Beroemde schilderijen featured

Via: Wikimedia Commons | Leonardo da Vinci, CC / Via: Wikimedia Commons | Johannes Vermeer, CC

Er zijn veel beroemde schilderijen, waar kunstkenners, maar ook zeker ‘de gewone mensen’ van elke dag van kunnen genieten. Er zijn ook een aantal interessante, maar verborgen details op of over deze beroemde schilderijen te vinden. Dat is precies waarom we dit lijstje met je delen.

Beroemde schilderijen

We kennen natuurlijk allemaal Bob Ross nog, maar gaan voor deze schilders nog even wat verder terug in de tijd. Nederland en België zijn niet slecht bedeeld als het om beroemde schilderijen gaat. Zo was er natuurlijk Vincent van Gogh, Peter-Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Jan Van Eyck, maar ook Mondriaan en Pieter Brueghel de Oude.

Deze hebben elk op hun eigen manier bijgedragen aan de kunstschatten die Nederland en België rijk zijn. Er zijn wereldwijd beroemde schilderijen, die nog elke dag bekeken en geanalyseerd worden.

In dit artikel gaan we dieper in op een aantal details van deze doeken, maar vooral de opvallende details.

Vincent van Gogh vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Opvallende details bekende schilderijen

In dit artikel hebben we 11 schilderingen voor je verzameld, waar iets interessants op te zien is. Dit kan gaan om het werk zelf, of het verhaal erachter.

Kans is groot dat je deze nog niet kende, dus ga er maar eens goed voor zitten!

1. De val van Icarus

In dit bekende schilderij, genaamd De val van Icarus van Pieter Brueghel de Oude doet de naam vermoeden dat het schilderij om Icarus draait.

Echter is Icarus niet de hoofdpersoon in dit landschap. Op de voorgrond zien we een boer aan het werk, die zijn land aan het ploegen is. Icarus zelf is maar klein afgebeeld in de rechteronderhoek van het schilderij.

Dit is een interessante keuze van Brueghel de Oude, waarmee hij wil aangeven dat de dood niet het einde is. De rest van de wereld gaat gewoon door met alledaagse dingen, zoals het ploegen van land.

De val van Icarus
Via: Wikimedia Commons | Pieter Brueghel de Oude, CC

2. De schreeuw (The Scream)

Dit schilderij is gemaakt door de Noorse expressionist Edvard Munch geeft een duidelijke sfeer af. Vooral door de rode achtergrond kan het niet door iedereen gewaardeerd worden.

Velen denken dat deze achtergrond geïnspireerd is door de zonsondergang, maar er was meer aan de hand. Door een uitbarsting in 1883 van de Krakatoa vulkaan, was de lucht maandenlang rood gekleurd/

The Scream
Via: Wikimedia Commons | Edvard Munch, CC

3. Adele Bloch-Bauer

Ook het verhaal van Adèle Bloch-Bauer is interessant. Dit schilderij, gemaakt door Gustav Klimt, werd geschilderd in opdracht van een rijke baron.

Zijn vrouw, Adèle Bloch-Bauer kreeg echter een buitenechtelijke relatie met de kunstenaar. Het idee van de rijke baron was, om hem zoveel opdrachten te geven om zijn vrouw te schilderen, dat ze uit elkaar zouden gaan door alle werkdruk.

Dit werkte, uiteindelijk zijn de twee minnaars uit elkaar gegaan.

Gustav Klimt - Adele Bloch-Bauer - Beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Gustav Klimt, CC

4. Mona Lisa

Misschien wel het beroemdste schilderij ooit, de Mona Lisa. Toch is er ook hier iets interessants aan de hand.

Mona Lisa heeft geen wenkbrauwen en geen wimpers. Men dacht dat dit kwam doordat het in die tijd mode was om je wenkbrauwen af te scheren, echter is de werkelijke verklaring anders.

In 2007 werd het schilderij onderzocht door de Fransman Pascal Cotte, die claimt dat de wenkbrauwen en wimpers gedurende de jaren vervaagd zijn. Hierdoor zijn ze simpelweg niet meer zichtbaar.

Via: Wikimedia Commons | Leonardo da Vinci, CC

5. De volharding der herinnering

In de De volharding der herinnering (The persistence of memory) zien we de bekende ‘gesmolten’ klokken. Hoe Salvador Dali op dit idee kwam, is misschien wel bijzonder.

Zijn vrouw Gala, had stukken Camembert kaas buiten in de zon op de tafel laten liggen. Deze gingen smelten door de warmte en kregen daardoor een compleet andere vorm. Zie je de gelijkenis…?

Beroemde schilderijen verborgen details The Persistence of Memory
Via: Wikimedia Commons | Salvador Dalí, CC

Nog meer opvallende details…

Op de volgende pagina zijn er nog veel meer opvallende details. Onder andere van Het meisje met de parel. Wat is er toch met haar oorbel aan de hand? Lees snel verder op de volgende pagina!

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

2 gedachten over “11 beroemde schilderijen met verborgen details”

  1. “Dit schilderij is gemaakt door de Noorse expressionist Edvard Munch geeft een duidelijke sfeer af. Vooral door de rode achtergrond kan het niet door iedereen gewaardeerd worden.

    Velen denken dat deze achtergrond geïnspireerd is door de zonsondergang, maar er was meer aan de hand. Door een uitbarsting in 1883 van de Krakatoa vulkaan, was de lucht maandenlang rood gekleurd”

    Er zijn verschillende versies gemaakt van dit schilderij, vier stuks. De oorspronkelijk stamt uit 1893. Onwaarschijnlijk dat de rode lucht nog komt door de uitbarsting van de Krakatau tien jaar eerder.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer