12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Het oudste kind van het gezin

Het oudste kind van het gezin, iemand moet het zijn. En hoewel je zelf voor die jongere broertjes of zusjes hebt gezeurd, bleek de realiteit toch even anders. Zo moesten je ouders opeens hun tijd verdelen onder de kroost. Slik. Dit en nog meer herkenbare situaties voor wie thuis de oudste was.

Het oudste kind van het gezin

Een gezin met meerdere kinderen heeft altijd een speciale dynamiek. Dat is nu het geval, maar vroeger natuurlijk net zo. Uiteraard waren er de ruzie met je broer of zus, maar er speelde veel meer!

De oudste thuis ontwikkelt zich vaak anders dan de andere kinderen. Zo zijn oudste kinderen vaak beter georganiseerd en veel verantwoordelijker. Zij moeten natuurlijk extra op kleinere broers of zussen passen.

oudste kind van het gezin herkenbare situaties
Via: depositphotos.com

12 herkenbare situaties voor de oudste

We hebben een lijstje opgesteld met 12 zaken, die alleen het oudste kind van het gezin herkent. Welke van deze situaties herken jij nog van vroeger of mis je hier juist nog iets? Laat het vooral weten in een reactie onderin!

1. Jongere broertjes en zusjes hadden zoveel aandacht nodig

Ja, jij stond als enig kind te springen voor een gezinsuitbreiding. Misschien had je het bij vriendjes op school gezien, of vond je het er gezellig aan toe gaan bij The Sound of Music. In ieder geval: broertjes en zusjes ontving je met open armen.

Wat je niet had verwacht, was minder aandacht voor jou. Hallo ouders? Aan de levenloze baby in een wieg bleek de je de eerste maanden ook niet veel lol te beleven. Helaas, als oudste thuis leerde je al gauw de wet van de schattigste te respecteren.

grote-zus thuis oudste
Via: pxhere.com, CC

2. Het was altijd jouw schuld

Zelfs wanneer dat duivelskind jou als eerste een mep verkocht, mocht je niet terugslagen. Oog om oog, tand om tand bleek niet te werken. Jij moest daar als oudste thuis boven staan.

Thuis broer zus oudste
Via: flickr.com | Jocelyn Saurini, CC

3. Je moest het goede voorbeeld geven

Altijd hetzelfde liedje: “Jij bent de oudste, dus je bent de verstandigste.” Dat spelletje van omgekeerde psychologie had je toen nog niet door. Daarom probeerde je maar zo goed mogelijk te luisteren naar je ouders.

Je maakte braaf je huiswerk en probeerde het lichtende voorbeeld te zijn voor je jongere broertjes en zusjes.

12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent
Via: giphy.com

4. Zei er iemand babysitter?

Vanaf een bepaalde leeftijd breidde je ouders je takenpakket uit. Je profiel bleek opeens geschikt te zijn als babysit: oud genoeg, verantwoordelijk en gratis!

Vanaf het moment je dat je rijbewijs behaalde, promoveerde je naar taxi.

babysitten
Via: youtube.com | ADEL et SAMI

5. Je kleine broer of zus mocht alles veel sneller

Jij moest geduldig wachten tot je zestiende verjaardag vooraleer je op stap mocht. Je kleine broer of zus niet. Zij hadden de luxe dat jij hen al was voorgegaan. Als oudste in huis had je je ouders vertrouwen gegeven: jij had het overleefd, dus waarom je zus ook niet?

Dit haalde het slechtste in jou naar boven: jaloezie!

12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent
Via: pixabay.com | sakarus, CC

6. Je kleding was gemeenschappelijk bezit

Of dat dachten je jongere broers en zussen althans. Wanneer ze iets nodig hadden, slopen ze geniepig je kamer in. Heb jij ooit je zusje op school betrapt met jouw t-shirt aan?

12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent
Via: giphy.com

Was jij als kind de oudste thuis? Dan zijn er nog een heleboel herinneringen die je vast en zeker herkent. Zoals het delen van je levensadvies en het vervelende generatieverschil. Lees hieronder dus snel verder…

7. Als oudste thuis was jij de baas

Je werd opgevoed om het voorbeeld te tonen. Zo nam je als vanzelfsprekend de leiding over je broers en zussen. Vooral wanneer de ouders het huis uit waren, deelde jij de bevelen uit. Vandaag ben je nog altijd de baas. Die leidinggevende kwaliteiten helpen je nu misschien wel in je job en dagelijkse leven.

vechten computer broers
Via: elastamom.com

8. Klusjes belandden als oudste thuis altijd op jouw takenlijstje

Als oudste in huis was je eraan gewend: je ouders riepen altijd jouw naam wanneer er iets moest gebeuren. De tafel klaarzetten, de was ophangen, je zus helpen met haar huiswerk, ….

12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent
Via: gihpy.com / BBC

9. Het generatieverschil

Al ben je maar één of twee jaar ouder dan je broer of zus, toch blijft er een onoverbrugbaar generatieverschil. Zo begreep je misschien de aantrekkingskracht van Diddl niet en haatte je later de liedjes van High School Musical.

Broer baby oudste thuis
Via: depositphotos.com | FamVeldman

10. Je had copycats in huis

Wanneer je kind bent, lijkt ouder zijn altijd cooler. In jou geval was dat ook. Je vriendinnen en jij wisten véél meer over de wereld dan dat klein grut bij je thuis. Daarnaast leerde je zoveel over seks en liefde dankzij Joepie.

Die levenservaring leverde je copycats op. Je zusje of broertje probeerde je na te bootsen. Heel irritant wanneer je zelf op zoek bent naar een identiteit.

12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent
Via: pxhere.com, CC

11. Als oudste thuis was je een hulplijn

Niet met elk probleem kan je bij je ouders aankloppen. Daarom kwamen je jongere broer en zus al snel naar jou toe. Ze vertelden je hun geheimen over hun eerste lief en eerste pint. Jij gaf hun je wijze levensraad.

12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent
Via: pxhere.com, CC

12. En plots zijn je broertjes en zusjes volwassen…

Dan sta je opeens met een glaasje cava in je hand op de proclamatie van je jongste broertje. Say what? Bij iedere mijlpaal in het leven van je zusjes en broertjes schrok je. De tijd vliegt vooruit.

In jouw hoofd moet je ze nog steeds beschermen en advies geven.

Diploma uitreiking zus
Via: depositphotos.com

Jouw herinneringen?

Ben je de oudste thuis? Welke typische situaties mis je nog in dit lijstje? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “12 herkenbare situaties die alleen het oudste kind herkent”

Plaats een reactie

Share to...