7. De pizzabezorger – 1993

In 1993 werkte André van Duin voor RTL 4. Het idee ontstond om in zijn programma elke week een parodie op een ander beroep te maken. De eerste week was de pizzabezorger aan de beurt. Dit bleek letterlijk en figuurlijk een hit. Alle andere typetjes bleven dus in de kast en de pizzabezorger kwam wekelijks terug. Het bijbehorende ‘Pizzalied’ werd een dikke hit. Geen zin in ‘ff wachten’? Dan kun je direct genieten van deze jeugdherinnering!

8. Het voetbalstadion – 1994

André is ook een liefhebber van de ‘chroma-key’ techniek. Met deze techniek kan je meerdere opnamen over elkaar leggen en dus meerdere keren tegelijk in beeld komen. Met 8 typetjes en zichzelf in 1 clip is hij hier lekker bezig.

9. De buurtbrothers – 2de helft jaren ’90

Na de gezellige drukte van de Pizzabezorger kwam André van Duin met een rustiger typetje, of eigenlijk 2, de buurtbrothers. Deze twee oude heren waren het ‘geweten’ van hun buurt. Oerdegelijk, burgerlijk en suf maar ondertussen erg ondeugend. Zij brachten een CD uit met daarop parodieën op bekende Nederlandse hits. In het nummer ‘lekkere wijven’ maakte André tientallen typetjes met zichzelf als knipoog naar advertentiecampagnes met mooie dames. De clip is hilarisch!

10. Koos Grandioos – tweede helft jaren ’90

Als tegenhanger van de keurige Buurtbrothers verzon André van Duin de oude hippie Koos Grandioos. Brutaal, ondeugend, maar met een hart van goud. Zijn kreet ‘aahhh joh hé, te gek joh hé’ werd een daverende carnavalshit in 1997. Minstens zo briljant maar vaker vergeten is zijn optreden met Herman Brood, die volledig stoned verschijnt. Dat wordt lachen 🙂

11. Mijnheer Wijdbeens/Gerard van Bezij – jaren ’00 tot heden

Mijnheer Wijdbeens is een wat knullige reporter die graag bijzondere situaties opzoekt. In het begin was er ook het typetje ‘Gerard van Bezij’, maar door de jaren heen zijn die in elkaar overgevloeid. Door de oenigheid van mijnheer Wijdbeens gebeurt er van alles en de geïnterviewden doen dan ook de gekste dingen.

Als mijnheer Wijdbeens op bezoek gaat bij Loretta Schrijver zien we dit in de praktijk. Als Loretta de fluiteenden nadoet kan hij zelf zijn lachen niet houden (zie 1.05). Ook de andere trucjes met dieren pakken verkeerd uit. Goed voor hilarische TV. Hoewel André de komische typetjes wat rust gunt komt Jan Wijdbeens nog wel eens voorbij als er een speciale showbizzgelegenheid is.

12. Bonus: Ta Ta Ta – 1977 André van Duin speelt onzichtbare typetjes

Zijn typetje ‘Willempie’ riep wat discussie op.Sommige mensen vonden dat hij iemand met het downsyndroom nadeed en vonden dat ‘makkelijk scoren’. In een reactie gaf hij aan niet eens tekst nodig te hebben om te scoren, dus al zeker geen mensen met geestelijke beperking. Om zijn punt te maken bracht hij in 1997 dit nummer zonder tekst uit. Hij bewees zijn gelijk toen dit nummer de 9de plaats in de Top 40 haalde. De typetjes zijn onzichtbaar, maar dit nummer blijft in jouw hoofd zitten.

Wat was jouw favoriete typetje?

Uit dit overzicht blijkt maar weer wat een geweldige artiest André van Duin is. Wat is jouw favoriete typetje? Laat het snel weten in een reactie onderin! Natuurlijk kun je ook digitaal herinneringen ophalen met vrienden en familie als je dit overzicht deelt!

Lees ook: Voel jij je ook zo ‘verkloot’ na dit nieuws over André van Duin…?

Lees ook: ZO hilarisch was André van Duin in de spelshow ‘Wie ben ik’!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer