The Flying Doctors: 10 redenen waarom we massaal keken

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

The Flying Doctors serie vroeger redenen

De Australische serie The Flying Doctors was eind jaren 80 en begin jaren 90 het kijkcijferkanon van de VARA op de zaterdagavond. Massaal stemden we allemaal af op weer een aflevering vol spanning en romantiek.

Toegegeven, er zaten een aantal sterke verhalen in deze serie, maar hieronder volgen de echte redenen waarom we keken.

Een vliegende start

The Flying Doctors startte hun vlucht over de schermen in 1986 en bleef hoog in de lucht tot 1993. Met 221 afleveringen was de serie een vast onderdeel van onze televisieavonden.

The Flying Doctors vliegtuig
Via: The Flying Doctors (capture)

De verhalen uit de kleine plaats Cooper’s Crossing hielden ons aan de buis gekluisterd, terwijl we met ingehouden adem de perikelen van het medisch team en de lokale bewoners volgden.

Unieke verhaallijn

De serie nam ons mee naar de afgelegen en onvoorspelbare Australische Outback. Hier stelden de doktoren van de Royal Flying Doctor Service hun leven in de waagschaal om medische hulp te bieden aan de mensen in nood.

In de serie volgden we dan ook het wel en wee van artsen, verpleegsters en piloten van de basis, maar ook van de inwoners van Coopers Crossing en wijde omgeving.

David-Gibbo-Gibson-Flying-Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

In een decor van rood zand en onder de brandende zon kregen we inzicht in zowel de medische als de persoonlijke uitdagingen van de personages: de artsen, verpleegsters en piloten, maar ook de inwoners van Coopers Crossing.

Deze typerende verhaallijnen, vaak gevuld met drama, spanning, en emotie, waren een essentieel onderdeel van de aantrekkingskracht van de serie.

Uiteindelijk bleek de redding uit een benarde situatie altijd maar één radio-oproep ver weg: ‘Victor Charlie Charlie to Mike Sierra Foxtrot!

Onvergetelijke karakters

Een serie is niets zonder zijn karakters en The Flying Doctors had een overvloed aan memorabele figuren die ons lieten lachen, huilen en meeleven.

 • Tom Callaghan – Andrew McFarlane
 • Chris Randall – Liz Burch
 • Geoff Standish – Robert Grubb
 • Sam Patterson – Peter O’Brien

Lees ook: The Flying Doctors cast nu

The Flying Doctors Sam Emma romantiek
Via: The Flying Doctors (capture)

The Flying Doctors: 10 redenen

Het is tijd om de propellers weer te starten. Laten we samen terugvliegen naar de gloriedagen van The Flying Doctors, om de magie van deze onvergetelijke serie opnieuw te beleven.

Jouw herinneringen? Hopelijk kun je genieten van deze punten. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw gedachtes aan The Flying Doctors. Wat waren jouw favoriete momenten uit de serie?

Deel ze met ons in de comments onderin!

1. Die geweldige intro…

Laten we beginnen bij het begin. Je kwam altijd weer helemaal in de stemming met die geweldige leader, begeleid door de door Garry McDonald gecomponeerde themasong.

Krijg je ook weer kippenvel bij het horen van de The Flying Doctors tune?

2. De Charme van de Outback

Eén van de meest pakkende elementen van The Flying Doctors was ongetwijfeld de exotische en ruige setting van de Australische Outback.

Onmetelijke vlaktes, de unieke fauna en flora en de afgelegen gemeenschappen creëerden een achtergrond die ons een kijkje gaf in een wereld die voor velen onbekend was.

The Flying Doctors outback australië
Via: The Flying Doctors (capture)

3. Spanning en Sensatie

De talloze medische noodgevallen en reddingsoperaties in de serie zorgden voor een constante stroom van spanning en sensatie. Elke aflevering bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, van gevaarlijke slangenbeten tot ernstige ongelukken in de woestijn.

We zaten iedere keer weer op het puntje van onze stoel!

The Flying Doctors spanning redding
Via: The Flying Doctors (capture)

4. (Dramatische) liefdesverhalen

Natuurlijk waren er ook de liefdesverhalen en romantische intriges die ons hart sneller deden kloppen. De relaties tussen de personages brachten vaak een rollercoaster van emoties met zich mee.

De hartstocht, jaloezie, en verbroken harten zorgden ervoor dat we keer op keer wilden zien hoe het onze helden zou vergaan.

5. De stoere Dokter Chris Randall

De empathische, maar sterke Chris Randall, vertolkt door Liz Burch, was lange tijd de enige vrouwelijke arts in Coopers Crossing en hoort ook in dit rijtje thuis. Laten we eerlijk zijn: wilden we niet allemaal zo sterk en onafhankelijk worden als zij?

Ze verlaat de dienst uiteindelijk om voor haar zieke vader te zorgen.

The Flying Doctors proosten Chris Randall
Via: The Flying Doctors (capture)

6. Geoff Standish’s Charisma en Humor

De door Robert Grubb gespeelde Geoff Standish bracht een dosis charisma en humor naar de serie die zorgde voor luchtige en vermakelijke momenten.

De sociaal onhandige en afstandelijke dokter Geoff had de ondankbare taak dokter Tom te vervangen. Dat lukte hem met vele ups en downs. Zijn romance met zuster Kate Wellings is de bekendste verhaallijn uit de serie.

Hij went al snel aan Coopers Crossing…

7. Piloot Sam Patterson

Je herkende hem meteen aan z’n blonde lokken. Hoewel Sam Patterson graag vloog, was hij nog veel liever in de garage want hij was gek op de moderne, vrijgevochten garagehoudster Emma Plimpton.

Maar omdat Sam nogal ouderwets was in zijn ideeën over vrouwen duurde het wel even voor hij eindelijk met haar in het huwelijksbootje kon stappen.

The Flying Doctors Sam Patterson Peter O'brien
Via: The Flying Doctors (capture)

8. DJ (Victor Charly Charly)

De Griekse Dimitrios Goannidis oftewel D.J., gespeeld door George Kapiniaris, had zo zijn eigen ideeën over hoe hij de radio moest bedienen.

Maar als het er echt toe deed, kwam hij soms met hele creatieve oplossingen.

DJ The Flying Doctors
Via: The Flying Doctors (capture)

9. Tom Callaghan’s Leiderschap

Dokter Tom Callaghan, gespeeld door Andrew McFarlane, was de held van De Flying Doctors en het gezicht van vastberadenheid en leiderschap in de serie. Met vele ambities kwam hij naar Coopers Crossing om daar al snel het harde leven te leren kennen.

Hij werd zeer geliefd en zijn vertrek naar Afrika brak menig hart; zowel in Coopers Crossing als bij de kijkers! De terugkomst van dokter Tom was één van de hoogtepunten van de serie.

The Flying Doctors: 10 redenen waarom we massaal keken
Via: The Flying Doctors

10. De community van Coopers Crossing

De serie gaf ons ook een prachtig beeld van de hechte gemeenschap van Cooper’s Crossing. De onderlinge banden en de manier waarop iedereen elkaar steunde in goede en slechte tijden. Het gaf de serie een warm en huiselijk gevoel.

The Flying Doctors Coopers Crossing
Via: The Flying Doctors (capture)

De verschillende karakters en hun unieke persoonlijkheden zorgden voor komische, ontroerende en inspirerende momenten en leerden ons waardevolle lessen over vriendschap en saamhorigheid.

De buitenscènes van Coopers Crossing – Ondanks dat er in Canada ook echt een Coopers Crossing is, zijn de buitenscenes voor het dorpje in The Flying Doctors opgenomen in het Australische Miniyp.

Hier zijn nog steeds oude gebouwen uit de serie te bekijken!

In Coopers Crossing wemelde het van de opvallende karakters zoals Vic en Nancy Buckly die de pub runden, Violet Carnegie die haar winkel en het hele dorp runde en George Baxter die het liefst heel Australië had gerund.

En dan had je nog Hurtle, die niet eens zijn eigen garage kon leiden en samen met compagnon Ron Miller, de plaatselijke sergeant Jack Carruthers veel hoofdpijn bezorgde.

The Flying Doctors: 10 redenen waarom we massaal keken
Via: The Flying Doctors (capture)

Jouw Flying Doctors momenten?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw herinneringen. Welke piloot had jou wel rond mogen vliegen? Of welke arts had jij het liefst aan je bed gehad?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “The Flying Doctors: 10 redenen waarom we massaal keken”

 1. Veel fouten in dit artikel zeg, sky above earth below is de titel van een aflevering.
  DJ’s naam is verkeerd geschreven
  Chris vertrok niet naar Afrika

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie Mike! Componist en Chris hebben we aangepast…

   De echte naam van DJ is wat moeilijk. Hierin verschillen al onze bronnen. We hebben nu de naam genomen die hij zelf noemt in een aankondiging. Laat het vooral weten als je ergens (buiten tegensprekende Wikipedia-pagina’s) bronnen hebt van de naam!

   Beantwoorden
   • Flying Doctors is onderhand “a way of life” ; fanclub, acteurs ontmoeten en interviewen, vriendschappen opbouwen (ook met acteurs), en zelfs bijna 40 jaar later met n groep medefans een fanreis organiseren en acteurs ontmoeten, naar Minyip gaan etc.
    Het brengt nog steeds vreugde, mooiste serie ever, bracht mij nu al 7x naar Australië. # teamrobertgrubb

Plaats een reactie

Share to...