12 redenen waarom je vroeger fan was van The Spice Girls

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Vanaf het allereerste moment dat The Spice Girls op het scherm verschijnen is het raak. Met hun aanstekelijke vrolijkheid en dito muziek bestormen ze vanaf 1994 de hitlijsten.

Ze zijn baldadig en stoer en zes jaar lang onvermijdelijk in de wereld van showbizz, muziek en entertainment. En misschien nog wel veel langer. Hier zijn 12 goede redenen waarom ook jij ze fantastisch vindt.

Spice Girls groep concert titel
Via: flickr.com, Eric Mutrie, CC

Het begin van The Spice Girls

Begin jaren 90 willen vader en zoon Bob en Chris Herbert een tegenwicht vormen voor de talloze succesvolle boybands uit die jaren. Ze gaan op zoek naar onderling vijf totaal verschillende meiden.

Vierhonderd vrouwen reageren op hun advertentie. De uitverkorenen die uiteindelijk de band vormen zijn de volgende dames (met hun geboortenamen):

Emma (Lee) Bunton
Melanie (Janine) Brown
Melanie (Jayne) Chisholm
Geraldine (Estelle) Halliwell
Victoria (Caroline) Adams

Na een intensieve voorbereiding waarin zij hun zang- danskwaliteiten ontwikkelen, komt in 1996 hun eerste single uit: Wannabe. Het is een doorslaand succes.

De pauze van The Spice Girls

De periode daarna leveren The Spice Girls drie albums af: Spice (1996), Spiceworld (1997) en Forever (2000). Daarop staan hits als 2 Become 1, Spice up your life, Say you’ll be there, Who do you think are en Goodbye.

Dat laatstgenoemde nummer is ook het laatste nummer van Forever, een album dat is opgenomen zonder Halliwell.

Wat volgt is een periode waarin de dames ieder hun eigen weg volgen. Dat het publiek ze liever samen ziet, blijkt uit steeds weer terugkerende geruchten over een reünie. Zelf houden ze steevast vol dat de groep niet uit elkaar is.

The Spice Girls Forever!

In 2007 is het dan eindelijk zo ver: The Spice Girls treden weer op. De concerttour heet The return of the Spice Girls en het bijbehorende album is Greatest Hits. Halliwell doet gewoon weer mee.

Na een rustige periode verschijnt in 2012 de musical Viva Forever, een soort Mama Mia!, maar dan niet rond ABBA, maar The Spice Girls en minder succesvol.

Ook geven The Spice Girls dat jaar acte de présence tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in London. Meer optredens volgen in 2019. Victoria Beckham doet dan niet meer mee vanwege andere verplichtingen.

12 Redenen waarom iedereen fan is van The Spice Girls

En ook al voeren The Spice Girls de hitlijsten niet meer aan, de fans van toen zijn hen nog lang niet vergeten. Daar zijn een een heleboel verschillende reden voor. De 12 belangrijkste zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Spice Girls Never give up on the good times
Via: Spice Girls – Never Give Up On The Good Times (capture)

1. Girl Power

Eigenlijk komt deze slogan van de punkband Bikini Kill, maar wie maakt dat uit? The Spice Girls maken er een mantra van dat bepalend is voor de vorming van een generatie.

Roep het uit en je viert de onafhankelijkheid, het zelfvertrouwen, de saamhorigheid en de kracht van alle jonge vrouwen over de hele wereld.

12 redenen waarom je vroeger fan was van The Spice Girls
Via: Spice Girls (cover)

2. Voor ieder wat wils

Doordat de Spice Girls onderling zo verschillen, is er altijd tenminste één die ook jou aanspreekt. Ken je de bijnamen nog? Hier een overzichtje van de bijzonder Spice Girls bijnamen:

Scary Spice – Melanie B.
Baby Spice – Emma Bunton
Sporty Spice – Melanie C.
Ginger Spice – Geri Halliwell
Posh Spice – Victoria Beckham

3. De dansjes

Soms gaat het strak gelijk en soms lijkt het of iedere Spice Girl gewoon doet waar ze zin in heeft. Toch zijn hun bewegingen altijd op elkaar afgestemd en stralen de dansjes een frisse energie uit.

Kan jij (nog) dansen als een Spice Girl?

4. De mode

De kleding onderstreept het karakter van iedere Spice Girl. Die kan namelijk bijvoorbeeld sportief of chique zijn als de jonge dame zelf. Geri Halliwell blijkt super creatief met een theedoek en een jurk van Gucci; het resultaat is de iconische Union Jack dress met het vredesteken achterop.

5. De hype

Tijdens het hoogtepunt van de hype veroorzaken de The Spice Girls een enthousiasme dat grenst aan massahysterie. Het is bijna onmogelijk om te leven in de jaren negentig en niet meegezogen te worden in de gonzende draaikolk van muziek en girl power.

Honderd miljoen albums gaan wereldwijd over de toonbank. The Spice Girls zijn de grootste Britse muzikale act sinds The Beatles.

6. De merchandise

Poppen, tijdschriften, buttons, posters, kleding, muismatten, beddengoed, ballonnen, servies, en dan natuurlijk ook nog cd’s en dvd’s. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat wel een Spice Girlsversie van.

Er is zelfs een Legodoos met Spice Girls, inclusief Union Jack dress!

En natuurlijk was er deze deodorant:

12 redenen waarom je vroeger fan was van The Spice Girls

Bovenstaande reden zijn al genoeg om van The Spice Girls te houden. Toch zijn er nog meer, waaronder hun minder brave kant (zie 9.) of de commercials (zie 12.).

7. De clips

Alsof de muziek op zichzelf nog niet aanstekelijk genoeg is, bouwen de dames ook in de clips een muzikaal feestje. Tijdens het kijken is het moeilijk om stil te blijven zitten. Dat geldt zelfs voor het ietwat somber gekleurde filmpje van Spice up your life.

Dankzij de spectaculaire speciale effecten en de uitbundige performance draagt ook deze clip bij aan het succes van The Spice Girls.

8. De voorbeeldfunctie

The Spice Girls zijn in veel opzichten een voorbeeld voor een generatie. Niet alleen als het gaat om vrouwenemancipatie, maar ook op tal van andere vlakken nemen zij het voortouw en dragen zij een positieve boodschap uit van liefde, saamhorigheid en respect.

9. Het rebelse karakter

Ondanks hun voorbeeldfunctie kunnen The Spice Girls ook een beetje stout zijn. Dat blijkt als sinds het begin, want in hun eerste videoclip – Wannabe – dansen ze brutaal een chique hotel binnen om het dinerende establishment eens goed te ontregelen.

“Rules are for fools,” zingen ze in Something kinda funny. En zo is het maar net, want niets is zo saai als altijd maar binnen de lijntjes kleuren.

10. Het gezamenlijke succes

Officieel zijn The Spice Girls altijd bij elkaar gebleven. Gezien de saamhorigheid die ze altijd uitstralen kun je ook eigenlijk niets anders van hen verwachten.

“Make it last forever, friendship never ends.”

The Spice Girls, Wannabe

De oorspronkelijke gedachte van het begin dat een groep van totaal verschillende meiden succesvol is, blijft onveranderd van kracht. Het succes is veel meer dan de som der delen.

Spice Girls dansjes
Via: Spice Girls / BRIT’s Awards (capture)

Dat de afzonderlijke leden nog steeds in staat zijn samen veel plezier te maken blijkt onder andere tijdens de vijftigste verjaardag van Geri Halliwell (nu Horner) in 2022. Samen zingen ze op de dansvloer luid mee met Say You’ll Be There.

11. Het individuele succes

Hoe het nu gaat met de afzonderlijk Spice Girls kun je lezen in dit artikel: Zo gaat het nu, ruim 20 jaar later, met The Spice Girls. Het aardige is dat hun persoonlijke succes niet als vanzelfsprekend met muziek te maken heeft. Zo trouwt Posh Spice met David Beckam en lanceert ze met veel succes haar eigen modelijn.

12. De commercials

The Spice Girls zijn big business en de commercie profiteert ervan. Zo schitteren ze onder andere in de reclame voor Pepsi cola. Ken jij alle commercials waar de Spice Girls in voorkomen? Inclusief de tunes voor populaire televisiestations? Sommigen zijn echt hilarisch!

Jouw Spice Girls herinneringen?

Wie is jouw favoriete Spice Girl? En welke song heb jij helemaal grijs gedraaid? Heb je een jurk met de Union Jack? Heb je de Spice Girls live gezien? Heb jij inspiratie gehaald uit hun boodschap van girl power? Aarzel niet en laat het hieronder weten met een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...