All Saints: zo gaat het de jaren 90 meidengroep na 26 jaar

Door

Stef Ketelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

In de jaren 90 domineerden naast boybands ook een aantal meidengroepen de hitlijsten. Bekend zijn natuurlijk de Spice Girls, maar ook acts als Solid HarmoniE, TLC, Eternal, B*Witched en Close II You hadden succes.

De Britse meidengroep All Saints deed het met twaalf miljoen verkochte platen niet onverdienstelijk. We zochten uit hoe het dames nu gaat…

All Saints band: een lange historie

Voor het begin moeten we terug naar 1993. Shaznay Lewis en Melanie Blatt waren destijds twee tieners die als achtergrondzangeressen werkten in een studio te London.

Samen met Simone Rainford tekenden ze als trio onder de naam All Saints 1.9.7.5. een platencontract bij ZTT Records. In 1994 volgde een eerste single genaamd Silver Shadow, alleen kwam deze niet hoger dan #92 in de Britse hitlijsten terecht.

De eerste naam! In de eerste bandnaam van Lewis en Blatt kwam ook de uiteindelijke bandnaam naar voren. All Saints 1.9.7.5. bestond uit de volgende twee delen:

  1. All Saints: de straat van de studio waar Melanie en Shaznay elkaar hebben leren kennen
  2. 1.9.7.5.: het geboortejaar van de twee dames

Omdat de verhoudingen binnen de groep niet zo lekker liepen, stapte Simone in 1995 uit All Saints 1.9.7.5. en gingen Shaznay en Melanie als duo verder. Vervolgens kwam de single Let’s Get Started uit, maar omdat deze ook geen succes wist te behalen, werden Shaz en Mel door hun platenlabel aan de kant gezet.

All Saints 1975 If you wanna party
Via: All Saints 1.9.7.5. – If you wanna party (cover)

Van duo naar viertal

Omdat de meiden als duo voelden dat ze toch een derde meisje aan All Saints 1.9.7.5. wilden toevoegen, vonden ze uiteindelijk een geschikte kandidaat in Nicole Appleton, die Melanie Blatt nog kende van een Londense theaterschool waar ze samen zaten.

Niet veel later kwam Nicole’s zus Natalie de groep versterken en werd All Saints (de 1.9.7.5. was intussen weg gehaald) een viertal.

All Saints bestond vanaf dan dus uit de volgende bandleden:

  • Nicole Appleton
  • Natalie Appleton
  • Melanie Blatt
  • Shaznay Lewis

Samen met producer Karl “K-Gee” Gordon begonnen de meiden te werken aan liedjes. Intussen probeerden ze als groep een platendeal binnen te slepen.

De nieuwe ‘Spice Girls’! Een nieuwe platendeal bleek in eerste instantie niet meteen gemakkelijk. De dames van All Saints moesten dus flink hun best doen om een studio te vinden die bij hun eigen stijl passte…

Veel platenlabels waren maar op zoek naar één ding: een nieuwe Spice Girls maken. Deze dames waren rond dezelfde periode succesvol doorgebroken.

De doorbraak

In de zomer van 1997 verscheen I Know Where It’s At, de eerste single van All Saints. In Engeland kon de groep meteen rekenen op een warm onthaal, omdat het nummer de vierde plaats van de hitlijsten bereikte.

In Nederland werd een bescheiden 33e plaats behaald in de Top 40.

Met een tweede single genaamd Never Ever sleepte All Saints in november de definitieve doorbraak binnen toen de single op #1 debuteerde in de Britse hitlijsten.

Ook in Australië bereikte het nummer de eerste plaats. Verder behaalde Never Ever deTop 10 in onder andere België, Canada, Frankrijk, Ierland, Nederland (#4 in de Top 40), Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten.

Rond diezelfde periode verscheen het eerste All Saints-album, simpelweg onder de naam All Saints. Daar werden uiteindelijk wereldwijd 5 miljoen exemplaren van verkocht. In Nederland ontving de groep er een gouden plaat voor, wat goed was voor 50.000 verkochte cd’s.

All Saints: zo gaat het de jaren 90 meidengroep na 26 jaar

Succesvolle covers

All Saints vestigde zich daarna als een blijvertje met de release van twee singles op hetzelfde moment: Under The Bridge en Lady Marmalde. Deze twee covers (respectievelijk van de Red Hot Chili Peppers en LaBelle) verschenen in april 1998 en bereikten de eerste plaats van de Britse hitlijsten.

Hier de cover van de Red Hot Chili Peppers:

De succesvolle cover van LaBelle:

In Nederland moest All Saints genoegen nemen met de twaalfde plaats in de Top 40. Rond die periode maakte groepslid Melanie bekend zwanger te zijn van haar eerste kind. Vader van de dan nog ongeboren baby was Stuart Zender, bassist van de Britse groep Jamiroquai.

Ondanks Mel’s zwangerschap stond het succes van All Saints haar niet in de weg. De groep bleef intussen succes houden en scoorde een hit met de single Bootie Call. Het nummer (waarin All Saints schaamteloos zingt over telefoonseks), werd de derde #1-hit voor de groep in Engeland.

In Nederland behaalde Bootie Call de vijfde plaats in de Top 40.

In november van dat jaar verscheen de ballad War Of Nerves. De groep had het nummer een jaar eerder geschreven als een reactie op de onverwachte dood van Prinses Diana. Melanie was intussen met zwangerschapsverlof, zodat Shaznay, Nicole en Natalie de promo van de single met z’n drieën deden.

War Of Nerves behaalde de zevende plaats in de Britse hitlijsten. In Nederland kwam het nummer hoger niet hoger dan #79 in de Single Top 100.

Nadat Melanie bevallen was van een dochter bereidde All Saints zich voor op een eerste tournee. Deze werd in 1999 alleen in Engeland gehouden en was daar een groot succes. Singles werden er dat jaar niet uitgebracht, al lieten de meiden wel een aantal nieuwe liedjes horen tijdens hun concerten.

De comeback in de hitlijsten

In februari 2000 maakte All Saints een wereldwijde comeback toen de single Pure Shores werd uitgebracht.

Titelsong The Beach… Het door Shaznay geschreven Pure Shores was de titelsong van de Amerikaanse speelfilm The Beach met in de hoofdrol Leonardo DiCaprio.

De productie ervan werd gedaan door William Orbit, die twee jaar daarvoor groot succes had behaald door het album Ray Of Light van Madonna te produceren.

Met Pure Shores haalde All Saints als vanouds weer de hitlijsten rond de wereld. Naast een #1-positie in Engeland volgde er Top 10-noteringen in onder andere Australië, België, Frankrijk, Nederland (#9 in de Top 40), Noorwegen en Zweden.

Vlak voor de release van een nieuw album genaamd Saints & Sinners verscheen in oktober dat jaar de single Black Coffee, opnieuw geproduceerd door William Orbit. In Engeland werd dit nummer de vijfde #1-notering voor All Saints.

In Nederland schopte Black Coffee het tot plaats #9 in de Top 40. Het nieuwe album van de groep werd goed ontvangen door fans, maar kwam qua verkoop niet in de buurt van het succesvolle debuutalbum 1997.

All Saints valt uit elkaar

Halverwege het jaar 2000 leken de banden tussen de meiden niet lekker meer te lopen. Nicole en Natalie voelden zich als zusjes achtergesteld door Shaznay en Melanie, omdat zij muzikaal gezien het grootste aandeel hadden binnen de liedjes van All Saints.

In januari 2001 verscheen het nummer All Hooked Up op single, maar omdat de groep weigerde een deel van de tekst aan te passen voor tv-optredens (I know that you want a piece of my ass), was de promotie van de single minimaal. Ondanks dat behaalde All Hooked Up de zevende plaats in de Engelse hitlijst.

Een maand later kondigde All Saints een pauze te nemen, zodat lucht tussen de meiden onderling opgeklaard kon worden. Nadat er tussen de meiden een meningsverschil was ontstaan over wie een bepaald jasje zou dragen tijdens een fotoshoot, kwam All Saints tot dit besluit.

De eerste reünie

In januari 2006 maakte de groep (nadat hij vijf jaar daarvoor uit elkaar was gevallen) bekend een comeback te maken. Er was een platendeal getekend bij Parlophone Records waar All Saints een nieuw album genaamd Studio 1 bij opnam.

De eerste single ervan heette Rock Steady en kwam in november van dat jaar uit. In Engeland behaalde het nummer de derde plaats. Wereldwijd was de ontvangst minder. In Nederland kwam het nummer bijvoorbeeld slechts op #38 in de Top 40 terecht.

Ook de verkoop van het nieuwe album viel tegen. Studio 1 kwam in Engeland teleurstellend niet hoger dan plaats 40 in de albumlijst. De release van een tweede single (Chick Fit) gaf de verkoop van het album geen oppepper en All Saints werd vervolgens door Parlophone Records aan de kant gezet.

Hierna zette de groep zijn zinnen op een nieuwe platendeal, maar dat kwam er uiteindelijk niet meer van waardoor All Saints voor een tweede keer uit elkaar viel.

De tweede reunië

In november 2013 werd bekend gemaakt dat de groep weer bij elkaar kwam om mee te gaan als support-act tijdens een tournee van de Backstreet Boys in Engeland.

Geen rooie cent! Aan de optredens met de Backstreet Boys in Engeland werd geen rooie cent verdiend.

Shaz, Mel, Nic en Nat vonden hiermee wél het plezier van het samen zingen terug, net zoals ze dat in hun succesjaren hadden gedaan.

Shaznay (in feite het grote brein achter de groep vanwege de vele songcredits) raakte opnieuw geïnspireerd en schreef het comeback-album Red Flag in elkaar dat in 2016 werd uitgebracht. Hiermee behaalde All Saints de derde plaats in de Britse albumlijst. Ook deed de groep een succesvolle tournee in eigen land.

De chemie tussen meiden bleek weer helemaal opgebloeid en hun vriendschap was sterker dan ooit. In 2018 kwam er opnieuw een album uit, genaamd Testament gevolgd door wederom een succesvolle Britse tournee door Engeland.

Een comeback voor de toekomst

De meiden van All Saints hebben een grote fanbase in Engeland en de geruchten dat de groep werkt aan een nieuw album doen al een tijdje de ronde. Met een getalenteerde songwriter als Shaznay zit het met een lading aan nieuwe liedjes in ieder geval goed!

De leden zijn op dit moment echter druk bezig met projecten buiten All Saints, dus een releasedatum van een nieuw album is er helaas nog niet.

All Saints bandleden: hoe gaat het nu?

Nu we er weer helemaal inzitten, is natuurlijk de vraag hoe het nu met de dames van de All Saints band gaat. We zochten het uit!

Melanie Blatt

Als oprichter van All Saints was ze reeds aanwezig bij de voorloper All Saints 1.9.7.5.. Mel komt uit een gezin met Franse moeder en Pools-Russische vader.

Melanie Blatt All Saints
Via: All Saints | Never Ever (capture)

In het jaar dat All Saints voor de eerste keer uit elkaar viel (2001) bracht Melanie een solo-single uit. Dit deed ze in combinatie met de Britse band Artful Dodger. Het nummer Twentyfourseven bereikte de zesde plaats in Engeland.

In 2003 volgde de single Do Me Wrong, maar toen deze niet hoger kwam dan #18 in de Britse hitlijsten, werd het soloalbum waar ze aan werkte niet uitgebracht. In 2005 volgde de single See Me, maar deze flopte nog harder dan wat Mel hiervoor uitbracht.

Naast de muziek heeft Melanie een aantal programma’s gepresenteerd op de Britse televisie, was ze in 2013 mentor in The X Factor in Nieuw-Zeeland en ze is moeder van haar dochter Lilyella.

Shaznay Lewis

Ook Shaznay Lewis was vanaf het allereerste begin van de meidengroep erbij. Al vanaf de beginperiode is zij degene geweest die de meeste liedjes van All Saints heeft geschreven.

Shaznay Lewis All Saints
Via: All Saints | Never Ever (capture)

In 2004 bracht de zangeres een eigen album uit met de titel Open. Never Felt Like This Before was de eerste single ervan en behaalde de 8ste plaats in Engeland. De daaropvolgende single You flopte jammer genoeg en het album behaalde ook geen mega verkoop, waardoor Shaznay haar solocarrière weer naar achteren schoof. 

Als songwriter is Shaznay ook betrokken geweest bij liedjes van onder andere Westlife, Stooshe en Sugababes. Buiten haar leven als muzikante is ze getrouwd met Christian Horsfall en is moeder van zoon Tyler-Xaine en dochter Tigerlily.

Natalie Appleton

Al tijdens haar carrière met All Saints maakte Natalie Appleton een uitstapje naar het witte doek. Samen met haar zusje en Melanie Blatt speelde ze in 2000 een rol in de film Honest, die geregisseerd werd door Dave Stewart van de 80’s groep Eurythmics. 

Natalie Appleton All Saints
Via: All Saints | Never Ever (capture)

Omdat de film en Natalie’s acteerpresaties destijds zó slecht ontvangen werden, heeft Natalie zich daarna nooit meer aan een acteerklus gewaagd. Wel deed ze mee aan het Britse televisieprogramma I’m A Celebrity… Get Me Out Of Here!, bracht ze met zus Nicole een autobiografie genaamd Together uit en volgde er een muzikaal solo-avontuur met de groep Appleton.

Recentelijk was Natalie te zien in de Britse versie van The Masked Singer. Naast haar leven in de spotlights is Natalie moeder van dochter Rachel (die ze kreeg met een Amerikaanse stripper) en een zoon Ace die ze kreeg met haar huidige echtgenoot Liam Howlett, bekend van de Britse danceact The Prodigy.

Nicole Appleton

Het jongere zusje van de twee Appletons is Nicole. Ze is geboren in Canada en is de jongste van 4 zussen. Samen met haar zus Natalie, voegde zij zich in 1996 toe bij All Saints.

Nicole Appleton All Saints
Via: All Saints | Never Ever (capture)

Nadat All Saints in 2001 uit elkaar viel besloot Nicole Appleton al snel dat ze door wilde met muziek maken. Samen met haar zus Natalie vormde ze een duo genaamd Appleton en tekende een platendeal bij Polydor. Wat volgde waren twee Top 10-hits in Engeland met de nummers Fantasy en Don’t Worry.

Ook bracht Appleton een album uit met de titel Everything’s Eventual dat in Engeland met goud werd onderscheiden. Polydor vond de verkoop van de plaat echter te laag en gooide Appleton weer op straat.

Nicole is daarna programma’s gaan presenteren op de Britse televisie en was van 2008 t/m 2014 getrouwd met Oasis-zanger Liam Gallagher, met wie ze een zoon (Gene) kreeg. In 2021 trouwde Nicole met Stephen Haines en werd het jaar daarvoor moeder van een dochter genaamd Skipper.

Jouw All Saints herinneringen?

We zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen met deze band en de dames. Wie was jouw favoriet uit de meidengroep All Saints en wie herken je nog het beste terug?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...