Ace of Base popgroep Zweden

Via: Ace of Base (cover)

Wat muziek betreft, doet Zweden al enorm lang goede zaken in de hitlijsten. ABBA maakte met het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1974 onbewust de weg vrij voor veel Zweedse artiesten die in de jaren daarna hun opwachting maakte binnen het muzieklandschap.

Ace of Base is niet weg te denken uit de jaren 90, maar hoe gaat het nu met de bandleden van de Zweedse popgroep? We zochten het uit…

Ace of Base

Konden we in de jaren 80 genieten van de eerste successen van popgroep Roxette, in de jaren 90 was het de beurt aan Ace Of Base. Heel actief is deze groep niet meer, maar genieten van de fijne platen die de groep heeft achtergelaten kan nog steeds!

Jouw Ace of Base herinneringen. Heb je in de kroeg ook zo hard staan meezingen met All that She Wants?!

Deel het met ons in de comments onderin!

Ace of Base
Via: Ace of Base (cover)

Oorsprong van de popgroep

Ace Of Base werd in 1990 opgericht door schoolvrienden Jonas Berggren en Ulf Ekberg in de Zweedse plaats Göteborg. Niet veel later werden Linn en Jenny (de jongere zusjes van Jonas) als zangeressen erbij gevraagd om het duo te versterken.

Zo bestond de Zweedse popgroep uit de volgende bandleden:

  • Jonas Berggren
  • Ulf Ekberg
  • Linn Berggren
  • Jenny Berggren

Later heeft de band nog andere zangeressen gehad, maar vanwege het nostalgie gehalte, richten we ons hier op het bovenstaande viertal!

Verschillende namen

Voordat het viertal zich Ace Of Base ging noemen droeg de groep verschillende namen als:

  • Kallinin Prospect
  • CAD
  • Tech-Noir

Het idee voor Ace Of Base als groepsnaam kwam van Ulf die groot fan was de heavymetalband Motörhead die in de jaren 80 een hit had met het nummer Ace Of Spades. De ‘Base’ kwam voort uit de basis, oftewel: de studio waar de groep zijn eerste platen opnam.

Ace Of Base Happy Nation cd
Via: Ace Of Base / Happy Nation (cover)

Platendeal bij Mega Records

Met zelfgeschreven materiaal, dat bestond uit een mix van techno, housemuziek en discomuziek uit de jaren 80 toerde Ace Of Base langs verschillende Zweedse nachtclubs in de hoop ontdekt te worden. Dat gebeurde al snel en de groep tekende vervolgens een platendeal bij Mega Records.

Wheel Of Fortune was de eerste single die groep in 1992 uitbracht en werd na meerdere pogingen uiteindelijk een succes in verschillende Europese landen. In Nederland werd zelfs de tweede plaats in de Top 40 bereikt, hoewel dat pas gebeurde nadat de single All That She Wants hier een hit was geworden.

Het eerste succes

All That She Wants was de plaat die Ace Of Base de wereldwijde doorbraak bezorgde. Het nummer behaalde de vierde plaats in de Nederlandse Top 40 en was één van de succesvolste platen van 1993.

De plaat werd overigens geproduceerd door Denniz PoP. Deze Zweedse producer zou daarna nog meewerken aan de platen van onder andere Dr. Alban, Backstreet Boys, *NSYNC, Army of Lovers, Robyn en Britney Spears.

Groei van het succes

Het succes voor Ace Of Base groeide verder met de single Happy Nation die naar de vijfde plaats in de Top 40 klom. Het gelijknamige eerste album van Ace Of Base kwam intussen ook rustig de hitlijsten binnen.

Eind 1993 verscheen de single The Sign, die wereldwijd goed was voor een mega verkoop. In Nederland kwam hij tot de derde plaats in de Single Top 100.

Nieuwe versie van Happy Nation

Rond diezelfde periode werd er nieuwe versie van het debuutalbum Happy Nation uitgebracht met een aantal nieuwe songs. In Amerika (waar de nieuwe versie van het album verscheen onder de naam The Sign) werden er maar liefst 9 miljoen exemplaren van de cd verkocht.

Het album en de single The Sign stonden zelfs tegelijkertijd op nummer één in de bekende US Billboard 200 en Billboard Hot 100. Een record dat hierna niet door heel veel andere artiesten is nagedaan. Het album geldt als één van de best verkochte debuutplaten allertijden.

Promotie optredens

Het jaar 1994 stond voor Ace Of Base opnieuw in het teken van de talloze promotie optredens. Hierdoor werden de daaropvolgende singles Don’t Turn Around en Living In Danger wederom grote hits voor de groep. Beide nummers behaalden respectievelijk #7 en #23 in onze hitlijsten.

Geobsedeerde fan en Max Martin

Intussen werd in Zweden de basis gelegd voor een nieuw album. Niet alleen Jonas en Ulf schreven hiervoor een aantal songs, ook Linn en Jenny zette hun ervaringen op papier. Hierdoor kregen zij ieder een aantal solo songs op het nieuwe album, dat in oktober 1995 werd uitgebracht onder de naam The Bridge.

Voor een van die songs haalde Jenny inspiratie uit een nare ervaring met een Duitse geobsedeerde fan, die het jaar daarvoor haar en haar familie thuis had bedreigd met een mes.

Jonas werkte voor een aantal songs samen met de toen nog vrij onbekende Max Martin, die later uitgroeide tot één van de grootste popproducers binnen het Zweedse muzieklandschap.

Ace Of Base The Bridge
Via: Ace Of Base / The Bridge (cover)

Het tweede album: The Bridge

De eerste single die in Europa van The Bridge verscheen was Lucky Love. In Amerika werd er gekozen voor het nummer Beautiful Life.

Lucky Love werd in Nederland uitgeroepen tot Alarmschijf, maar moest in de hitlijsten uiteindelijk genoegen nemen met een vijftiende plaats.

Beautiful Life deed het daarna niet heel veel beter en bereikte slechts #27 in de Single Top 100. De verkoop van het album viel wereldwijd gezien ook tegen, zeker vergeleken met de miljoenen verkoop van het debuutalbum Happy Nation.

Dat Ace Of Base ook geen wereldtournee op de planning had staan, viel niet in goede aarde bij de fanbase die jammer genoeg al begon in te krimpen.

De single Flowers

Nadat alle promotie rondom The Bridge was afgerond laste de groep een lange pauze in.

Pas in september 1997 keerde de groep terug naar de studio om te beginnen aan de opnames van een nieuw album. Die verscheen uiteindelijk in juni 1998 onder de titel Flowers. In Amerika kwam de plaat uit onder de naam Cruel Summer, vernoemd naar een van de nieuwe songs.

Ace Of Base Flowers
Via: Ace Of Base / Flowers (cover)

Verandering binnen de groep

Het artwork van het album liet verbazingwekkend zien dat er een verandering binnen Ace Of Base had plaatsgevonden. Jenny was namelijk naar voren geschoven als leadzangeres en haar zus Linn stond vervaagt op de achtergrond.

Een feit die bij veel fans vraagtekens opriep. Tijdens promotie optredens stonden Jenny, Jonas en Ulf vaak met z’n drieën op het podium, maar als Linn wel meedeed, hield ze zich verdacht bezig met het bespelen van een keyboard op de achtergrond.

Ace of Base tour 2010
Via: Wikimedia Commons | Traveltoromantis, CC

Minder grote rol van Linn

Waarom Linn ineens een minder grote rol binnen Ace Of Base op zich nam is nooit echt bekend geworden. De leden zelf deden daar altijd erg vaag over.

Er werd gezegd dat de zangeres een angst voor camera’s ontwikkelde en gezien het feit dat ze ook nog eens last van vliegangst had, was ze om die reden niet bij alle promotieactiviteiten van het derde album aanwezig.

Linn zelf gaf aan de aandacht van de media zat te zijn en ze vond het niet eerlijk tegenover Jenny dat zij als ‘de blonde zangeres’ vaak het aandachtspunt van Ace Of Base was geweest. Ook het incident met de Duitse geobsedeerde fan die haar familie bedreigde met een mes deed Linn anders kijken naar het ‘beroemd zijn’.

Hoe zou het nu met ze zijn…?

Jenny Berggren zingt nog altijd de sterren van de hemel… maar hoe is het nu met de andere bandleden van de Zweedse band Ace of Bace?

Ontdek het op de volgende pagina!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Ace Of Base: zo gaat het 33 jaar later met bandleden”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer