Tekenfilms jaren 80 cartoons vroeger 80s

Via: captures Teddy Ruxpin (L) / He-Man (R)

Een tijdje terug deelden we een lijstje met vergeten tekenfilms uit de jaren 80. En geheel terecht kwamen jullie met nog veel meer suggesties, want er werden in die tijd enorm veel tekenfilms gemaakt. Die verdienen natuurlijk ook een plekje op Vroegert! Daarom hier een tweede lijst met onvergetelijke tekenfilms uit de jaren 80 (die je misschien toch vergeten was).

Herinner je je deze tekenfilms van vroeger nog?

Sommige kon ik mezelf in ieder geval niet herinneren, dus leuk om ze dankzij jullie weer te ontdekken. En wat ik heel bijzonder vind: van sommige tekenfilms waaraan jullie mooie herinneringen hebben, zoals Dieren van het Groene Woud of Belfy en Lillibit, zijn eigenlijk maar een paar afleveringen gemaakt.

Waarom maakten juist deze series zoveel indruk? Ik ben erg benieuwd! Laat het weten in de reacties onderin!

1. M.A.S.K.

In de jaren 80 ontdekten slimme marketingmensen dat je veel speelgoed kon verkopen door een tekenfilm voor kinderen te maken en daar een speelgoedlijn aan te verbinden. Dat werkte bijvoorbeeld voor Transformers, He-Man en de Popples (verderop in deze lijst). En dus ook voor M.A.S.K.

Een tekenfilm over een team geheim agenten (Mobile Armored Strike Kommand) onder leiding van Matt Trakker, dat het opneemt tegen de criminele organisatie V.E.N.O.M (Vicious Evil Network of Mayhem).

Ze droegen allemaal helmen met super powers en hadden coole voertuigen die ieder kind natuurlijk ook graag wilde hebben. Had jij M.A.S.K. speelgoed? Of zo’n stoere broodtrommel?

Afbeelding wordt geladen…

2. Teddy Ruxpin

Deze serie werd door jullie enorm vaak genoemd! Beer Teddy, zijn achtvoetige vriend Grubby en uitvinder Newton Gimmick gaan samen op zoek naar schatten, reizen in een luchtschip en verzamelen magische kristallen die ze verstoppen achter de regenboogwaterval.

Teddy Ruxpin Tekenfilm
Via: Teddy Ruxpin (capture)

Waarom de serie zo populair was? Misschien ligt het aan de toch wat aparte naam (om ruk-spin moesten we altijd erg hard lachen. Ja dat is inderdaad erg flauw, haha!). Maar ik denk eigenlijk dat het vooral komt door het dromerige intro dat zo lekker in je hoofd blijft hangen (gezongen door DJ Kas van Iersel, die ook de stemmen van Teddy en Grubby deed),

3. Transformers

Transformers, more than meets the eye. Transformers, robots in disguise… Transformers was eind jaren 80 te zien op de Nederlandse televisie. De tekenfilmserie gaat over robots die zich kunnen veranderen in voertuigen en andere voorwerpen.

Er zijn goede robots (de Autobots die geleid worden door Optimus Prime) en slechteriken (de Decepticons met leider Megatron). Transformers waren super populair, ook als speelgoed. Wilde jij ook zo’n ‘genadeloze vechtmachine’ van plastic die veranderde in een redelijk gammele vrachtwagen?

4. Dr. Snuggles

Dr. Snuggles herinner je je misschien nog wel, maar weet je ook nog dat hij altijd rondsprong op zijn ‘pluutje’? Samen met Dennis de Das en muis Nobby is Dr. Snuggles vaak te vinden in zijn schuur, Krikkety Krak waar hij allerlei bijzondere uitvindingen doet.

Zoals de ‘Wie-wat-waar’ machine en huishoudrobot Mathilda Blikvanger. Dr. Snuggles helpt iedereen, zelfs op andere planeten. Dan springt hij gewoon in zijn raket, de Ruimte-plof-plof!

Dr. Snuggles tekenfilm
Via: Dr. Snuggles (capture)

5. Dieren van het Groene Woud

De serie Dieren van het Groene Woud werd van 1978 tot 1983 uitgezonden door de TROS. De serie werd in Japan gemaakt en is gebaseerd op de verhalen van de Amerikaanse schrijver Thornton W. Burgess.

We volgen de avonturen van de bosmarmotten Pom en Polly en hun vrienden zoals eekhoorn Eddy en Peter het Konijn. Ze wonen in een ondoordringbaar woud. Er is helaas maar weinig bewaard gebleven aan opnames van deze series, maar wereldwijd zijn er fans druk bezig om zoveel mogelijk opnames en kennis over de serie te archiveren.

Dieren van het Groene Woud Tekenfilms jaren 80
Via: Dieren van het Groene Woud (capture)

6. Vrouwtje Theelepel

Een lepel is een ding, daar kun je pap mee roeren, hij helpt je ook om de baby mee te voeren… Vrouwtje Theelepel gaat over Thea (wist jij dat ze zo heette?) die met haar man Bazel in een schattig huisje woont. Op de meest onhandige momenten wordt ze ineens zo klein als het theelepeltje dat ze altijd om haar nek draagt. Dat levert natuurlijk allerlei bijzondere situaties op.

De serie werd van 1985 tot 1987 uitgezonden door de NCRV en er zijn wel 130 afleveringen van gemaakt. In het intro en de stem van Thea herken je vast de stem van Hetty Heyting (die o.a. de Familie Knots bedacht, schreef en daar ook alle vrouwelijke hoofdrollen speelde – Tante Til bijvoorbeeld)!

Vrouwtje Theelepel Tekenfilms uit de jaren 80
Via: Vrouwtje Theelepel (capture)

Oké dan, natuurlijk wil je nu dat intro van Vrouwtje Theelepel lekker meezingen. Ga je gang!

7. Avonturen in Maple Town

Wie herinnert zich niet het schattige konijntje Patty en haar berenvriendje Bobby nou niet? In het idyllische Maple Town beleven zij allerlei avonturen.

Méér jaren 80 tekenfilms…

Op de volgende pagina vind je nog meer tekenfilms uit de jaren 80. Zoals die over de bewoner van kasteel Grayskull en zijn stoere tweelingzus. En natuurlijk jullie favoriet! Weet je welke series ik bedoel? Check snel welke het zijn!

Foto van auteur
Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

10 gedachten over “Tekenfilms uit de jaren 80: ook deze 15 was je vergeten (deel 2)”

  1. M.A.S.K. en Transformers. M.A.S.K. had altijd een grappige ondertoon want als bepaalde leden van het MASK-team werden opgeroepen dan gingen ze er ineens vandoor terwijl ze bijvoorbeeld nog les gaven op een basisschool of aan het koken waren in een restaurant.
    En Transformers was leuk omdat het wel een strijd was tussen goed en kwaad, maar in bepaalde afleveringen moesten Optimus Prime (leider van de Autobots) en Megatron (leider van de Decepticons) samenwerken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer