Tekenfilms uit de jaren 80: ook deze 15 was je vergeten (deel 2)

Door

Lilian Van Engelen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

10

Laatste update:

10

Tekenfilms jaren 80 cartoons vroeger 80s

Een tijdje terug deelden we een lijstje met vergeten tekenfilms uit de jaren 80. En geheel terecht kwamen jullie met nog veel meer suggesties, want er werden in die tijd enorm veel tekenfilms gemaakt. Die verdienen natuurlijk ook een plekje op Vroegert! Daarom hier een tweede lijst met onvergetelijke tekenfilms uit de jaren 80 (die je misschien toch vergeten was).

Herinner je je deze tekenfilms van vroeger nog?

Sommige kon ik mezelf in ieder geval niet herinneren, dus leuk om ze dankzij jullie weer te ontdekken. En wat ik heel bijzonder vind: van sommige tekenfilms waaraan jullie mooie herinneringen hebben, zoals Dieren van het Groene Woud of Belfy en Lillibit, zijn eigenlijk maar een paar afleveringen gemaakt.

Waarom maakten juist deze series zoveel indruk? Ik ben erg benieuwd! Laat het weten in de reacties onderin!

1. M.A.S.K.

In de jaren 80 ontdekten slimme marketingmensen dat je veel speelgoed kon verkopen door een tekenfilm voor kinderen te maken en daar een speelgoedlijn aan te verbinden. Dat werkte bijvoorbeeld voor Transformers, He-Man en de Popples (verderop in deze lijst). En dus ook voor M.A.S.K.

Een tekenfilm over een team geheim agenten (Mobile Armored Strike Kommand) onder leiding van Matt Trakker, dat het opneemt tegen de criminele organisatie V.E.N.O.M (Vicious Evil Network of Mayhem).

Ze droegen allemaal helmen met super powers en hadden coole voertuigen die ieder kind natuurlijk ook graag wilde hebben. Had jij M.A.S.K. speelgoed? Of zo’n stoere broodtrommel?

Afbeelding wordt geladen…

2. Teddy Ruxpin

Deze serie werd door jullie enorm vaak genoemd! Beer Teddy, zijn achtvoetige vriend Grubby en uitvinder Newton Gimmick gaan samen op zoek naar schatten, reizen in een luchtschip en verzamelen magische kristallen die ze verstoppen achter de regenboogwaterval.

Teddy Ruxpin Tekenfilm
Via: Teddy Ruxpin (capture)

Waarom de serie zo populair was? Misschien ligt het aan de toch wat aparte naam (om ruk-spin moesten we altijd erg hard lachen. Ja dat is inderdaad erg flauw, haha!). Maar ik denk eigenlijk dat het vooral komt door het dromerige intro dat zo lekker in je hoofd blijft hangen (gezongen door DJ Kas van Iersel, die ook de stemmen van Teddy en Grubby deed),

3. Transformers

Transformers, more than meets the eye. Transformers, robots in disguise… Transformers was eind jaren 80 te zien op de Nederlandse televisie. De tekenfilmserie gaat over robots die zich kunnen veranderen in voertuigen en andere voorwerpen.

Er zijn goede robots (de Autobots die geleid worden door Optimus Prime) en slechteriken (de Decepticons met leider Megatron). Transformers waren super populair, ook als speelgoed. Wilde jij ook zo’n ‘genadeloze vechtmachine’ van plastic die veranderde in een redelijk gammele vrachtwagen?

4. Dr. Snuggles

Dr. Snuggles herinner je je misschien nog wel, maar weet je ook nog dat hij altijd rondsprong op zijn ‘pluutje’? Samen met Dennis de Das en muis Nobby is Dr. Snuggles vaak te vinden in zijn schuur, Krikkety Krak waar hij allerlei bijzondere uitvindingen doet.

Zoals de ‘Wie-wat-waar’ machine en huishoudrobot Mathilda Blikvanger. Dr. Snuggles helpt iedereen, zelfs op andere planeten. Dan springt hij gewoon in zijn raket, de Ruimte-plof-plof!

Dr. Snuggles tekenfilm
Via: Dr. Snuggles (capture)

5. Dieren van het Groene Woud

De serie Dieren van het Groene Woud werd van 1978 tot 1983 uitgezonden door de TROS. De serie werd in Japan gemaakt en is gebaseerd op de verhalen van de Amerikaanse schrijver Thornton W. Burgess.

We volgen de avonturen van de bosmarmotten Pom en Polly en hun vrienden zoals eekhoorn Eddy en Peter het Konijn. Ze wonen in een ondoordringbaar woud. Er is helaas maar weinig bewaard gebleven aan opnames van deze series, maar wereldwijd zijn er fans druk bezig om zoveel mogelijk opnames en kennis over de serie te archiveren.

Dieren van het Groene Woud Tekenfilms jaren 80
Via: Dieren van het Groene Woud (capture)

6. Vrouwtje Theelepel

Een lepel is een ding, daar kun je pap mee roeren, hij helpt je ook om de baby mee te voeren… Vrouwtje Theelepel gaat over Thea (wist jij dat ze zo heette?) die met haar man Bazel in een schattig huisje woont. Op de meest onhandige momenten wordt ze ineens zo klein als het theelepeltje dat ze altijd om haar nek draagt. Dat levert natuurlijk allerlei bijzondere situaties op.

De serie werd van 1985 tot 1987 uitgezonden door de NCRV en er zijn wel 130 afleveringen van gemaakt. In het intro en de stem van Thea herken je vast de stem van Hetty Heyting (die o.a. de Familie Knots bedacht, schreef en daar ook alle vrouwelijke hoofdrollen speelde – Tante Til bijvoorbeeld)!

Vrouwtje Theelepel Tekenfilms uit de jaren 80
Via: Vrouwtje Theelepel (capture)

Oké dan, natuurlijk wil je nu dat intro van Vrouwtje Theelepel lekker meezingen. Ga je gang!

7. Avonturen in Maple Town

Wie herinnert zich niet het schattige konijntje Patty en haar berenvriendje Bobby nou niet? In het idyllische Maple Town beleven zij allerlei avonturen.

Hieronder vind je nog meer tekenfilms uit de jaren 80. Zoals die over de bewoner van kasteel Grayskull en zijn stoere tweelingzus. En natuurlijk jullie favoriet! Weet je welke series ik bedoel? Check snel welke het zijn!

8. He-Man and the Masters of the Universe

He-Man was een actiefiguur van speelgoedfabrikant Mattel. Net als bij de Popples, die we straks nog tegenkomen, hadden ze bedacht dat hun actiefiguren beter zou den verkopen als er een tekenfilm van werd gemaakt. Dat werd He-Man and the Masters of the Universe.

Prins Adam van het koninkrijk Eternia woont in kasteel Grayskull, samen met zijn kat Cringer. Wanneer Adam zijn zwaard in de lucht steekt en “By the power of Grayskull” roept verandert hij in He-Man (en kat Cringer in Battle Cat. Zo gaat hij de strijd aan tegen Skeletor, die Grayskull wil veroveren. Er werden tussen 1983 en 1985 meer dan 100 afleveringen gemaakt.

He-Man He-Man and the Masters of the Universe tekenfilm
Via: He-Man Official (capture)

Jaren later werd He-Man onsterfelijk (als hij dat nog niet was!) door deze virale video waarin hij “What’s Up” van de 4 Non Blondes lijkt te zingen. Misschien is een waarschuwing hierbij gepast, want je zult He-Man na het kijken van deze video nooit meer hetzelfde zien!

9. She-Ra, Princess of Power

Zeg je He-Man, dan zeg je ook She-Ra. Want in 1985 kreeg She-Ra, de tweelingzus van He-Man, haar eigen serie. Zo hoopte Mattel ook meisjes te interesseren voor hun actiepoppen. She-Ra is het alter ego van prinses Adora. Waar He-Man Battle-Cat heeft, heeft She-Ra haar paard Spirit die verandert in eenhoorn Swift Wind. She-Ra Princess of Power was eerst te zien op Veronica en later op Sky Channel.

She-Ra Princess of Power Tekenfilm
Via: She-Ra (capture)

10. Foofur

Geweldige serie over de blauwe hond Foofur en zijn vrienden, zoals Dolly, Louis, Fritz-Carlos en de kat Spinner. De serie van studio HannaBarbera werd vanaf 1987 uitgezonden bij de AVRO.

Foofur tekenfilmserie
Via: Foofur (capture)

Wist je trouwens dat het intro is geschreven door Henk Westbroek en Henk Temming (inderdaad van Het Goede Doel) en werd ingezongen door niemand minder dan Caroline Tensen?

11. De Popples

De Popples is een tekenfilmserie uit 1986 over twee kinderen en hun Popples, kleine wezentjes met buidels waaruit de handigste dingen tevoorschijn kwamen. Maar waarschijnlijk ken je ze de knuffels vooral als de ‘Poppen die ploppen’ uit de marketingcampagne van Mattel.

In een handomdraai veranderde je Popple in een bal, en weer terug! In 2015 is er een nieuwe Netflix tekenfilmserie uitgebracht over de Popples, maar die zien er heel anders uit dan hun voorgangers.

12. Inspector Gadget

Tadadada, Inspector Gadget, tadadadadadaaaaa! Wie kent hem niet, die onhandige inspecteur met al die handige gadgets? Hij neemt het in deze serie uit 1984 op tegen Dr. Claw en de organisatie MAD.

Met zijn handige propellor vliegt Inspector Gadget overal naar toe. Ook beschikt hij over onder andere een verrekijker, rolschaatsen, magneten en uitrekbare armen. Go go gadget arms!

Tekenfilms uit de jaren 80: ook deze 15 was je vergeten (deel 2)
Via: Inspector Gadget (capture)

13. Nils Holgersson

Hij woont op een boerderij in Zweden, samen met zijn ouders en zijn hamster Kruimel. Nils Holgersson is best een pestkop en plaagt de dieren op de boerderij. Als hij op een dag een kabouter vangt, wordt hij door een kabouter betoverd.

Nils en Kruimel worden daardoor ineens heel klein en kunnen met elkaar en met andere dieren praten. Om aan Smirre de Vos te ontkomen vluchten ze op de rug van Maarten, de witte gans. Samen met andere ganzen (onder leiding van de wijze Akka) beleven ze op weg naar het zuiden allerlei avonturen.

Nils Holgersson Tekenfilms uit de jaren 80
Via: Nils Holgersson (capture)

Hoe dat ook alweer zat met die boze kabouter én zie je in deze eerste aflevering. Plus twee keer het memorabele intromuziekje!

14. Sport Billy

Klinkt het verhaal van een jongen die door een boze kabouter wordt betoverd en op avontuur gaat met een groep ganzen vreemd, wat dacht je dan van deze: Sport Billy komt van de planeet Olympus. Hij komt naar de Aarde om mensen meer te laten sporten. Daarbij krijgt hij hulp van zijn vriendin Lily en hond Willy, die met hem meereizen in zijn ruimteschip.

Er is ook een koningin, die heet Wanda en heeft een hekel aan sporten. Zij probeert dus te voorkomen dat mensen meer gaan sporten. Gelukkig heeft Sport Billy een magische sporttas. Alles wat hij uit de tas haalt wordt ineens een stuk groter. Een speelgoedauto wordt bijvoorbeeld een echte auto. En zo lukt het hem meestal om koningin Wanda te snel af te zijn. Yep, ik weet ook niet wie dat verhaal verzonnen heeft. It wasn’t me!

Sport Billy Tekenfilms uit de jaren 80
Via: Sport Billy (capture)

15. Belfy en Lillibit

Aan de reacties te zien was dit één van jullie favorieten uit de jaren 80! Belfy en Lillibit is een Japanse tekenfilmserie die in 1983 en 1984 werd uitgezonden door de KRO. Later was de serie ook te zijn bij RTL4.

Het intro is gezongen door Jody Pijper, die we ook kennen van series als Nathalie en Heidi. Belfy en haar vriend Lillibit zijn Fanits, een elfachtig volkje dat in het bos woont. Ze zijn vriendjes met alle dieren in het bos en graag samen op avontuur. Geniet van de dit intro!

Jouw favoriete jaren 80 tekenfilm?

En? Waren dit al jouw favoriete tekenfilms? Of missen er toch nog een paar? Laat het weten in de reacties onderin, dan maken we gewoon nog een deel drie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

10 gedachten over “Tekenfilms uit de jaren 80: ook deze 15 was je vergeten (deel 2)”

  1. M.A.S.K. en Transformers. M.A.S.K. had altijd een grappige ondertoon want als bepaalde leden van het MASK-team werden opgeroepen dan gingen ze er ineens vandoor terwijl ze bijvoorbeeld nog les gaven op een basisschool of aan het koken waren in een restaurant.
    En Transformers was leuk omdat het wel een strijd was tussen goed en kwaad, maar in bepaalde afleveringen moesten Optimus Prime (leider van de Autobots) en Megatron (leider van de Decepticons) samenwerken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...