trends jaren 90

Via: Wikimedia Commons | Brucevdk, CC (L) / Wikimedia Commons | Tomasz Sienicki, CC (R)

De jaren ’90 was een schitterend decennium, met veel iconische producten en gewoontes. Wij hebben 10 trends voor je op een rij gezet die je nu misschien niet meer helemaal snapt. Maar ze waren erg, allemaal.

1. Fopspenen, in alle soorten en maten

Ken je ze nog, die fopspenen van plastic of glas. Ze lagen op de dressoir, schoorsteen of hingen om je nek of arm. Kleurrijk, doorzichtig of juist glimmend zwart, ze waren er in allerlei soorten en maten. Deze speentjes waren een echte trend in de 90’s, maar als ik nu terugkijk denk ik, waarom?

spenen speentjes speen vroeger
Via: ebay.com (capture)

2. Flippo’s

In de 90’s kocht je geen chips om chips te eten, maar voor de Flippo’s. Zak open, graaien naar de Flippo’s en snel checken of je hem al had. Er waren verzamelalbums, verschillende series en allerlei spelletjes om Flippo’s te winnen of verliezen… Die goede oude tijd *zucht*. Een van de vele verzamelingen die je als kind onderhield.

Via: Wikimedia Commons | Brucevdk, CC

3. Lichtjes in je schoenen

Bij elke stap die je zet, een knipperend lampje. Hoe hip was dat. Toen toch, vandaag is het een beetje kitscherig. Oh ja, een Reebook Pumps, met een klein pompje op de tong om, jawel, de tong van je schoenen op te pompen!

Via: pixabay.com | StockSnap, CC

4. Tamagotchi

Ook deze ken je nog wel, de virtuele beestjes die je elke dag moest verzorgen en eten geven. Deed je dit niet, dan gingen ze dood en moest je weer opnieuw beginnen. De ultieme prestatie? Je Tamagotchi 99 dagen in leven houden, om vervolgens weer opnieuw te beginnen…

Via: Wikimedia Commons | Tomasz Sienicki, CC

5. Gabbers en hakkuhhh

In de jaren 90 kwamen de gabbers, maar vooral ook het hakken op. Iedereen deed het, veel mensen luisterden naar de snoeiharde hardcore-muziek en de hit ‘gabbertje’ werd grijs gedraaid en aangevraagd op The Box. Hakkuhhhhhh!

Gabbers posse school
Via: youtube.com (capture) | 3doc VPRO

6. Plateau-zolen

Ken je ze nog? Die Buffalo’s of Spice Girl-schoenen? Ze hadden één ding gemeen: een bizar hoge zool. Of het nu voor jongens of voor meisjes was, deze schoenen domineerden het straatbeeld. Als je niet zo heel groot was, vooral als jongen, een mooi moment om toch wat groter te zijn. Vandaag is die mode van de jaren ’90 weer hip, alsook de dikke sneakers. Haal die oude Buffalo’s maar weer uit je kast.

Via: Wikimedia Commons | Kuchen, CC

7. De klaparmband

Men neme de armband in de rechterhand en slaan ermee op de linkerarm. Voilà, de klaparmband rolt zich om jouw arm heen. Natuurlijk met allerlei patronen en hippe kleurtjes. Soms deed het pijn, vooral als je hem al vaker had gebruikt en het stof begon te slijten of scheuren, maar je had het ervoor over.

klaparmbandjes jaren 90 speelgoed trend 90s
Via: flickr.com | Holly Clark, CC

8. Break Out

Of je was geabonneerd op de Hitkrant, of je trok elke week posters uit de Break Out. Hoe dan ook, hierin was alles te lezen en zien van jouw favoriete sterren, met elke week een grote posters in het midden. Man, wat een tijd.

Break out magazine
Via: Break Out (cover)

9. MSN Messenger

Terug van school, meteen aanmelden op MSN. Wel offline, want anders zou je crush zien dat je online was. Dan bedacht je weer een nieuwe MSN-naam en verkondigde je de liefde, of gebruikte je veel leestekens om een ‘vette’ naam te maken. En praten deed je natuurlijk in afkortingen. Dat was MSN.

MSN Messenger
Via: MSN (capture)

10. Napster

Muziek streamen, nee dat deed je niet. Via de reguliere telefoonlijn deed je muziek downloaden op Napster, toen nog volledig legaal. Met 7 KB/s haalde je song na song binnen, totdat je moeder zei dat ze moest bellen, dan moest je van internet af.

Via: imgur.com

Bonus: Super Soaker

Niets was leuker dan in de zomer er met je Super Soaker op uit gaan. Vullen met water, pompen en de buurman helemaal nat spuiten. Tank leeg, vullen, vullen en weer vullen, want een Super Soaker was tof, bijzonder tof!

Via: Wikimedia Commons | Savager, CC

Welke jaren ’90 hype ontbreekt nog?

De nineties stonden bol van de vreemde rages. Zijn er volgens jou nog belangrijke hypes die ontbreken in dit lijstje? Laat het ons weten via een reactie onderin!

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

4 gedachten over “10 trends uit de jaren ’90 waar we warme herinneringen aan overhouden”

  1. De jojo rage eind jaren 90 mist nog. Lees ik überhaupt vrij weinig over maar het was elke dag op Kindernet rond 1998! Spinnende jojo’s, gouden jojo’s die je kon winnen, jojo-concours, noem het maar op

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer