Top 2000: het verloop van de koplopers door de jaren heen

Door

Jitse De Graaf

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Top 2000 radio 2

Elk jaar weer ga je meezingend met de grootste hits van de Top 2000 het jaar uit. De echte klassiekers hebben in ieders hoofd inmiddels een plaatsje veroverd. Alhoewel het soms een beetje lijkt of de samenstelling van de bovenste hits nooit veranderd, valt er genoeg te vertellen over de koplopers van de Top 2000…

Top 2000 NPO Radio 2
Via: Top 2000 / NPO

De Top 2000

Sinds 1999 draait NPO Radio 2 tijdens de feestdagen de grootste hits allertijden. De Top 2000 begint op 25 december en eindigt tijdens de jaarwisseling. Door de jaren heen is er gebleken dat enkele liedjes steevast in de top 10 belanden, maar soms komt er opeens een nieuwkomer binnenstormen. Hoe is de top 10 veranderd door de jaren heen? Het is hieronder te lezen!

Top 2000 cafe lijst radio
Via: Wikimedia Commons | Laurensvanheerde, CC

Laten we eerst nog even genieten van de nostalgische oude tune:

1999

De eerste Top 2000 werd in het jaar 1999 bekendgemaakt. De nummer één van dat jaar blijkt, in de jaren die komen gaan, moeilijk van deze positie af te stoten. We hebben het hier natuurlijk over ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen!

2000

In de eerste Top 2000 van de nieuwe eeuw kwam er een nieuwkomer de top 10 binnen. Guns N’ Roses eindigde op de tiende plaats met hun nummer ‘November Rain’.

2001

Een jaar later is het de band Dire Straits dat van zich liet horen in de top 10. ‘Brothers In Arms’ was in 2001 hun hoogst genoteerde nummer met een zevende plaats, terwijl ‘Sultans Of Swing’ op een negende plaats terug te vinden was. 

2002

De top 5 bleef dit jaar onveranderd. Voor de vierde keer op rij eindigde Deep Purple achter Queen. Het nummer ‘Child In Time’ doet het altijd goed in de Top 2000.

2003

In dit jaar waren er weinig veranderingen in de top 10. De Eagles en Deep Purple wisselden van stuivertje en Meat Loaf stond voor de vijfde keer op rij op de vijfde plaats.

Meat Load dashboard light zanger top 2000
Via: youtube.com (capture) | Meat Loaf

Iedereen kent inmiddels de songtekst van ‘Paradise By The Dashboard Light’ uit het hoofd.

2004

Door meer dan 700 plaatsen te stijgen in de lijst completeerde Coldplay dit jaar de top 10 met ‘Clocks’. Het zal niet voor het laatst zijn dat Coldplay in de top 10 terug te vinden is.

2005

Een Nederlander op de eerste plaats: ook dat kan in de Top 2000. In 2005 nam Boudewijn de Groot het stokje over van Queen. ‘Avond’ kwam mede op één terecht door een oproep van diskjockeys om is niet op ‘Bohemian Rhapsody’ te stemmen. Desondanks stond Queen nog wel op de tweede plaats. Boudewijn geloofde al jaren in zichzelf en dat leverde uiteindelijk een mooie eerste plaats op.

Benieuwd welke Nederlander nog meer in de top 10 heeft gestaan? Kijk dan vooral even op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Top 2000: het verloop van de koplopers door de jaren heen”

  1. ‘Avond’ kwam mede op één terecht door een oproep van diskjockeys om is (eens) niet op ‘Bohemian Rhapsody’ te stemmen.

    Verder blijft het een farce dat Queen telkens op 1 staat. Ik ken behoorlijk wat mensen die hun lijstje gedeeld hebben. Nergens staat Queen in een lijstje. In mijn optiek vooropgezet spel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...