13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

trends jaren 90

De jaren 90 was een schitterend decennium, met veel iconische producten en gewoontes. Wij hebben 10 trends voor je op een rij gezet die je nu misschien niet meer helemaal snapt. Maar ze waren erg aanwezig, allemaal.

90’s Trends met herinneringen

Terwijl we nu in een wereld leven die gedomineerd wordt door smartphones en sociale media, nemen we even een duik in het verleden, om een tijdperk te herontdekken waarin alles net iets eenvoudiger leek.

De jaren 90 of nineties voelen daarom als een warm, nostalgisch deken voor velen van ons. Dit artikel is dan ook een ode aan de onvergetelijke rages of trends uit de jaren 90 in Nederland en België…

Jouw 90’s trends? Aan welke van onderstaande deed jij zelf mee in de jaren 90? Hebben we misschien nog een typerende hype over het hoofd gezien?

Deel jouw herinneringen aan de 90’s in een reactie onderin!

1. Fopspenen, in alle soorten en maten

Ken je ze nog, die fopspenen van plastic of glas. Ze lagen op de dressoir, schoorsteen of hingen om je nek of arm. Kleurrijk, doorzichtig of juist glimmend zwart, ze waren er in allerlei soorten en maten.

Deze speentjes waren een echte trend in de 90’s, maar als ik nu terugkijk, denk ik: leuk hoor, maar waarom eigenlijk?

spenen speentjes speen vroeger
Via: ebay.com (capture)

2. Flippo’s

In de 90’s kocht je geen chips om chips te eten, maar voor de Flippo’s. Zak open, graaien naar de Flippo’s en snel checken of je hem al had. Er waren verzamelalbums, verschillende series en allerlei spelletjes om Flippo’s te winnen of verliezen…

Die goede oude tijd *zucht*. Een van de vele verzamelingen die je als kind onderhield. En tja, de chips?! Die moest je dan maar opeten met je broer, zus of vriendjes…

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Brucevdk, CC

3. Lichtjes in je schoenen

Bij elke stap die je zet, een knipperend lampje. Hoe hip was dat. Toen toch, vandaag is het een beetje kitscherig. Oh ja, een Reebook Pumps, met een klein pompje op de tong om, jawel, de tong van je schoenen op te pompen!

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen
Via: pixabay.com | StockSnap, CC

4. Tamagotchi

Ook deze ken je nog wel, de virtuele beestjes die je elke dag moest verzorgen en eten geven. Deed je dit niet, dan gingen ze dood en moest je weer opnieuw beginnen. De ultieme prestatie?

Je Tamagotchi 99 dagen in leven houden, om vervolgens weer opnieuw te beginnen…

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Tomasz Sienicki, CC

5. Gabbers en hakkuhhh

In de jaren 90 kwamen de gabbers, maar vooral ook het hakken op. Iedereen deed het, veel mensen luisterden naar de snoeiharde hardcore-muziek en de hit ‘gabbertje’ werd grijs gedraaid en aangevraagd op The Box.

Hakkuhhhhhh!

Gabbers posse school
Via: youtube.com (capture) | 3doc VPRO

6. Plateau-zolen

Ken je ze nog? Die Buffalo’s of Spice Girl-schoenen? Ze hadden één ding gemeen: een bizar hoge zool. Of het nu voor jongens of voor meisjes was, deze schoenen domineerden het straatbeeld.

Als je niet zo heel groot was, vooral als jongen, een mooi moment om toch wat groter te zijn. Vandaag is die 90’s mode weer hip, alsook de dikke sneakers.

Haal die oude Buffalo’s maar weer uit je kast.

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Kuchen, CC

🥾 Bekijk ook onze lijst met andere schoenen die je vroeger droeg (en nu niet meer zou dragen)…

7. Boybands en girlbands…

Natuurlijk waren bovenstaande schoenen mede een trend door de populaire Spice Girls, maar dit soort groepen waren een trend op zich…

In de jaren 90 kon je niet om de boybands en girlbands heen. Groepen zoals de Backstreet Boys of All Saints waren niet alleen muzikaal invloedrijk, maar ook stijliconen. Hun posters sierden de muren van vele tienerkamers en hun muziek vulde de ether (en ieder cassettebandje).

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen

8. De klaparmband

Men neme de armband in de rechterhand en slaan ermee op de linkerarm. Voilà, de klaparmband rolt zich om jouw arm heen. Natuurlijk met allerlei patronen en hippe kleurtjes.

Soms deed het pijn, vooral als je hem al vaker had gebruikt en het stof begon te slijten of scheuren, maar je had het ervoor over.

klaparmbandjes jaren 90 speelgoed trend 90s
Via: flickr.com | Holly Clark, CC

9. Break Out

Of je was geabonneerd op de Hitkrant, of je trok elke week posters uit de Break Out. Hoe dan ook, hierin was alles te lezen en zien van jouw favoriete sterren, met elke week een grote posters in het midden.

Man, wat een tijd.

Break out magazine
Via: Break Out (cover)

10. MSN Messenger

Terug van school, meteen aanmelden op MSN. Wel offline, want anders zou je crush zien dat je online was. Dan bedacht je weer een nieuwe MSN-naam en verkondigde je de liefde, of gebruikte je veel leestekens om een ‘vette’ naam te maken.

En praten deed je natuurlijk in afkortingen. Dat was MSN.

MSN Messenger
Via: MSN (capture)

11. Napster & co…

Muziek streamen, nee dat deed je niet. Via de reguliere telefoonlijn deed je muziek downloaden op Napster, toen nog volledig legaal.

Met 7 KB/s haalde je song na song binnen, totdat je moeder zei dat ze moest bellen, dan moest je van internet af.

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen
Via: imgur.com

🎵 Bekijk ook onze lijst met programma’s die je gebruikte voor muziek downloaden

12. De Super Soaker

Niets was leuker dan in de zomer er met je Super Soaker op uit gaan. Vullen met water, pompen en de buurman helemaal nat spuiten. Tank leeg, vullen, vullen en weer vullen, want een Super Soaker was tof, bijzonder tof!

13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Savager, CC

13. Alternatieve rock & Grunge

Muziek in de jaren was redelijk divers. Grunge en alternatieve rock hadden ook een belangrijke impact op de jaren 90 en waren het alternatief voor gabbermuziek…

Bands als Nirvana, Pearl Jam, en Radiohead gaven uitdrukking aan een generatie en brachten een geheel eigen stijl met zich mee.

Kurt Cobain Nirvana Nevermind optreden unplugged
Via: youtube.com (capture) | nirvana

👖 Er is meer en wel in onze lijst met typerende zaken rondom de jaren 90 kleding!

Welke jaren 90 hype ontbreekt nog?

De nineties stonden bol van de vreemde rages. Zijn er volgens jou nog belangrijke hypes die ontbreken in dit lijstje?

Laat het ons weten via een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “13 briljante jaren 90 trends met warme herinneringen”

  1. De jojo rage eind jaren 90 mist nog. Lees ik überhaupt vrij weinig over maar het was elke dag op Kindernet rond 1998! Spinnende jojo’s, gouden jojo’s die je kon winnen, jojo-concours, noem het maar op

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...