Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Barbie poppen speelgoed populair

Barbie, ooit zo populair en gewild. Nu is zij alweer 63. Gek genoeg is zij als wijn: hoe ouder, hoe lekkerder en voller van smaak. Hoe komt het dat veel poppen het niet redden en Barbie wel? Wat was er nou ook alweer zo speciaal aan die blonde stoot? En uiteraard de belangrijkste vraag, welke van deze poppen had jij?

Barbie logo
Via: Wikimedia Commons | Barbie, CC

Barbie: niet zomaar een pop

Ongekend populair is zij en dat is (bijna) altijd zo geweest. Een ‘simpele’ speelgoed pop en toch is Barbie onuitwisbaar uit ons geheugen. Al sinds 1959 heeft zij ons hartje toch gestolen.

Wie heeft er niet mee gespeeld? Zij is van alle tijden en ondanks kritiek dat zij een overdreven stereotype van een vrouw zou zijn, zijn wij allen dol op haar. Stiekem was het af en toe een verwende dame (met verwende heer), want ze had genoeg gadgets of kleding

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is

Velen willen haar zijn…

Zij is over de top, in veel gevallen geen goed voorbeeld, maar toch… Vrouwen en meiden wilden haar zijn, denk maar aan Samantha uit Oh Oh Cherso

Oh Oh Cherso televisie vroeger Samantha Barbie
Via: Oh Oh Cherso (capture) | RTL

Maar zij is niet de enige.

Maar niet alleen Barbie had look-a-likes. Maak kennis met Rodrigro Alves, de “human Ken Doll”… Alhoewel, deze Ken is inmiddels een ‘echte’ Barbie geworden.

Benieuwd of ze nu wel gelukkig is…

Zelfs een ode aan Barbie

Mannen gingen op zoek naar vrouwen die er sprekend op leken. Er werden zelfs liedjes aan haar gewijd.

Barbie speelgoed verzamelaars…

Maar waar komt toch die obsessie vandaan? Niet iedereen slaat zo ver door, maar geef eens eerlijk toe, jij hield toch ook van je Barbie collectie? Met welke heb jij gespeeld?

Mattel Barbie pop speelgoed
Via: Wikimedia Commons | Barbieologin, CC

Of juist de wat modernere versie?

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is

Barbie heeft wel wat minpuntjes

Als je beroemd bent, heb je ook ineens allerlei plichten waaraan je moet voldoen. De feministen onder ons zullen niet zo een fan zijn van de blonde pop. Haar uiterlijk is ook ietwat over de top. Lichtelijk overdreven.

De peroxide haarkleur, de veel te smalle taile, borsten die niet helemaal in verhouding zijn. Nee, met haar uiterlijk is lang niet iedereen blij. Dat is maar goed ook, anders lopen er straks allemaal look a likes rond.

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is
Via: Pinterest / Hub Pages

Daarnaast kreeg zij kritiek vanwege haar rol in de samenleving.Het is één ding om haar mooi te vinden en ermee te spelen als je klein bent. Het wordt echter heel anders wanneer je haar ziet als jouw grote voorbeeld.

Jouw ideale beeld van een vrouw. Een beeld waar maar heel weinig vrouwen aan voldoen, als je het zo bekijkt. Zij lijkt slechts een pop, maar zelfs op het allerhoogste niveau was er discussie over de pop en haar vrienden!

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is
Via: Pinterest

Zo viel de Oreo Barbie niet helemaal goed.

Barbie Oreo koekjes
Via: Wikimedia Commons | David Palley, CC

Waarom is Barbie zo populair? 6 redenen!

Er wordt veel geklaagd over good old Barbara. Mogen wij haar nog wel Barbie noemen nu zij al 60+ is? Enfin, de kritiek is terecht en toch geven wij er weinig om. Waarom eigenlijk?

Wij weten heus wel dat zij niet realistisch is, zij is een pop. Hoe een pop zoveel kan betekenen voor zoveel mensen, is toch best bijzonder. Wij moeten zeker niet vergeten dat zij ook gewoon leuk is.

Hieronder bespreken we 6 redenen waarom Barbie zo ongekend populair is, zelfs na meer dan 60 jaar. Benieuwd welke zaken je hier zelf van herkent, door met de beroemde pop(pen) te spelen…

1. Barbie heeft alles en wie wil dat nou niet?

Wat als je voor 1 dag Barbie kon zijn? Als klein meisje was dat mijn ultieme droom. Je kunt alles zijn, welk beroep dan ook. Zij had een paard, poezen, honden, zelfs een baby tijger! En dan nog haar garderobe.

Welke vrouw droomt er nou niet van een grote inloopkast gevuld met een miljoen tasjes, verschillende paar schoenen, riemen, rokjes, shorts en ga zo maar door. Mijn persoonlijke favoriet was de hoedencollectie.

Barbie hoeden collectie
Via: etsy.com

2. Zij was haar tijd vooruit

Zij landde zelfs eerder op dan wij echte mensen! Hoe gaaf was zij dan?!

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is

3. Barbie leerde ons meer over de ooievaar

Of zij nou single is of niet, Barbie is ook wel eens in verwachting geweest. Onze ouders waren nog bezig met de ooievaar, maar wij snapten ineens hoe het echt zat. Waarom mama ineens een bolle buik had en daarna een baby erbij kwam. Zouden ouders dat prettig hebben gevonden? Dat Barbie de mythe doorbrak?

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is

4. Barbie heeft alle beroepen beoefend

Als Barbie het kan, dan kon jij het ook. En Barbie heeft heel wat beroepen gehad. Van zuster, tot stewardess, of politieagent. Je kunt het zo gek niet bedenken. De makers van Barbie zeggen daarom terecht: “If you can dream it, you can be it”. Dus als jij een sexy dokter wilde zijn, uhm tja. Ook wel een beetje fout. Lees maar snel verder…

Barbie speelgoed poppen arts dokter
Via: Barbie / ebay

5. Barbie maakte verzamelen mogelijk

Het hele concept van merchandise komt eigenlijk van Barbie. Zij was de eerste pop waar dit aansloeg. Er was van alles op de markt van het merk. De poppen waren leuk, maar het spul wat je erbij kon kopen misschien nog wel veel leuker. Heb jij bijvoorbeeld gespeeld met Barbie’s Droomhuis of de cabrio?

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is

Het is duidelijk dat Barbie niet alleen voor meiden was. Sommige mannen gaan ook heel ver voor hun geliefde popjes. Sommige verzamelen postzegels, anderen munten, modeltreinen, maar voor deze man gaat er niets boven haar fantastische collectie van 6000 barbie-poppen.

Hij is overigens nog single, maar dat is geheel logisch!

6. Barbie had veel vrienden

Het was niet alleen leuk om Barbies te sparen, ook haar grote groep vrienden waren razendpopulair. Zo had je Ken, waar zij een knipperlichtrelatie had. Skipper, haar zusjes hadden wij al genoemd.

Dan had je nog de twee-eiige tweeling Todd en Stacie. Midge, Francie, Christie en Kelly.

Barbie speelgoed vriendinnen skipper
Via: flickr.com | PINKE, CC

Maar ken je Blain ook nog? Als Barbie en Ken mot hadden, was er Australische “vriend” Blaine. Daar zat letterlijk een luchtje aan.

Barbie speelgoed: 6 redenen waarom ze nog steeds zo hot is
Via: Pinterest

Jouw herinneringen aan Barbie?

Had jij vroeger Barbies thuis en wat was jouw favoriete item of kledingstuk of is jouw leukste herinnering aan het spelen met deze beroemde poppen? Laat het weten in een reactie onderin!

En natuurlijk is Barbie nog vollop en overal te koop of verkrijgbaar op veilingen…

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...