The Sopranos cast: zo is het 25 jaar later met de acteurs

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Kennen jullie ‘The Sopranos’ nog? Deze maffia-serie was begin jaren 00 te zien op televisie. Inmiddels is het bijna 25 jaar geleden dat de eerste aflevering te zien was. Hoe gaat het nu met de The Sopranos cast?

Wij zochten het uit!

The Sopranos

The Sopranos is een Amerikaanse Maffia serie over de Maffia in New-Jersey uit 1999. De serie is gebaseerd op echte gebeurtenissen, wat deze zeer uniek maakt. De serie bestaat uit 6 seizoenen en heeft meerdere prijzen gewonnen. In 2007 werd de laatste van 86 afleveringen uitgezonden.

Jouw Soprano’s herinneringen. Wie was jouw favoriete personage?

Laat het weten in de comments onderin!

The Sopranos cast: zo is het 25 jaar later met de acteurs
Via: The Sopranos (cover)

De intro

Bekijk hieronder de intro. Ken jij het deuntje nog?

Tony Soprano

In The Sopranos volgen we het leven van Tony (Soprano). Hij is onderbaas van de Soprano familie en op korte termijn zal hij de baas worden van de familie.

Hij heeft echter last van paniekaanvallen en problemen in het gezin. Dit mag natuurlijk niet naar buiten komen. Een maffiabaas heeft immers geen ‘zwakheden’…

Film of serie?!

In eerste instantie was het de bedoeling om een film te maken in plaats van een serie. Later werd dit veranderd en de rest is geschiedenis… Zijn wij even blij! Zie je het al voor je? 6 seizoenen The Sopranos in één film?

dvd-sopranos
Via: The Sopranos

Bekenden uit Goodfellas

Zoals je misschien al had opgemerkt spelen er aardig veel bekende gezichten in deze serie. Met name acteurs die ook in de film Goodfellas speelden, zie je terug in The Sopranos. Maar liefst 28 acteurs uit Goodfellas spelen ook in The Sopranos!

The Sopranos cast: zo is het 25 jaar later met de acteurs
Michael Imperioli in Goodfellas

Twijfel over Steven van Zandt

Steven van Zandt was eigenlijk geselecteerd voor de rol van Tony Soprano. De regisseur durfde het echter niet aan om beginnend acteur Steven de rol te geven.

Na lang overleg kreeg Van Zandt uiteindelijk de rol van Silvio. Dit deed hij natuurlijk geweldig!

silvio-dante
Via: The Sopranos (capture)

Het karakter Dr. Melfi

Het karakter van Dr. Melfi is gebaseerd op de psycholoog van David Chase, de schrijver van The Sopranos.

dr-melfi copy
Via: The Sopranos (capture)

Paulie in Real Life

Het verhaal rondom Paulie Gualtieri (Tony Sirico) is voor een groot deel op Sirico’s echte leven gebaseerd.

Vóór zijn rol in The Sopranos was Sirico namelijk crimineel. Hij heeft zelfs meer arrestaties op zijn CV staan dan filmrollen. 28 keer gearresteerd tegenover 27 filmrollen…

In dit filmpje verteld Tony over zijn auditie voor The Sopranos in 2019.

James Gandolfini R.I.P (1961-2013)

Tony Soprano oftewel James Gandolfini overleed in 2013 totaal onverwacht aan een hartaanval. Hij was op vakantie in Italië toen hij plots neerviel. De hele wereld was in schok, James was pas 51 jaar oud. Rust Zacht James!

tony-soprano
Via: The Sopranos (capture)

The Sopranos cast: hoe gaat het nu?

Nu is natuurlijk de grote vraag: Hoe gaat het met de rest van de cast? Dat lees je hieronder.

1. Carmela Soprano – Edie Falco

Carmela is getrouwd met maffiabaas Tony Soprano. Een pittige tante.

Carmela-Soprano
Via: The Sopranos (capture)

Edie Falco heeft geen gas terug genomen na haar succes als ‘Carmela’. Voor haar rol in Nurse Jackie werd Edie maar liefst 5 keer genomineerd. Ze is 59 jaar. In 2010 won ze zelfs een emmy voor haar acteerwerk! In 2015 hield Nurse Jackie ermee op, maar Edie denderde vrolijk door.

Anno 2023 is ze nog steeds een succesvolle actrice. Zo speelt ze General Frances Ardmore in de populaire Avatar films (2022 en 2024) en heeft ze de hoofdrol in Amerikaanse comedy serie ‘Bupkis’ (2023).

In onderstaand filmpje verteld Edie uitgebreid over haar rol in Avatar (en zie je meteen hoe ze er nu uitziet!)

2. Meadow Soprano – Jamie-Lynn Sigler

Meadow is het eerste kind van Tony en Carmela. Ze heeft succes op school, alles gaat eigenlijk goed. Daarom heeft ze best wat problemen met AJ, haar broertje, met wie het minder goed gaat.

meadow-soprano
Via: The Sopranos (capture)

Ook Jamie zat niet stil. Na The Sopranos schitterde zij in de serie Entourage waarin ze zichzelf speelde. Ook speelde ze in series als Ugly Betty en Guys With Kids. Helaas gaat het leven niet altijd over rozen.

Jamie is nu 42 jaar en heeft al meer dan 15 jaar erge last heeft van de ziekte MS. Momenteel gaat het niet goed en kan Jamie niet meer intensief bewegen.

Ze gaf aan dat ze tijdens het filmen van de laatste aflevering van The Sopranos voor de laatste keer gerend heeft. Ondanks haar gezondheid is ze nog steeds actief als actrice. Zo heeft ze een hoofdrol in de Amerikaanse misdaad serie ‘Big Sky‘ (2021 – 2023).

Zo ziet ze er nu uit:

3. Adriana la Cerva- Drea de Matteo

Adriana is de oude vrienden en later de verloofde van Christopher Moltisanti. Laten we weer even kijken hoe Adriana in Sopranos aan haar einde komt… Brr.

Drea de Matteo heeft na haar spetterende optreden als Adriana ook niet stilgezeten. Zo speelde ze in de serie Joey en had ze een rol in Desperate Housewives. Haar grootste rol sinds The Sopranos is waarschijnlijk die van Wendy in Sons of Anarchy.

Momenteel speelt de actrice (51 jaar) in Amerikaans musical drama ‘Paradise City‘ en speelde ze in 2022 de rol van Vic in de film ‘One Way’.

Wat vind je, is ze veel veranderd? Valt wel mee hè 😉

4. Dr. Melfi – Lorraine Bracco

Dr Melfi is de one and only psychiater van maffiabaas Tony Soprano.

Dr Melfi Sopranos
Via: The Sopranos (capture)

Lorraine speelde na The Sopranos in de hitserie Rizzoli & Isles. Hierin had zij een van de hoofdrollen.

Inmiddels is de actrice 68 jaar oud en is ze 20 kilo afgevallen. Hier schreef ze een boek over genaamd To The Fullest. Lorraine is van alle markten thuis!

Leuk weetje: in 2022 spreekt ze de stem in van een zeemeeuw in Disney film Pinocchio…

5. Christopher ‘Chrissy’ Moltisanti – Michael Imperioli

Christopher is Tony’s protégé en klimt steeds verder omhoog op de ladder. Laten we even terugblikken op Michael’s beste momenten in Sopranos!

Michael, overigens ook te zien in Goodfellas, is inmiddels 57 jaar oud. Na The Sopranos heeft hij voornamelijk in series gespeeld. Zo was hij te zien in Californication, Hawaii Five-O en Mad Dogs.

In 2022 speelt hij één van de hoofdrollen in de populaire HBO serie “The White Lotus“. Zo ziet hij er nu uit:

6. Corrado ‘Uncle Junior’ Soprano – Dominic Chianese

Junior Soprano is de officiële baas van de DiMeo-misdaadfamilie. Zin om de leukste grapjes van Junior terug te zien?

Dominic speelde na The Sopranos in films als Damages en The Goodwife. Daarnaast was hij te zien in de populaire serie Boardwalk Empire.

Dominic beschikt echter ook nog over een ander talent. Zo is hij actief als zanger en zicht hij Italiaanse klassiekers. Inmiddels is Dominic 92 jaar oud. Zijn laatste grootste rol was in Amerikaanse drama serie ‘The Village’ als Enzo (2019).

Zo ziet hij er nu uit!

7. Silvio Dante – Steven Van Zandt

Silvio is de rechterhand van Tony. Eigenlijk wilde hij professioneel zanger worden, maar dat is niet gelukt. Hier de leukste momenten van Silvio in Sopranos:

Steven van Zandt heeft naast een acteercarrière, ook een muzikale carrière van de grond gebracht. De rockster was actief als solo artiest en speelde tevens in een band.

Zo stond hij onder andere met Bruce Springsteen op het podium. Hieronder beelden van een live optreden in Londen vorig jaar:

https://www.youtube.com/watch?v=OYr0LLnaUMc

Op gebied van acteren was hij na The Sopranos nog te zien in de serie Lilyhammer, waarin hij de hoofdrol had. Steven had in 2002 zijn eigen radioprogramma genaamd Steven’s Underground Garage. De laatste keer dat we hem op ’t witte doek hebben gezien is in 2019 met een klein rolletje in de film ‘The Irishman‘. Hij is 72 jaar oud.

8. Paulie ‘Walnuts’ Gualtieri – Tony Sirico (R.I.P.)

Paulie is de rechterhand van Tony. Hij is agressief, impulsief en paranoïde. Zoals eerder vermeld is Tony Sirico mede vanwege zijn criminele verleden gekozen voor de rol van Paulie.

Na The Sopranos had hij nog een piepklein rolletje in Lilyhammer en sprak hij meerdere stemmen in voor Family Guy. Zo sprak hij de stem in voor de hond Vinny. Recentelijk was hij te zien in de film Café Society.

De acteur is op 8 juli 2022 overleden op 79-jarige leeftijd. RIP Tony!

Tony-Sirico Sopranos
Via: youtube.com (capture) | SpranosCon

9. Anthony Jr. (AJ) Soprano – Robert Iler

Robert Iler speelde Anthony Jr. (Tony’s zoon) in The Sopranos. AJ is het kleine broertje van Meadow. Hij heeft het niet makkelijk en struggelt met Borderline, rookt veel wiet en heeft last van paniekaanvallen.

anthony-soprano
Via: The Sopranos (capture)

Sindsdien heeft Robert nog enkele kleine rolletjes gehad, maar hij heeft vooral veel energie gestopt in zijn nieuwe carrière als pokerspeler. Hij is professioneel pokerspeler. Hij woont – hoe kan het ook anders – in Las Vegas!

Robert Iler is nu 38 jaar. 2009 is de laatste keer dat we hem op televisie zagen. Hieronder zie je Robert Iler in een interview met Sopranos collega Jamie-Lynn Sigler.

10. Janice Soprano/Baccalieri – Aida Turturro

De meerderheid van de kijkers ergerde zich dodelijk aan de strontvervelende Janice. Hier een scene die we ons allemaal nog herinneren…

Na The Sopranos speelde Aida Turturro nog enkele rollen. Zo was ze een rechter in Law&Order en een gevangene in Brooklyn Nine-Nine. Ze is nog steeds actief als actrice en is nu 60 jaar oud.

Zo ziet ze er nu uit:

11. Bobby Baccalieri – Steve Schirripa

Bobby weet als gangster steeds hogerop te komen in de misdaad familie. En nu we toch bezig zijn met lugubere scenes… Die waarin Bobby Bacala het loodje legt, kan er ook nog wel bij.

Steve speelde Bobby – Janet’s man – in The Sopranos. Na de serie speelde hij onder andere in The Secret Life of the American Teenager en Blue Bloods.

Naast acteren kan Steve blijkbaar ook goed schrijven. Zo schreef hij een paar boekenseries over de opvoeding van kinderen (A Goomba’s Guide to Life en Big Daddy’s Rules). In 2021 heeft hij zelfs een boek geschreven over de geschiedenis van De Sopranos!

Hij is nu 65 jaar. Zo ziet hij er nu uit (en wat heeft hij een schattig hondje!):

12. Vito Spatafore – Joseph R. Gannascoli

Joseph speelde de rol van de wel heel bijzondere Vito. Vito was namelijk homoseksueel en je raadt het al: dat werd hem niet in dank afgenomen…

Na het succes van The Sopranos speelde hij nog in een handjevol films, maar hij kwam vooral in de media vanwege zijn ruzie met Lillo Brancato (De acteur die Matt Bevilaqua speelde in The Sopranos). Lillo werd er namelijk van verdacht meegeholpen te hebben aan de moord op een politieagent.

Mede door deze rede wilde Gannascoli, nu 64 jaar, niet meespelen in een film met Lillo. Wij vinden dat geloof ik niet meer dan logisch!

Zo ziet hij er nu uit!

13. Artie Bucco – John Ventimiglia

John Ventimiglia speelt Artie Bucco, Tony’s beste vriend en chefkok in zijn eigen restaurant. Hij bood z’n eten vaak genoeg aan… Weet je nog? Kijk maar.

Na The Sopranos speelde John (nu 59 jaar) onder meer in Law&Order, Blue Bloods en The Good Wife.

Leuk weetje: in een interview vertelde John dat hij na zijn optreden in The Sopranos meerdere malen is gevraagd of hij opnieuw een Italiaanse kok wilde spelen in andere films!

Hier zie je hem niet zo lang geleden in een interview over de Sopranos:

Sopranos: jouw herinneringen

Wie vonden jullie het meest veranderd? Laat het ons weten in de comments onderin! Ciao!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...