TLC Creep meidengroep girlband muziek

Via: TLC - Creep (capture)

Als we aan meidengroepen denken, denken de meesten van ons automatisch aan The Spice Girls. Dit is tot nu toe de meest succesvolle meidengroep aller tijden. Maar er waren meer groepen die met één op meerdere hits de aandacht trokken.

We hebben 14 willekeurige meidengroepen op een rijtje gezet… Welke girlband herinner jij je nog en van wie was jij fan?

Girlbands of meidengroepen van weleer

Meidengroepen bestaan al sinds de jaren 1930. Toen hadden we ‘The Boswell Sisters’. Je kent ze vast nog wel! Niet? Zo zag dat er toen dus uit:

Tja. Er is sindsdien veel veranderd… In de jaren 90 hebben we natuurlijk ook de opkomst van al die populaire boybands gezien. Maar de girlbands waren niet minder aanwezig…

Er kwamen en gingen in de loop der jaren heel veel meidengroepen. Sommigen waren cool en anderen… nou ja, daar kon je het beter maar niet over hebben in het openbaar. Van welke meidengroep was jij (stiekem?) fan?

Jouw favoriete meidengroep? We zijn benieuwd wat jouw favoriete girlband was vroeger of zijn we nog een belangrijke groep vergeten? Laat het weten in een reactie onderin!

1. The Spice Girls

Wat moet je over deze groep nog zeggen wat al niet gezegd is? 45 miljoen albums en 30 miljoen singles verkochten de Spice Girls vanaf hun definitieve ontstaan in 1996 ( de groep was in een andere samenstelling al eerder bij elkaar).

Spice Girls groep concert titel meidengroep
Via: flickr.com, Eric Mutrie, CC

Ze waren een voorbeeld voor miljoenen tienermeisjes mede door de slimme marketing van manager Simon Fuller. Elk van de meiden sprak een andere doelgroep aan. Ginger (Geri  Halliwell), Baby (Emma Bunton), Posh (Victoria Adams), Scary (Melanie Brown) en Sporty (Melanie Chisholm) kleurden zo’n beetje elke dag de koppen van alle nieuwsbladen.

Je kon niet om ze heen en wij herinneren ons deze groep vooral zo:

2. De Dolly Dots

Lang voor The Spice Girls had Nederland al zijn eigen, zeer succesvolle meidengroep: De Dolly Dots. De groep begon in 1978 en bestond uit Ria Brieffies, Angela Groothuizen, Angéla Kramers, Esther Oosterbeek, Patty Zomer en Anita Heilker.

De groep werd zeer succesvol in de jaren tachtig in Nederland, Europa en zelfs in Japan. Maar het succes duurde niet heel lang en in 1988 ging de groep uit elkaar.

Hun grootste hit in Nederland was deze:

3. Frizzle Sizzle

De nieuwe Dolly Dots werden ze genoemd: de zusjes Karin en Laura Vlasblom en hun twee vriendinnen Mandy Huydts en Marjon Keller. Alle vier zongen ze mee in het koor van Kinderen voor Kinderen en vandaaruit richtten ze hun eigen groep op.

Frizzle Sizzle bestond slechts drie jaar van 1986 tot 1983, maar deze hit waarmee ze 13e werden op het Eurovisie Songfestival van 1986 herinner je je vast nog wel:

4. TLC

Deze Amerikaanse R&B, HipHop en soulband werd in 1991 opgericht en bestond uit Tionne T-boz Watkins, Lisa Left Eye Lopes en Rozonda Chilli Thomas.

De groep had grote hits in de jaren 90 en het begin van de zero’s, maar viel tragisch uit elkaar toen Lisa lopes omkwam bij een auto-ongeluk. Maar dit nummer zullen we ons altijd blijven herinneren:

5. Bananarama

Keren Woodward, Siobhan Fahey (later vervangen door Jacqui O’Sullivan) en Sarah Dallin uit Groot-Brittannië stonden bekend om hun slordige haar, oude T-shirts en versleten jeans.

En natuurlijk om een aantal hele grote hits waaronder dit nummer:

6. En Vogue

Deze Amerikaanse R&B groep startte in 1988 en bestond uit vier meiden die tijdens audities bij elkaar waren gezocht. Cindy Harron, Dawn Robinson, Maxine Jones en Terry Ellis scoorden hit na hit met hun harmonieuze stemmen.

De groep bestaat nog steeds, maar heeft niet meer het succes van vroeger. Deze hit ken je echter vast nog wel:

7. The Bangles

Wekenlang liep iedereen als een Egyptenaar over straat als ‘Walk like an Egyptian’ door de Walkman klonk.  Het was de tweede grote hit van The Bangles, een Amerikaanse groep die bestond uit vier meiden waarvan de bekendste Susanna Hoffs is.

Ze hadden al een enorme hit gescoord met Manic Monday. Een andere heel bekende hit vind je hieronder. De groep ging in 1989 uit elkaar waarna Susanna Hoffs solo nog een aantal hits scoorde.

8. Linda, Roos en Jessica

Tja, een wat vreemde groep met namen van karakters uit de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden (of was het Pittige Tijden??), maar de groep Linda, Roos en Jessica deden het prima op de Nederlandse markt met natuurlijk dit nummer:

9. The Reynold Girls

Oké, je moet waarschijnlijk wel heel diep graven om je dit Britse duo te herinneren maar als je ze linkt aan de zeer succesvolle producers Stock, Aitken en Waterman dan gaat er misschien wel een lichtje branden.

Hun enige hit ‘I’d Rather Jack’ stond helaas op plaats 91 van de 100 Worst Pop Records of All Time van Channel 4. Misschien begrijp je waarom als je hier naar kijkt:

10. Mel and Kim

Een veel succesvoller duo was Mel and Kim, bestaande uit de zusjes Mel en Kim Appleby. Ze scoorden een aantal grote hits totdat Mel op slechts 23 jarige leeftijd begin 1990 overleed aan de gevolgen van kanker.

Kim had daarna solo nog een paar grote hits, maar wij herinneren ons de zusjes vooral hier van:

11. Sugababes

Uit deze lijst mogen ook zeker de Sugababes niet ontbreken. Nog steeds (of misschien beter: opnieuw) actief, maar ze waren in hun hoogtij gedurende de jaren 00.

Vele hits passeerden de revue en de samenstelling werd gedurende de jaren ook flink aangepast. Gelukkig blijven Overload of de wereldwijde hit Push the Button altijd in onze hoofden zitten…

12. Salt-n-Pepa

Deze drie koppige rapformatie, de eerste rapgroep die bestond uit alleen maar vrouwen, moest het vooral hebben van de opvallende teksten die door onze ouders en docenten vast niet zo gewaardeerd werden.

Desondanks scoorden ze in ons land  en in vele andere landen een nummer 1 hit met dit nummer:

13. Atomic Kitten

Nog zo’n Engelse girlband uit de jaren 90 is Atomic Kitten. Deze dames schitterden voornamelijk tussen 1998 en 2008. Er kwam nog een comeback en ze treden nog steeds op, maar nieuwe hits blijven vooralsnog uit.

Ze braken echt door met hun hit: Whole Again. Kun jij ‘m nog meezingen?

14. Wilson Philips

Een korte succesperiode was weggelegd voor de Amerikaanse meidengroep Wilson Philips, die bestond uit drie meiden die ouders hadden die in The Beach Boys en in The Mama’s and The papa’s hadden gezeten.

Ze begonnen in 1989 en gingen in 1993 weer uit elkaar. Waarschijnlijk ken je ze alleen van deze hit:

Jouw favoriete meidengroep?

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw favorieten girlband. Van welke groep hingen de posters in jouw kamer of kon je alle hits meezingen? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “De meidengroep: 14 girlbands waar we fan van waren”

  1. Jullie vergeten er nog 1: O die 3… is in de jaren 90 een rap of iets van hiphopachtige meidengroep geweest…
    ik vond ze best leuk

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer