Ace of Base popgroep Zweden

Via: Ace of Base (cover)

Wat muziek betreft doet Zweden al enorm lang goede zaken in de hitlijsten. ABBA maakte met het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1974 onbewust de weg vrij voor veel Zweedse artiesten die in de jaren daarna hun opwachting maakte binnen het muzieklandschap.

Ace of Base

Konden we in de jaren ’80 genieten van de eerste successen van popgroep Roxette, in de jaren ’90 was het de beurt aan Ace Of Base. Heel actief is deze groep niet meer, maar genieten van de fijne platen die de groep heeft achtergelaten kan nog steeds!

Ace of Base
Via: Ace of Base (cover)

Oorsprong van de popgroep

Ace Of Base werd in 1990 opgericht door schoolvrienden Jonas Berggren en Ulk Ekberg in de Zweedse plaats Göteborg. Niet veel later werden Linn en Jenny (de jongere zusjes van Jonas) als zangeressen erbij gevraagd om het duo te versterken.

Verschillende namen

Voordat het viertal zich Ace Of Base ging noemen droeg de groep verschillende namen als:

Het idee voor Ace Of Base als groepsnaam kwam van Ulf die groot fan was de heavymetalband Motörhead die in de jaren ’80 een hit had met het nummer Ace Of Spades. De ‘Base’ kwam voort uit de basis, oftewel: de studio waar de groep zijn eerste platen opnam.

Ace Of Base Happy Nation cd
Via: Ace Of Base / Happy Nation (cover)

Platendeal bij Mega Records

Met zelfgeschreven materiaal, dat bestond uit een mix van techno, housemuziek en discomuziek uit de jaren ’80 toerde Ace Of Base langs verschillende Zweedse nachtclubs in de hoop ontdekt te worden. Dat gebeurde al snel en de groep tekende vervolgens een platendeal bij Mega Records.

Wheel Of Fortune was de eerste single die groep in 1992 uitbracht en werd na meerdere pogingen uiteindelijk een succes in verschillende Europese landen. In Nederland werd zelfs de tweede plaats in de Top 40 bereikt, hoewel dat pas gebeurde nadat de single All That She Wants hier een hit was geworden.

Het eerste succes

All That She Wants was de plaat die Ace Of Base de wereldwijde doorbraak bezorgde. Het nummer behaalde de vierde plaats in de Nederlandse Top 40 en was één van de succesvolste platen van 1993.

De plaat werd overigens geproduceerd door Denniz PoP. Deze Zweedse producer zou daarna nog meewerken aan de platen van onder andere Dr. Alban, Backstreet Boys, *NSYNC, Army of Lovers, Robyn en Britney Spears.

Groei van het succes

Het succes voor Ace Of Base groeide verder met de single Happy Nation die naar de vijfde plaats in de Top 40 klom. Het gelijknamige eerste album van Ace Of Base kwam intussen ook rustig de hitlijsten binnen.

Eind 1993 verscheen de single The Sign, die wereldwijd goed was voor een mega verkoop. In Nederland kwam hij tot de derde plaats in de Single Top 100.

Nieuwe versie van Happy Nation

Rond diezelfde periode werd er nieuwe versie van het debuutalbum Happy Nation uitgebracht met een aantal nieuwe songs. In Amerika (waar de nieuwe versie van het album verscheen onder de naam The Sign) werden er maar liefst 9 miljoen exemplaren van de cd verkocht.

Het album en de single The Sign stonden zelfs tegelijkertijd op nummer één in de bekende US Billboard 200 en Billboard Hot 100. Een record dat hierna niet door heel veel andere artiesten is nagedaan. Het album geldt als één van de best verkochte debuutplaten allertijden.


Promotie optredens

Het jaar 1994 stond voor Ace Of Base opnieuw in het teken van de talloze promotie optredens. Hierdoor werden de daaropvolgende singles Don’t Turn Around en Living In Danger wederom grote hits voor de groep. Beide nummers behaalden respectievelijk #7 en #23 in onze hitlijsten.

Geobsedeerde fan en Max Martin

Intussen werd in Zweden de basis gelegd voor een nieuw album. Niet alleen Jonas en Ulf schreven hiervoor een aantal songs, ook Linn en Jenny zette hun ervaringen op papier. Hierdoor kregen zij ieder een aantal solo songs op het nieuwe album, dat in oktober 1995 werd uitgebracht onder de naam The Bridge.

Voor een van die songs haalde Jenny inspiratie uit een nare ervaring met een Duitse geobsedeerde fan, die het jaar daarvoor haar en haar familie thuis had bedreigd met een mes. Jonas werkte voor een aantal songs samen met de toen nog vrij onbekende Max Martin, die later uitgroeide tot één van de grootste popproducers binnen het Zweedse muzieklandschap.

Ace Of Base The Bridge
Via: Ace Of Base / The Bridge (cover)

Het tweede album: The Bridge

De eerste single die in Europa van The Bridge verscheen was Lucky Love. In Amerika werd er gekozen voor het nummer Beautiful Life. Lucky Love werd in Nederland uitgeroepen tot Alarmschijf, maar moest in de hitlijsten uiteindelijk genoegen nemen met een vijftiende plaats.

Beautiful Life deed het daarna niet heel veel beter en bereikte slechts #27 in de Single Top 100. De verkoop van het album viel wereldwijd gezien ook tegen, zeker vergeleken met de miljoenen verkoop van het debuutalbum Happy Nation. Dat Ace Of Base ook geen wereldtournee op de planning had staan, viel niet in goede aarde bij de fanbase die jammer genoeg al begon in te krimpen.

Er is nog veel meer gebeurd rondom de popgroep Ace of Base. Weet jij de reden dan Linn een stapje terug deed? Het antwoord lees je op de volgende pagina!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Ace Of Base: zo gaat het 30 jaar later met deze Zweedse popgroep”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer