Alfred Hitchcock: de 10 aller engste films van de ‘Master of Suspense’

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Alfred Hitchcock enge films

4. Rear Window (1954)

Een oorlogsfotograaf zit met een gebroken been gekluisterd aan een rolstoel. Het enige dat hij kan doen is verveeld uit zijn raam kijken. Zo leert hij iedere buurtbewoner van een afstandje kennen.

Dan ziet hij iets verdachts. Is dat een moord? James Stewart en Grace Kelly spelen de hoofdrollen in deze adembenemende film die volgens velen de beste van Hitchcock is.

5. To Catch a Thief (1955)

Een beruchte inbreker heeft zich terug getrokken aan de Riviera. Als daar een reeks inbraken in zijn stijl plaatsvindt, moet hij erop uit om zijn naam te zuiveren. Cary Grant en Grace Kelly spelen de hoofdrollen in deze romantische film die bol staat van de spanning.

6. The Man Who Knew Too Much (1956)

Hitchcock maakt een remake van zijn eigen film uit 1934. James Stewart en Doris Day spelen daarin een stel dat tijdens hun vakantie getuige is van een moord. En alsof dat nog niet erg genoeg is, onthult het slachtoffer hen met zijn laatste adem een moordcomplot.

De moordenaars ontvoeren hun zoon om zeker te zijn dat het koppel niets verder vertelt. Wat een ellende allemaal! Gelukkig relativeert Doris Day dit alles met de tijdloze evergreen Que Sera Sera.

7. Vertigo (1958)

Deze filmklassieker behoort tot de best gewaardeerde films aller tijden. Alles draait om een politieagent met hoogtevrees. Zijn angsten krijgen dramatische gevolgen als hij een vrouw vanwege zijn angsten niet kan behoeden voor zelfmoord.

Wederom speelt James Stewart de hoofdrol. Toch lijkt tegenspeelster Kim Novak de spannendste verschijning in deze film.

8. North by Northwest (1959)

Volgens velen is dit de beste film van Hitchcock. Maar ja, er zijn meer films die voor positie in aanmerking komen.

Het verhaal draait om een man die onschuldig achterna gezeten wordt. Onder meer door een vliegtuigje met landbouwgif. Dit is één van de beroemdste scenes die Hitchcock heeft gemaakt. De rennende acteur is Gregory Peck.

9. Psycho (1960)

Norman Bates heeft een hotel. Hij lijkt heel vriendelijk, maar eigenlijk is hij een grote griezel. Met deze film zet Hitchcock de eerste standaard voor het horrorgenre.

Dat doet hij onder andere met dit iconische stukje film: De douchescene. De muziekkeuze is uitermate vernieuwend voor die tijd. Let op! Niet voor tere zieltjes!

10. The Birds (1963)

En alsof het met Psycho allemaal nog niet eng genoeg is, creëert ‘The Master of Suspense’ nog een nieuw staaltje pure horror. Want wat gebeurt er als onze gevederde vrienden zich tegen de mensheid keren? Hebben we nog een kans? Oordeel zelf:

Wat is jouw favoriete Alfred Hitchcock film?

Vind je de films van Hitchcock inmiddels gedateerd of saai? Heb je toevoegingen bij dit rijtje van 10? Is er eentje die je met afstand de beste vindt? Heb je eens vijf films van Hitchcock achter elkaar bekeken? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...