Barbie films: ken jij deze 8 klassieke barbiefilms nog?

Door

Cheyenne Broeren

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Barbie Films Fairytopia Mermaidia barbiefilm

Tussen 2001 en 2009 zijn er 16 verschillende Barbie films uitgebracht; ieder met een eigen personage: van prinses, elf, schaatser, tot bedelaar. Benieuwd welke jij nog herkent!

Barbie had haar eigen Barbie Films

Barbie: de populairste speelgoedpop van de eeuw – iedereen kent de slanke, blonde dame in de roze pakjes. Hoewel ze vele gedaantes aan kon nemen, van gevleugelde prinses tot kleurrijke zeemeermin en van balletdanseres tot stoere surfchick, is dé Barbie gewoon een blank meisje met blauwe ogen.

En je wist alles van haar.

Barbie films vroeger
Via: Wikimedia Commons | Bianca Anne Martins, CC

Je had Barbie speelgoed, droeg Barbie themasokken; je had een zuurstokroze slaapkamer; je dekbed stond vol met het ‘Barbie’ logo; glitterboekjes en -pennen van het merk bedekten je bureautje. En je had natuurlijk élke Barbie film die er te vinden was.

Je was een echte fan, of je moest er niets van hebben – en dat laatste was vrij zeldzaam.

Herken jij je onze oude, roze vriendin nog in elke rol?

Tussen 2001 en 2009 zijn er 16 films met Barbie in de hoofdrol uitgebracht. Veel films zijn adaptaties van bekende verhalen, zoals het ballet ‘Het Zwanenmeer’ of ‘Raponsje’ van de Gebroeders Grimm. Ik keek deze videobanden vol prinsessenverhalen altijd met mijn zusje.

We waren op de gelegenheid gekleed in roze prinsessenjurken en vochten om het verlossende startschot, “Ik ben Prinses Barbie!”, als eerst te zeggen.

Jouw favoriete Barbiefilm? Nu hebben wij toevallig een tijdje terug, voor de lol, alle Barbie films weer eens opnieuw gekeken. En dat sentiment wil ik je niet onthouden. Herinner jij alle Barbie films uit de 00s nog? Wat was jouw favoriet?

Laat het weten in een reactie onderin!

Barbie & het Zwanenmeer film 2003
Via: youtube.com (capture) | Barbie™ Of Swan Lake (2003)

1. Barbie en de Notenkraker (2001)

In deze film verschijnt Barbie voor het eerst, als balletdanseres die haar kleine zusje een belangrijke les leert, namelijk dat alles mogelijk is. Barbie’s personage heet Clara. Wanneer zij voor Kerst een Notenkraker krijgt, blijkt de pop te leven.

Midden in de nacht wordt de Notenkraker aangevallen door de Muizenkoning en Clara springt er tussen, maar het is te laat: Clara wordt door de Muizenkoning betoverd en verkleind tot miniatuurpop.

Samen met de Notenkraker moet ze op zoek naar de Suikertaart Fee om de betovering te verbreken en ondertussen komt ze allerlei obstakels tegen. Ze verslaan samen de Muizenkoning en aan het einde van de film zwijmelen we helemaal weg wanneer Clara met Prins Eric eindigt.

De Prins blijkt de Notenkraker te zijn en Clara verandert in haar ware gedaante: de Suikertaart Fee. Oh, zó romantisch…

2. Barbie als Rapunzel (2002)

Lange haren, draken en schilderkunst; een van de meest memorabele films van deze lijst, als je mij vraagt. Barbie maakt samen met zusje Shelly een schilderij, maar omdat Shelly onzeker is over haar schilderkunsten, vertelt Barbie het verhaal van Rapunzel, omdat schilderen haar leven had gered.

Barbie wordt Rapunzel en vertelt dat ze lang geleden vast werd gezet in een hoge toren, door een enge heks. De enige vriendjes die Rapunzel heeft zijn de paarse draak Penelope en het gekke konijn Hobie.

Rapunzel vindt op een dag een verborgen ingang naar de kelder, waar ze een zilveren haarborstel van haar ouders vindt en ze erachter komt dat de heks niet haar moeder is. PANIEK.

Penelope helpt haar te ontsnappen naar een nabijgelegen dorp, maar de heks straft haar door alle schilderijen te vernietigen en haar wederom op te sluiten. De haarborstel verandert in een penseel en Rapunzel schildert de ingang naar het dorp, waar ze voorheen Prins Stefan had ontmoet.

Hij nodigt haar, uiteraard, uit voor het gemaskerd bal op het kasteel. Wanneer ze haar prinsessenjurk (aaaah!) schildert, wordt haar plan om naar het bal te gaan ontdekt. De heks knipt Rapunzel’s lange lokken af en gaat zelf naar het bal, maar Rapunzel wordt bevrijd door haar vriendjes en ze trouwde met de prins.

En ja, ze leefden nog lang en gelukkig…

3. Barbie en het Zwanenmeer (2003)

Barbie komt als Ballerina terug, dit keer met haar eigen versie van het Zwanenmeer. Barbie vertelt Shelley het verhaal om uit te leggen dat dapper zijn moeilijk is, maar een grote beloning heeft. Barbie heet in deze film Odette en ze werkt in de familiebakkerij.

Wanneer ze een verdwaalde eenhoorn volgt naar het betoverde bos en een kristal vindt, wordt haar lot duidelijk: zij zal de vijandelijke neef van de Feeënkoningin verslaan.

Die man verandert haar en alle andere bosbewoners in dieren – Odette wordt een zwaan. Ook hier ontbreek het verhaal niet aan liefdesinteresse, want ze wordt verliefd op Prins Daniel die haar vindt in het bos.

Samen zorgen ze ervoor dat Odette en de bosvriendjes weer zichzelf worden en natuurlijk trouwt ze wederom met de prins.

Zwanenmeer-2003-barbiefilm
Via: youtube.com (capture) | Barbie en het Zwanenmeer 2003

4. Barbie als de Prinses en de Bedelaar (2004)

Wederom een favoriet; Barbie neemt de vorm aan van de rijke, blonde Prinses Anneliese en de arme, brunette kleermaakster Erika. Ze lijken op elkaar als tweelingen, alleen is hun leven compleet tegenovergesteld. “Ik lijk op jou, jij lijkt op mij!”

Prinses Anneliese moet trouwen met een koning om het koninkrijk te redden, maar is verliefd op een ander.

Wanneer de prinses en de bedelaar elkaar tegenkomen hebben ze meteen een band en omdat ze op elkaar lijken, vraagt Prinses Anneliese uit nood of ze niet kunnen ruilen van leven. Dit doen ze, waarna Erika verliefd wordt op de prins en de prinses wordt opgesloten bij de modezaak waar Erika zich als slaafje moest laten behandelen.

Uiteindelijk slagen ze er in weer bij elkaar te komen en trouwen ze op hetzelfde moment met hun droomprins.

https://www.youtube.com/watch?v=RfkOq7CXuvA

5. Barbie: Fairytopia (2005)

Één woord: BIBBEL! Deze barbiefilm gaat over Barbie als vleugelloze fee, met de naam Elina. Fairytopia is het land van de feeën en Elina leeft daar met haar pluizige vriendje Bibbel. Om de een of andere reden is Elina de enige fee zonder vleugels.

Haar vriendin Dandelion verteld haar dat er in de Magische Weide een stofje is neergedaald op de feeën, waardoor de feeën niet meer kunnen vliegen. Gelukkig heeft Elina geen vleugels! Daarna raken de oranje beschermfee Topaz en de blauwe beschermfee Azura vermist, terwijl Azura juist Elina vertrouwde met de regenboogketting.

Elina gaat samen met Bibbel op onderzoek uit en komt de heks Laverna tegen, die alle beschermfeeën aan het verzamelen is, waaronder Topaz en Azura. Laverna stuurt haar handlangers, de Fungus, op Elina af om de regenboogketting terug te krijgen, maar de feeën winnen het van haar.

De vloek is verheven en Elina krijgt haar eigen vleugels als dank. En we willen allemaal Elina “zijn” op dat moment.

Barbie Fairytopia en bibble 2005
Via: youtube.com (capture) | Barbie: Fairytopia 2005

6. Barbie en de magie van Pegasus (2005)

De allereerste Barbiefilm die in 3D gezien kon worden! Barbie is in deze barbiefilm Prinses Annika. Wanneer ze zonder toestemming gaat schaatsen, wordt het door haar ouders, de Koning en de Koningin verboden.

Ze glipt naar het dorpsfeest, waar ze wordt overvallen door de tovenaar Wenlock, die met haar wil trouwen. Hij verandert iedereen in het dorp, inclusief haar ouders, in steen. Maar dan wordt Annika gered door een Pegasus, een vliegend paard.

De Pegasus neemt haar mee naar het Wolkenrijk, waar ze verschillende avonturen meemaken en een toverstaf smeden van de gewonnen items. De toverstaf is uiteindelijk de redding van de vloek en veranderd de Pegasus terug in haar zus, Brietta, wie voorheen door de boze Wenlock voor hetzelfde lot was bestemd.

En ondertussen wordt ze uiteraard nog verliefd…

Barbie en de Magie van Pegasus 2005
Via: youtube.com (capture) | Barbie en de Magie van Pegasus

7. Barbie en de Twaalf Dansende Prinsessen (2006)

Barbie is in ‘Barbie en de Twaalf Dansende Prinsessen’ een prinses uit een gezin van, je raad het al, twaalf dansende prinsessen. Dit keer heet ze Genevieve. Alle zussen delen de passie voor dans. Ze wonen samen met hun vader, die weduwe is geworden, in een kasteel.

De zussen zijn allemaal erg avontuurlijk en dat wordt beschouwd als ongepast in het kasteel. Ze worden gedwongen etiquette te leren door een sluwe tante, die snode plannen heeft met de troon van de koning.

Als Genevieve jarig is, krijgt ze van haar zussen een deel van het favoriete verhaal van hun moeder: een prinses ontdekte een magisch land waar ze drie nachte lang danste voordat het verdween.

Genevieve ondervindt dat zij het verhaal zijn en door in het geheim te dansen op de betoverde tegels in hun kamer, openen ze de geheime wereld uit het verhaal. De zussen dansen drie nachten, maar keren terug om hun vader te redden van vergiftiging!

Derek helpt Genevieve door te dansen en ze worden verliefd. Er hangen gouden bloemen met geneeskrachtige eigenschappen in het danspaviljoen: daarmee helen ze uiteindelijk hun vader! Oh ja, en natuurlijk trouwt Genevieve met Derek.

8. Barbie en het Diamantkasteel (2008)

Barbie zit met haar beste vriendin Teresa en zusje Stacie muziek te maken, wanneer ze het hebben over vriendschap. Barbie wordt Liana en Teresa wordt Alexa. De twee hartsvriendinnen wonen samen in een boshuisje en verkopen bloemen.

Op een dag komen ze een oude dame tegen die honger heeft. Als dank geeft de oude dame de twee vriendinnen een spiegel. Dan komen ze erachter dat een meisje in de spiegel gevangen zit. Terwijl Liana en Alexa een band krijgen met het meisje in de spiegel, komt er een draak langs hun huis en hij verwoest alles.

Melody verteld hen dat zij ooit een leerling was van de Drie Muzen, de musici van het Diamantkasteel. Melody is gevangen genomen in de spiegel door Muze Lydia, die eigenlijk alle macht en muziek voor zichzelf wilde!

De vriendinnen besluiten Melody te helpen, maar Alexa wordt betoverd en maakt ruzie, waardoor de twee uit elkaar gaan en in de handen van Muze Lydia terecht komt. Uiteindelijk vinden ze elkaar terug en worden ze gekroond tot de Prinsessen van Muziek.

Barbie en het diamantkasteel 2008
Via: youtube.com (capture) | Barbie en het Diamantkasteel 2008

Jouw favoriete Barbiefilm?

Zaten er veel Barbie films tussen die jij al lang vergeten was? Welke Barbiefilm was jouw favoriet? Laat het weten in de reacties!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...