Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Broer zus ruzie vroeger

Je broer en zus zijn ontzettend belangrijk voor je, maar God weet hoeveel ruzie jullie ooit gemaakt hebben. Namelijk veel, heel veel. Vandaag lijken die vetes betekenisloos, maar vroeger was het een kwestie van leven en dood.

Iedereen die een eentje had, herkent ongetwijfeld deze typische aanleidingen voor ruzie met je broer of zus!

Broer en zus ruzie

Het hoorde er gewoon bij: iedereen heeft eigen behoeftes en soms was er nu eenmaal, maar dat ene stuk speelgoed of kon je maar één film kijken.

De vraag was dan: wie krijgt er zijn of haar zin en… wie huilt er het eerst?!

broer en zus ruzie
Via: depositphotos.com

Genoeg aanleiding dus voor die ouderwetse broer en zus ruzie! Welke van onderstaande zaken herken jij nog van je ruzie met je broer of zus of missen we nog iets?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Wie mocht er vooraan in de auto zitten

Je ouders reden jullie niet altijd samen ergens naartoe, dus dat betekende dat er meestal één zeer begeerd zitplaatsje overbleef; die vooraan in de auto naast de chauffeur. Het kwam erop aan deze zo snel mogelijk te ‘shotgunnen‘, of ernaar toe te lopen.

Wie te laat was, moest op de losersbank achteraan zitten.

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: flickr.com | Andrew Currie, CC

2. De macht over de afstandsbediening

Deze macht was reëel want degene met de afstandsbediening in de hand bepaalde welk programma of zender er opstond: Ketnet, Nickelodeon of Cartoon Network?

De afstandsbediening was dan heel vaak een aanleiding voor ruzie met je broer of zus. Al worstelend probeerden jullie het van elkaar af te pakken.

Afstandsbediening vechten broer zus vroeger
Via: depositphotos.com

3. Opgestaan = plaats vergaan!

Op de afstandsbediening na, was de plaats in de zetel het belangrijkste. Bepaalde plekjes waren populair en daar wilden jullie allemaal zitten. Als echte broers en zussen dat betamen, konden jullie elkaar niets gunnen.

Herken je de volgende zinnen, dan was de plaats in de zetel ook een aanleiding voor ruzie met je broer of zus: “Jij hebt al de afstandsbediening”, “jij zit altijd daar”, “je bent opgestaan en opgestaan is plaats vergaan“.

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: youtube.com (capture) | RackaRacka

4. De favoriete barbiepop

Dit was een ruzie die je vooral met je zus(sen) voerde. Er was altijd één favoriete barbiepop, misschien omdat deze het mooiste haar, de mooiste kleding of het nieuwste was.

Jij wilde met deze pop spelen, en absoluut niet met die monsterlijke, versleten barbiepop wiens haar je ooit had afgeknipt en geverfd met nagellak. Dit liep vaak uit op een ruzie.

En ja, barbiepoppen zijn best hard als je ermee slaat!

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: The Office (capture)

5. De race naar de badkamer

Wie opgroeide in een groot gezin herkent deze ruzies zeker. Wanneer je broer of zus en jij allebei naar het toilet moesten, renden jullie om ter eerste naar de badkamer. En dan draaide je de deur op slot, ha!

Menig kinderen hebben elkaar gepest door de wc-rollen stiekem te verstoppen. Jij ook?

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: flickr.com | ThreeIfByBike, CC

6. Elkaar verklikken bij de ouders

Opgroeien betekent vallen en met bloedende knieën en krokodillentranen naar je ouders rennen. De reden voor deze valpartijen was vaak een uit de hand gelopen ruzie met je broer of zus. Eigenlijk hadden jullie een pact: niet klikken bij mama en papa.

Toch herkent iedereen dat dit soms de laatste strategische zet was die je over had in een ruzie.

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: The Office (capture)

7. Een beurtrol voor de computer

Kinderen die opgroeiden in de jaren 80 en 90 weten wat het was om slechts één computer in huis te hebben. En dat je niet kon telefoneren terwijl je op het internet zat.

Wanneer je als kind met The Sims wou spelen, en je zus wilde op MSN chatten met haar vrienden, en je broer wilde gamen, dan werd er een beurtrol afgesproken. Deze leek eindeloos lang en werd vaak een aanleiding voor ruzie met je broer of zus.

Hij/zij zat altijd langer dan afgesproken op de pc!

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: flickr.com | Jennie Robinson Faber, CC

8. De hoeveelheid chips op vrijdagavond

Op vrijdagavond ging het dak eraf: dan mochten jullie een zak chips openen! Tranen van vreugde, maar ook tranen van jaloezie, want je broer/zus kreeg altijd meer dan jou. Of dat dacht je. Iedereen kreeg een kommetje dat netjes gevuld werd en toch keek je vaak vanuit de zetel schuin naar het kommetje van je broer of zus.

Dat zag er toch net ietsje voller uit…

9. Vals spelen tijdens Monopoly

Een gezellige spelletjesavond eindigde vaak in een gigantische ruzie met je broer of zus. Monopoly werd een bloedbad. Je belandde altijd met veel pech in de gevangenis, terwijl je broer al hotels aan het bouwen was in zijn straten!

Afgunst is lelijk, maar ook typisch voor kinderen. Al gauw ging er iemand vals spelen, of zakte de sfeer zo erg onder het vriespunt dat er collectief werd besloten te stoppen. Monopoly verdween dan weer voor enkele weken in de kast tot iemand met het leuke idee kwam om een gezelschapsspel te spelen…

En zo blijft de geschiedenis zichzelf herhalen.

10. Er werd iemand buitengesloten

Een belangrijke reden voor ruzie met je broer of zus. Degene die niet mocht meespelen was doorgaans de jongste van het gezin. Er werd dan gezegd dat hij/zij nog te jong was om het spel te begrijpen.

Wanneer er vriendjes kwamen spelen en iemand werd buitengesloten, kon dit tot een regelrechte vete leiden.

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: flickr.com | Kathryn, CC

11. De oudste mocht langer opblijven

Dit was een regel waar alleen de oudste van het gezin van kon profiteren. Naargelang je leeftijd moest je op een bepaald uur in bed. Je begreep het niet en probeerde je ouders ervan te overtuigen dat je echt nog niet moe was terwijl je die geeuw onderdrukte.

12. Kleding stelen

Je zus kreeg een super coole t-shirt van K3 en jij niet. Dan nam je het recht in eigen handen en ging je deze stiekem stelen uit haar klerenkast. En dat was dan weer een perfecte aanleiding voor ruzie tussen jullie twee.

Ah nostalgie! Zo jaloers dat jullie waren op elkaars kleding. Vandaag zien jullie er gelukkig de voordelen van in. Je kan elkaar kleding uitlenen en zo lijkt het alsof je twee kasten vol hebt!

Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe
Via: pxhere.com, CC

Jouw broer en zus ruzie?

Wat herken jij het meeste van bovenstaande punten of wat was voor jou en je broers/zussen vaak een aanleiding tot ruzie? Laat het ons weten in een reactie onderaan!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Ruzie met je broer of zus: deze 12 zaken leidde je ertoe”

  1. De afwas was bij ons thuis altijd een grote voor de ruizies…..wie wast wie droogt o.a. en toen we een afwasmachine was het over in en uit pakken hahaha

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...