The Flying Doctors cast na 37 jaar: de artsen en piloten nu

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

7

Laatste update:

7

The Flying Doctors vliegtuig

De Australische serie The Flying Doctors was eind jaren 80 en begin jaren 90 het kijkcijferkanon van de VARA op de zaterdagavond. Urenlang zwijmelden we over onze favoriete artsen en piloten.

Maar hoe zou het nu, 37 jaar later, met ze zijn?

The Flying Doctors: weet je nog?

Wat een geweldige serie was het toch! Heerlijk, de afwisseling van het stoere en mooie werk, met de romantische verhaallijnen.

Het verhaal speelde zich af rondom de levensreddende operaties van de ‘Royal Flying Doctor Service of Australia‘. De dokters, zusters en piloten kwamen meteen in actie zodra ze een mede Aussie moesten redden. Wat voor spannende en meeslepende afleveringen zorgden…

The Flying Doctors had maar liefst 9 seizoenen en was een internationaal succes. Laten we even goed inkomen in de serie. Herken jij het avontuurlijke intro-deuntje nog?

Flying Doctors cast: toen en nu

We zijn inmiddels 37 jaar verder. Er kan een hoop gebeuren in die tijd. Laten we eens kijken hoe het nu met onze piloten, zusters en artsen is!

Jouw favoriete zwijmelmomenten. Bij welke scènes zat je aan de buis genageld? Welke piloot of zuster deed jouw hart sneller kloppen? We zijn erg benieuwd.

Deel jouw meest memorabele The Flying Doctor-momenten in de comments onderin!

1. Dokter Tom Callaghan – Andrew McFarlane

Dokter Tom Callaghan is de bekendste en meest geliefde dokter uit de serie. Op een gegeven moment vertrok hij, omdat hij zo nodig in Afrika moest gaan werken in plaats van in Coopers Crossing. En dat vonden we allemaal heel erg.

Dr-Tom-Callaghan-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Andrew McFarlane, die voor ‘The Flying Doctors’ al grote populariteit had verworven in de serie ‘The Sullivans’, vertrok na 43 afleveringen opnieuw om alleen nog maar terug te keren in de reünie aflevering ‘The Good Book’. 

Tegenwoordig doet Andrew, inmiddels 71 jaar oud, vooral aan theater. Zo is hij in 2023 te zien in de voorstelling ‘Hubris & Humiliation’.

In 2022 trad hij op in ‘Love Letters’, een Broadway voorstelling in New York. Hieronder een kiekje van Andrew met paars haar “for the sake of art”:

2.  Dokter Chris Randall – Liz Burch

Chris Randall was een vrouwelijke dokter die samen met Tom Callaghan R.F.D.S. runde in Coopers Crossing. Toen Tom naar Afrika vertrok was ze daar enorm van ontdaan. Later in de serie ging ze met hem mee die kant op.

Chris-Randall-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Nadat Liz Burch ‘The Flying Doctors’ verliet, heeft ze nog diverse rollen op TV gespeeld. Ze is ook gaan schrijven, maar voor het grote publiek verdween ze in de anonimiteit tot 2009.

Liz Burch (inmiddels 68 jaar oud) heeft ook in Nederland nog een interessant televisiemoment gehad. Nienke Eijsink liet met haar documentaire ‘Fan’ zien welke invloed Liz Burch en haar personage Chris Randall hadden op haar leven.

Liz Burch vloog naar Nederland voor de première… en was ook te zien bij De Wereld Draait Door!

3. Piloot David ‘Gibbo’ Gibson – Lewis Fitzgerald

David “Gibbo” Gibson was de hoofdpiloot van Coopers Crossing. Aan het einde van het eerste seizoen overleed hij na een heftig vliegtuigongeluk…

David-Gibbo-Gibson-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Na zijn vertrek uit ‘The Flying Doctors’ bouwde Lewis Fitzgerald, nu 64 jaar oud, verder aan een succesvolle carrière als acteur en regisseur. Zo was hij onder andere regisseur van de zeer populaire serie McLeod’s Daughters. Als acteur was hij voor het laatst te zien in de film ‘Thirteen Lives’ in 2022.

Hier een zeldzame selfie van Lewis op zijn Instagram account.

4. Dokter Geoff Standish – Robert Grubb

Geoff Standish nam het R.F.D.S. hoofkwartier over van Tom Callaghan toen hij vertrok naar Afrika. Hij kreeg een relatie met zuster Kate Wellings. Geoff was één van de langst blijvende karakters in de serie.

Geoff-Standish-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Na een hele lange tijd Geoff Standish te hebben gespeeld, ging de nu 73-jarige Robert Grubb naar het toneel waar hij vooral veel musicals heeft gedaan.

Zo af en toe is hij ook nog te zien op TV. In 2022 speelde hij Senior Sergeant Bill Kirby in de Australische mini-serie ‘Savage River’.

5. Piloot Sam Patterson – Peter O’Brien

Sam Patterson was een charmante piloot die trouwde met monteur Emma.

Sam-Patterson-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Peter O’Brien is 63 jaar oud en was al een tieneridool toen hij als Sam Patterson in ‘The Flying Doctors’ verscheen. Hij had toen al een aantal jaren Shane Ramsey gespeeld in ‘Neighbours’ en hij was zeer populair.

Ook na ‘The Flying Doctors’ heeft Peter O’Brien een mooie TV en film carrière opgebouwd. Daarnaast is hij in 2009 getrouwd met Miranda Otto, die in twee delen van ‘The Lord of the Rings’ speelde.

Zo ziet de 80s hunk er nu uit:

6. Dokter David Ratcliffe – Brett Climo

David Ratcliffe was een jonge dokter die uiteindelijk besloot iets anders te willen met zijn leven. Helaas viel hij in aflevering 171 tijdens z’n laatste reddingsactie van een klif en overleefde het niet… Daar zijn we stiekem nog steeds door getraumatiseerd.

David-Ratcliffe-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Terwijl het Flying Doctors minnend publiek nog aan het bijkomen was van de vreselijke dood van dokter David Ratcliffe, ging Brett Climo verder met een volgende succesvolle rol. Hij speelde priester Collin McGregor in ‘Snowy River: The McGregor saga’.

Er volgde vervolgens vooral veel gastrollen tot hij in 2013 geselecteerd werd voor de rol van George Bligh in ‘A Place to Call home’, een zeer succesvolle serie die ook in Nederland was te zien.

Leuk om te zien, is dat Brett Climo (nu 58 jaar oud) en Flying Doctors acteur Andrew McFarlane weer samen in een ziekenhuiskamer stonden:

Brett Climo Andrew McFarlane
Via: A Place To Call Home (capture)

7. Zuster Kate Wellings / Standish – Lenore Smith

Zuster Kate Wellings was een trouwe hulp voor de dokters en is de hele show gebleven. Ze trouwde met dokter Geoff.

Kate-Wellings-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Lenore Smith is nu 64 jaar oud. Ze keerde na Flying Doctors terug in het theater. Op televisie heeft ze niet heel veel meer gedaan, hoewel ze nog in een aantal series was te zien. Ze presenteerde in 1991 zelfs nog een kookprogramma.

Lenore was tot een tijd geleden nog steeds goed bevriend met Robert Grubb (Geoff) en vooral met Andrew McFarlane (Tom). Hieronder zijn ze te zien in een toneelproject uit 2010:

In 2022 verscheen Lenore met co-acteurs van The Flying Doctors in ‘A Current Affair’. Wat vind jij, is ze veel veranderd?

A-current-Affair-Flying-Doctors
Via: A Current Affair (capture)

8. Dokter Guy Reid – David Reyne

Elke show heeft natuurlijk z’n bad boy. Charmerende womanizer Guy Reid was een dokter waar vrouwen niet omheen konden. Al snel had hij een relatie met zuster Jackie Crane.

Guy-Reid-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

David Reyne heeft na zijn optreden als de arrogante Guy Reid van alles gedaan waaronder het hosten van een talkshow. Hieronder nog een interview van een aantal jaren geleden:

David Reyne is nu 63 jaar oud. Hij werd in 2022 behandeld voor huidkanker. Hier was hij heel open over op social media.

“Don’t be an idiot… like me! Wear sunscreen.”, zegt hij daar. Tja, ongelijk kunnen we hem niet geven.

9. Zuster Jackie Crane – Nikki Coghill

Zuster Jackie Crane werkte nauw samen met dokter Guy Reid. Ze werden smoorverliefd op elkaar. De vonken spatten van het scherm af…

Jacky-Guy-The-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

Na Flying Docotors heeft de 59-jarige Nikki Coghill in diverse series gespeeld, waaronder een aantal series die ook bij ons te zien waren. Zoals ‘McLeod’s Daughters’ en ‘Neighbours’. Hier een fragment uit Neighbours:

De laatste jaren is het stil rond de actrice. Ze woont met haar man en twee dochters in Melbourne. Haar laatste rol was een gastrol in 2019 in de TV serie ‘Bad Mothers’.

10. Tot slot: de dorpsbewoners

Vic en Nancy: Maurie Fields en Val Jellay waren in het echt ook een stel. Ze zijn 35 jaar getrouwd geweest. Maurie Field overleed in 1995. Val Jellay overleed in 2017. Hier een tribute:

Violet Carnegy: Karakteractrice Pat Evison overleed in 2010. Ze was getrouwd en had drie kinderen. Ook voor haar is een tribute gemaakt:

Hier nog even een leuke herinnering aan deze groep acteurs die Flying Doctors zo bijzonder maakte:

The Flying Doctors’ 35e verjaardag

Toen The Flying Doctors 35 jaar bestond, wierp Australisch TV-programma ‘A Current Affair’ een terugblik op de legendarische serie. Hiervoor werd een deel van de cast geïnterviewd. Heerlijk om te zien!

Ga terug in de tijd, en geniet met ons mee:

Flying Doctors serie: jouw herinneringen

Wat vond jij de spannendste scènes? Welk koppel uit The Flying Doctors was volgens jou het leukste? En wie vind jij het meest veranderd? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook: 


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

7 gedachten over “The Flying Doctors cast na 37 jaar: de artsen en piloten nu”

 1. ik zit nu net als enkele jaren geleden weer te genieten van deze geweldige serie heb gisteren de aflevering weer gezien dat kate en geoff gingen trouwen

  Beantwoorden
 2. Ik vond het leukste koppel Chris en Tom.
  En vond de dood van piloot David Gibson ook heel erg.
  Tranen over mn wangen heen.
  En later weer de dood scène met David ratclive wat me ook weer aan het huilen maakte.

  Kate haar gezicht is nog het zelfde alleen het haar is veel lichter geworden.

  Ik heb de gehele serie op dvd. Maar het is nu ook weer te volgen op sbs9.

  Beantwoorden
 3. Tom en David leuk om te zien dat ze jaren later in A Place To Call Home ook weer even samen in de serie zitten een kleine FD reünie

  Beantwoorden
 4. Ik heb een paar favoriete afleveringen waaronder ‘Fly Past’ als Dr. David gestoken wordt door een wesp in een vliegtuigje en Dr. Tom het vliegtuigje moet landen. De dood van Dr. David vond ik als fan echt verschrikkelijk en heb ik echt bij zitten huilen… Ik heb dankzij de fanclub destijds Lenore Smith & Christopher Stollery mogen ontmoeten. En tijdens onze huwelijksreis heb ik George Kapiniaris (DJ,) zien optreden in de musical ‘Chitty chitty bang bang’ en na afloop nog mogen spreken. Flying Doctors blijft mijn favoriete serie ever!

  Beantwoorden
 5. Natuurlijk waren Geoff en Kate het meest favo koppel….
  Vorige maand deze 2 lieve mensen weer ontmoet, zo ook Andrew en Christopher, de serie blijft magisch ook na al die jaren

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...