nog erg klein. Een nadeel was wel dat de browser niet altijd stabiel was.

Je had hierdoor (en ook door matig internet) regelmatig last van laggen, wat om een of andere duistere reden altijd gebeurde als je net in een quest zat. Zodra de game begon te laggen, stond je hart even stil.

Je wachtte met ingehouden adem af tot de game weer bewoog. Had de lag geen vervelende gevolgen? Dan sprong je een gat in de lucht van opluchting. Maar je had het geluk helaas niet altijd aan je zijde…

Runescape lagging
Via: unsplash.com | Yogendra Singh (CC)

10. Je ouders begrepen er geen snars van

Was je net bezig met een dungeon raid, riep je moeder vanaf de overloop dat het eten klaar is. “Je kunt je computer toch gewoon uitzetten?” zei ze dan, en dan moest je haar voor de vierhonderdste keer uitleggen dat je een online game niet zomaar kan stopzetten.

Het resultaat was hoe dan ook nooit positief. Het leidde ofwel tot vurige discussies met je ouders, ofwel tot een bord koud eten, omdat je weer eens een kwartier te laat aanschoof. ????

Uitspraken ouders moeder vader vroeger
Via: depositphotos.com | olly18

Wat zijn jouw herinneringen aan RuneScape?

Was jij vroeger een fervent RuneScape-speler? Of speel je dit spel wellicht nog steeds? Dan zijn we heel benieuwd naar jouw beste herinneringen.

Deel ze in de comments onderin en wie weet kom je andere oud-spelers tegen met wie je je ervaringen kunt delen!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “RuneScape was geweldig: 10 redenen dat je dit speelde”

  1. Uhm nee niet elke server had een eigen economie… wat RuneScape uniek maakte was dat de economie gedeeld was over alle servers…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...