Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000

Door

Astrid Hoefnagel

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The House Bunny Y2K

Mode. Het is en blijft een bijzonder fenomeen. In de jaren Y2K droeg je wijde pijpen, korte truitjes en uggs. De jaren 2000 kleding was wat ordinair, maar sommige Y2K fashion items zie je nog steeds in het huidige straatbeeld terug.

Welke van deze Y2K trends heb jij gedragen in de zero’s?

Mode na de eeuwwisseling

In de jaren 2000 tot 2010 had de muziekwereld een grote invloed op de mode die we droegen. Iedereen bekeek muziekclips op TMF en de artiesten bepaalden ook voor een flink deel ons beeld van mode.

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: youtube.com (capture) | TMF

Terugkerende trends

Mode omvat veel meer dan kleding alleen. Denk hierbij ook aan accessoires, haardracht en details. Zo zijn het ene momenten gouden sieraden volledig hip, een aantal jaar later zie je er niemand meer mee.

Ook de manier van kleding aantrekken (laagjes!) wisselt van tijd tot tijd.

Veel mode komt weer terug. Wist je bijvoorbeeld dat deze fashion items uit de jaren ’80 weer helemaal hip zijn? Ook mode uit de jaren ’90 zie je weer terug!

Y2K fashion
Via: flickr.com | Jennifer Boyer, CC

Inspiratie uit de 00s

Veel items die je hedendaags op straat ziet hebben een beetje iets weg van de mode uit de zero’s. Denk bijvoorbeeld aan de flair broeken en de korte truitjes.

Wel is er duidelijk wat aangepast. Het commentaar op veel jaren 2000 kleding was namelijk dat het wat ordinair was. Tegenwoordig zijn mega lage Y2K heupbroeken bijvoorbeeld bijna niet meer in de winkels te vinden…

Typisch Y2K fashion

In de jaren 2000 tot 2010 droegen we items die we anno nu best nog steeds prima vinden, maar was er ook vooral de mode die we het liefst never nooit meer terug zien.

Welk van deze Y2K items herken je of heb je zelf gedragen? Laat het ons vooral weten in een reactie onderin!

1. Heupbroeken

Als we het dan hebben over een tikkeltje ordinair mogen deze broeken zeker niet ontbreken. Want wat waren ze laag!

We weten ook allemaal nog de meiden uit de klas met net dat beetje meer durf, die hun felgekleurde string er fier bovenuit hadden steken. Britney Spears en Christina Aguilera waren hier zéker grote voorbeelden in.

heupbroek low rise jeans
Via: flickr.com | samuelemunemu32, CC

2. Ballerina’s

Je tenen pasten er maar net in en de zooltjes waren zo dun dat je elk steentje kon voelen. Zo ver zelfs dat ze volledig vervormd waren en je precies kon zien hoe je tenen er uit zagen. Toch waren er bijzonder veel meiden die de hele zomer op deze Y2K schoenen rondliepen.

ballerinas schoenen
Via: flickr.com | SPERA.de Designerschuhe, Taschen und Accessoires, CC

3. Pilotenbrillen

Elke man liep er mee rond. Een veel te grote, veel te donkere pilotenbril. Wellicht werd zo toch een klein beetje de grote jongensdroom nagejaagd?

Tom Cruise Top Gun zonnebril pilotenbril
Via: Top Gun (capture)

4. Livestrong bandjes

Niet alleen de fel gekleurde bandjes van Livestrong, ook andere bandjes deden het erg goed. De siliconen bandjes hadden een tekst er op die je aan het denken moest zetten.

De meeste tieners begonnen met een enkel bandje, maar al snel waren er volle polsen te zien in de klaslokalen.

livestrong armband
Via: flickr.com | KaCey97078, CC

5. Doorzichtige bh bandjes

Waar je tegenwoordig best een stukje bh mag zien en een bh meer en meer gezien wordt als mode item, wilden we in de zero’s toch graag zo min mogelijk van de bh laten zien. We dachten dan ook de bandjes te kunnen verbergen door ze doorzichtig te maken… yeah right.

Zo’n plastic plakkerig bandje zag er dan ook vooral erg goedkoop uit. Vooral wanneer hij niet nieuw meer was en langzaamaan uit begon te rekken om vervolgens continu van je schouder af te zakken.

doorzichtig bh bandje
Via: youtube.com (capture) | Richa’s Manor

6. Legerlook

Nog zo’n niet nagejaagde jeugddroom wellicht? De legerlook was helemaal hot. Lekker in je vrije tijd opvallen door camouflage kleding te dragen. Snap jij deze Y2K trend nog?

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: marktplaats.nl

7. Vans

We waren niet zo zuinig op onze voeten in de zero’s. Hoewel op meerdere plekken beweerd werd dat ze fantastisch lopen, zijn deze platte schoenen toch niet zo ondersteunend als ze zouden moeten zijn. Had jij ook de (geliefde!) geruite versie?

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: pexels.com | Nathan Keeney, CC

8. Uggs

Of het nog niet genoeg was, hadden we ook nog deze pareltjes voor aan onze voeten. Sommigen zweren er nog steeds bij, maar de meeste mensen zullen zich inmiddels kunnen vinden in dit prachtige lied.

9. Doodshoofdjes

Binnen korte tijd zag je ze op alles. Op tassen, op kleding, als sieraad, werkelijk overal doken deze schedels op. Zo snel als ze gekomen zijn, zijn ze (gelukkig) ook weer verdwenen. Een beetje luguber was het namelijk wel.

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: flickr.com | Lyn Lomasi, CC

10. Laagjes

Eind jaren ’00 kwamen de laagjes in beeld. Lekker warm, dat zeker, alleen moest je dat ook aan iedereen laten zien. Twee of drie lagen over elkaar was niks geks, en zolang het hemd over het andere hemd korter was, kon je mooi beide kleuren zien.

Het opvallende was dan ook dat het voornamelijk laagjes waren met exact dezelfde kledingstukken, met name spaghettitopjes. Wanneer je dan verschillende kleuren aan trok kon je een hele bonte verzameling maken.

laagjes topjes
Via: youtube.com (capture) | GezienOpTV

11. Kipling tas

Tas, waar ga je met die brugpieper naar toe?!

De Kipling tas is van de meeste brugklassers de eerste tas. Die grote tas is stevig en er kan onwijs veel in, dus de meeste ouders vonden hem razend geschikt voor het eerste jaar middelbare school van hun kind.

Dat duurde overigens in de meeste gevallen niet lang. Met zo’n tas was je wel overduidelijk een brugklasser. Liever had je een Eastpak (die je dan weer creatief veranderde in Lastpak). Maar, de aapjes met naam waren wel erg leuk!

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: A Lil Bit Of Us (capture)

12. Beenwarmers

Midden in de winter toch een minirokje aan? Dat was natuurlijk geen enkel probleem met een fancy paar beenwarmers. Met de carnaval nog steeds erg populair, maar de rest van het jaar zijn ze nu eigenlijk not done.

Ook voor beenwarmers was het maken van laagjes een goede optie! Je kunt gaan voor netjes grijs/wit/zwart, maar wil je iets meer opvallen doe je toch gewoon fel geel onder een zwarte beenwarmer?

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: flickr.com | Fashionby He, CC

13. Lange bob

Zien we die niet vaker momenteel? Dat klopt!

De lange bob was net na de eeuwwisseling populair en heeft volledig zijn comeback gemaakt. We hebben het dan over de haardracht tot net boven de schouders. Of eigenlijk hebben we het bij de lange bob over een lengte tot op de schouders, zodat de puntjes naar buiten kunnen vallen.

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: pexels.com | RODNAE Productions, CC

14. Blote buiken

Vanaf 2022 weer terug maar nog vele malen populairder in de zero’s: meiden met een blote buik. De combinatie lage heupbroek en korte top maakten vaak ook nog een mooi sieraad zichtbaar, de navelpiercing.

Een aantal scholen heeft de blote buik verboden en vond dat meisjes altijd met een bedekte buik naar school moesten komen. De reactie hierop? De jongens lieten hun buik zien!

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: flickr.com | Giuliano Maiolini, CC

15. Mannen met bodywarmers

Behalve ‘lekker warm’ was de bodywarmer voor heren ook een echt fashion item. Liefst in een onopvallende kleur maar wel met opvallende details. Ook in het legergroen zijn ze top te combineren met de eerder genoemde legerlook.

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: flickr.com | Ben Sutherland, CC

16. Hotpants

Hadden we al gezegd dat de Y2K fashion een tikkeltje ordinair was? Laat in deze het stukje nuance maar weg. Hoe meer onderkant bil je zag in de jaren 2000 kleding, hoe beter!

Y2K fashion: 16 typerende modetrends uit de jaren 2000
Via: flickr.com | Floris Oosterveld, CC

Van Y2K fashion naar nu

Er is zeker jaren 2000 kleding die nu weer helemaal in opkomst is of alweer een poosje met regelmaat gedragen worden. Wat dacht je van de flair broeken? En de grote zonnebrillen?

Wat droeg jij in de zero’s wat je eigenlijk best weer zou kunnen dragen? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees meer:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Voor jou geselecteerd

Plaats een reactie

Share to...