17 redenen waarom we Swiebertje nooit zullen vergeten!

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

De TV serie Swiebertje was in de jaren 60 en 70 enorm populair. Zo populair dat ook latere generaties met de vrolijke zwerver zijn opgegroeid. Hoe komt het toch dat we ons deze serie maar blijven herinneren? Hier vind je alle redenen!

1. Het begon met boeken

Niemand weet het waarschijnlijk meer maar Swiebertje werd geboren in boekvorm en niet op TV. John Henri uit den Boogaard begon in 1936 met het schrijven van een serie kinderboeken over de zwerver. Hij was onderwijzer en fotograaf.

.

2. Beroemde dochter

Nu we het toch over de schepper van Swiebertje hebben, hij had een hele beroemde dochter: de illustratrice Marjolein Bastin.

.

3. Pommetje Horlepiep

John Henri uit den Boogaard was ook de schrijver van een andere populaire jeugdserie: Pommetje Horlepiep.

.

4. Idyllisch dorpje

Swiebertje speelt zich af in het niet bestaande dorp Ouder- Amstel dat de sfeer heeft van voor de eerste wereld oorlog. Een stukje nostalgie dus. In het dorp is een heuse baron de baas en zijn broer is burgemeester. De veldwachter Bromsnor kan Swiebertje zonder vorm van proces opsluiten. Tja, zo ging dat vroeger…

.

4. Oudewater

De opnames voor Swiebertje werden in Ouderwater gemaakt. Ja, het dorp van de heksenwaag… Daar kun je ook een Swiebertje borstbeeld vinden.

.

5. Of toch Naarden?

Maar het stadhuis dat regelmatig in beeld kwam stond vreemd genoeg dan weer in Naarden.

.

6. Beste televisieprogramma van de afgelopen 50 jaar

In 2001 werd Swiebertje gekozen tot beste TV programma van de afgelopen 50 jaar.

.

7. Populaire Swiebertje

Dat had de serie natuurlijk vooral te danken aan de vrolijke, guitige, eerlijke en sympathieke zwerver Swiebertje van wie heel Nederland collectief hield.

.

8. Wisselwerking

Of was het misschien de eeuwige wisselwerking van de zwerver Swiebertje met de gemoedelijke maar voor Swiebertje strenge veldwachter Bromsnor? Hieronder Lou Geels als Bromsnor:

.

9. Saartje

Hoewel ook Swiebertjes hofmakerij naar de huishoudster Saartje ongetwijfeld heeft meegespeeld. Hieronder Riek Schagen als Saartje:

.

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...