Beverly Hills 90210 televisieserie

Via: Beverly Hills 90210 (cover)

Beverly Hills, 90210 was in de jaren ’90 een van de bekendste adressen in Amerika. Dat kwam natuurlijk omdat het bij een succesvolle tv-serie hoorde. Wie kan zich niet Dylan, Brandon, Kelly, Steve, David en Donna meteen voor de geest halen?

Meeleven met Beverly Hills, 90210

De serie draaide om de tweeling Brandon en Brenda Walsh die naar Beverly Hills verhuisden en daar nieuwe vriendschappen maakten. Van 1990 tot 2000 genoot de wereld van deze heuse tienersoap. Aaron Spelling (van o.a. Charmed en The Love Boat) deed de productie.

Via: Beverly Hills 90210 (cover)

Even terugblikken…

Als je helemaal vergeten bent (of verdrongen hebt) waar de de serie over ging, dan hebben we hier nog een leuke terugblik voor je.

Wist je dat…

  • Het eerste seizoen van de serie was geen succes. Fox wilde de verdere opnames bijna annuleren… Gelukkig deden ze dat toch niet!
  • Dankzij de show werden de namen Dylan en Branden tussen 1992 en 1994 populair in Zweden, terwijl ze daarvoor bijna niet voorkwamen.
  • Uiteindelijk werden er 295 afleveringen van Beverly Hills 90210 gemaakt.
  • Na het einde van de serie kwam er Melrose Place, als een spin-off van Beverly Hills 90210.
Beverly Hills 90210
Via: youtube.com (capture) | Jan Schmelter

BH90210 

Wist je dat Beverly Hills, 90210 een comeback maakte? Ja, echt waar! In 2019 keerde de serie terug met nieuwe afleveringen. 29 jaar na het succes van de serie in de jaren ’90. Veel, maar niet alle, originele acteurs deden mee.

Jason Priestley (Brandon), Shannen Doherty (Brenda),Jennie Garth (Kelly), Tori Spelling (Donna), Brian Austin Green (David), Gabrielle Carteris (Andrea) en Ian Ziering (Steve). De serie kwam op Fox, maar werd na één seizoen opnieuw afgeblazen. Dit is de trailer van BH90210!

Zo gaat het vandaag met de acteurs

Allemaal leuk en aardig, maar hoe staat het nu met de cast? Wij zochten het uit. Onze bevindingen lees je hieronder!

1. Dylan McKay (Luke Perry)

Dylan was de super hunk en anti-held van de serie. Zijn karakter was losjes gebaseerd op James Dean. Dus ruige bolster, blanke pit.

Via: Beverly Hills 90210 (capture)

Hij werd gespeeld door Luke Perry. Luke scoorde nog enkele rollen in tv-series als OZ en Jeremiah. Ook was hij nog te zien in films als The Fifth Element en Buffy the vampire slayer (niet de serie). Niet geheel onverdienstelijk leende hij zijn stem aan een aantal getekende series zoals The Simpson (de halfbroer van Krusty de clown), Johnny Bravo en Family Guy, bijna allemaal als zichzelf overigens.

[quads id=6]

Luke werd in februari 2019 opgenomen in het ziekenhuis na een zwaar herseninfarct. Hij overleed op 52-jarige leeftijd. Een foto uit 2017:

Via: Wikimedia Commons, Gage Skidmore, CC

2. Brandon Walsh (Jason Priestley)

Brandon had samen met zijn zus Brenda de hoofdrol in de serie. Hij had wat met journalistiek en was de juiste persoon voor als je in de problemen zat. Brandon had altijd wel een luisterend oor voor je.

Via: Beverly Hills 90210 (capture)

Ook Jason, de acteur, bleef na Beverly Hills, 90210 actief in de tv-wereld. Hij speelde rollen in My name is Earl en Side order of life. Ook regisseerde hij verschillende afleveringen van de serie Secret Life en zelfs een aflevering van de Beverly Hills, 90210 spinoff 90210.

3. Brenda Walsh (Shannen Doherty)

Brenda was de tweelingzus van Brandon en verliefd op Dylan.

Via: Beverly Hills 90210 (capture)

Shannen Doherty is nog even in het stalletje gebleven van Spelling, want zij speelde ook in de hitserie Charmed. Als Prue Halliwell maakte ze samen met haar zussen het leven van demonen zuur. Ze speelde ook nog in de film Mallrats. In 2008 keerde ze terug naar Beverly Hlls voor de spin-off 90210. Ook Jennie Garth speelde mee.

In 2016 maakte ze bekend dat ze borstkanker had. Er volgden uitzaaiingen, een verklaring dat ze genezen was. Helaas, in 2020 verklaarde ze dat de kanker terug is en ze terminaal verklaard is… We leven met haar mee. Shannen is 49 jaar oud.

4. Kelly Taylor (Jennie Garth)

Kelly was de beste vriendin van Brenda. In het begin was ze een verwend nest. Omdat ze verliefd was op Dylan moest ze concurreren met Brenda. Ze bleven echter vrienden.

Via: Beverly Hills 90210 (capture)

Jennie was na het stopzetten van de serie ook op zoek naar werk. Er werd overwogen om haar aan te nemen voor de rol die Shannon Doherty achterliet bij Charmed. Uiteindelijk viel de keuze toch op Rose McGowan. In 2007 deed ze nog mee aan Dancing with the stars. Een jaar later trad ze weer op als Kelly in de Beverly Hills spin-off 90210. Wil je haar danskunsten zien?

Hier een recente foto van Jennie!

Ken je Steve Sanders nog? Lees dan snel verder op de volgende pagina hoe het met hem en de rest van de cast gaat!

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer