11 beroemde schilderijen met verborgen details

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Door

Ruud Caris

Laatste update:

5

Beroemde schilderijen featured

Er zijn veel beroemde schilderijen, waar kunstkenners, maar ook zeker ‘de gewone mensen’ van elke dag van kunnen genieten. Er zijn ook een aantal interessante, maar verborgen details op of over deze beroemde schilderijen te vinden.

Dat is precies waarom we dit lijstje met je delen.

Beroemde schilderijen

We kennen natuurlijk allemaal Bob Ross nog, maar gaan voor deze schilders nog even wat verder terug in de tijd. Nederland en België zijn niet slecht bedeeld als het om beroemde schilderijen gaat.

Zo was er natuurlijk Vincent van Gogh, Peter-Paul Rubens, Rembrandt van Rijn, Jan Van Eyck, maar ook Mondriaan en Pieter Brueghel de Oude.

Jouw favoriete bekende schilderij. Is het een Van Gogh, of toch een Vermeer?

Laat het weten in de comments onderin!

Deze hebben elk op hun eigen manier bijgedragen aan de kunstschatten die Nederland en België rijk zijn. Er zijn wereldwijd beroemde schilderijen, die nog elke dag bekeken en geanalyseerd worden.

In dit artikel gaan we dieper in op een aantal details van deze doeken, maar vooral de opvallende details.

Vincent van Gogh vroeger
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Opvallende details bekende schilderijen

In dit artikel hebben we 11 schilderingen voor je verzameld, waar iets interessants op te zien is. Dit kan gaan om het werk zelf, of het verhaal erachter.

Kans is groot dat je deze nog niet kende, dus ga er maar eens goed voor zitten!

1. De val van Icarus

In dit bekende schilderij, genaamd De val van Icarus van Pieter Brueghel de Oude doet de naam vermoeden dat het schilderij om Icarus draait.

Echter is Icarus niet de hoofdpersoon in dit landschap. Op de voorgrond zien we een boer aan het werk, die zijn land aan het ploegen is. Icarus zelf is maar klein afgebeeld in de rechteronderhoek van het schilderij.

Dit is een interessante keuze van Brueghel de Oude, waarmee hij wil aangeven dat de dood niet het einde is. De rest van de wereld gaat gewoon door met alledaagse dingen, zoals het ploegen van land.

De val van Icarus
Via: Wikimedia Commons | Pieter Brueghel de Oude, CC

2. De schreeuw (The Scream)

Dit schilderij is gemaakt door de Noorse expressionist Edvard Munch geeft een duidelijke sfeer af. Vooral door de rode achtergrond kan het niet door iedereen gewaardeerd worden.

Velen denken dat deze achtergrond geïnspireerd is door de zonsondergang, maar er was meer aan de hand. Door een uitbarsting in 1883 van de Krakatoa vulkaan, was de lucht maandenlang rood gekleurd/

The Scream
Via: Wikimedia Commons | Edvard Munch, CC

3. Adele Bloch-Bauer

Ook het verhaal van Adèle Bloch-Bauer is interessant. Dit schilderij, gemaakt door Gustav Klimt, werd geschilderd in opdracht van een rijke baron.

Zijn vrouw, Adèle Bloch-Bauer kreeg echter een buitenechtelijke relatie met de kunstenaar. Het idee van de rijke baron was, om hem zoveel opdrachten te geven om zijn vrouw te schilderen, dat ze uit elkaar zouden gaan door alle werkdruk.

Dit werkte, uiteindelijk zijn de twee minnaars uit elkaar gegaan.

Gustav Klimt - Adele Bloch-Bauer - Beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Gustav Klimt, CC

4. Mona Lisa

Misschien wel het beroemdste schilderij ooit, de Mona Lisa. Toch is er ook hier iets interessants aan de hand.

Mona Lisa heeft geen wenkbrauwen en geen wimpers. Men dacht dat dit kwam doordat het in die tijd mode was om je wenkbrauwen af te scheren, echter is de werkelijke verklaring anders.

In 2007 werd het schilderij onderzocht door de Fransman Pascal Cotte, die claimt dat de wenkbrauwen en wimpers gedurende de jaren vervaagd zijn. Hierdoor zijn ze simpelweg niet meer zichtbaar.

11 beroemde schilderijen met verborgen details
Via: Wikimedia Commons | Leonardo da Vinci, CC

5. De volharding der herinnering

In de De volharding der herinnering (The persistence of memory) zien we de bekende ‘gesmolten’ klokken. Hoe Salvador Dali op dit idee kwam, is misschien wel bijzonder.

Zijn vrouw Gala, had stukken Camembert kaas buiten in de zon op de tafel laten liggen. Deze gingen smelten door de warmte en kregen daardoor een compleet andere vorm. Zie je de gelijkenis…?

Beroemde schilderijen verborgen details The Persistence of Memory
Via: Wikimedia Commons | Salvador Dalí, CC

6. Sterrennacht

De Sterrennacht van Van Gogh is een ander, iconisch schilderij van de Nederlandse schilder. Alhoewel het tegenwoordig een geroemd werk is, was hij er zelf niet zo gecharmeerd van. In een brief aan zijn brief aan zijn broer Theo gaf hij aan dat hij er niet blij mee was.

Een ander interessant detail was het feit dat hij dit volledig ‘uit zijn hoofd’ heeft geschilderd. De herinnering had hij van het Saint-Rémy-de-Provence mental hospital, waar dit zijn uitzicht was.

Sterrennacht - Beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Vincent van Gogh, CC

7. Het Laatste Avondmaal

Een bekend werk uit de Renaissance van Leonardo da Vinci, Het laatste avondmaal zal velen bekend voorkomen.

Dit is als muurschildering te vinden in Milaan. Opvallend is dat Jezus (in het midden van de tafel) vroeger wel degelijk voeten had bij deze schildering. Echter, in 1652 werd er een deur geplaatst, waardoor zijn voeten gewoon weggevallen zijn.

Het laatste avondmaal - Beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Leonardo da Vinci, CC

8. Jagers in de sneeuw

Het beroemde schilderij Jagers in de sneeuw van Pieter Breughel de Oude is één van de vijf overlevende werken van een grote serie die de seizoenen in een jaar afbeeldde.

De Jagers in de sneeuw, is ook bekende onder de naam ‘De terugkeer van de jagers’ aan de vooravond van een strenge winter.

Nadat dit schilderij gemaakt was, begon een tijdperk van enorm kou in Europa, ook wel de Kleine ijstijd genoemd.

Jagers in de sneeuw - Bekende schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Pieter Bruegel de Oude, CC

9. The school of Athens

De school van Athene, gemaakt door Fresco van Rafaël is te vinden in het Vaticaan. Hierbij zijn een groot aantal filosofen en wijzen afgebeeld. Denk daarbij onder andere aan Socrates, Plato, Ptolemy, Aristotle en meer.

Echter, er zijn ook veel karakters die simpelweg niet herkend worden. Het is dus tot op de dag van vandaag niet duidelijk wie dit precies zijn. Het lijkt er ook op dat Rafaël een aantal gezichten ‘gecombineerd’ heeft, waardoor de werkelijke namen en personen achterhalen alleen maar uitdagender is geworden.

The School of Athens - beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Raphael, CC

10. Meisje met de parel

Johannes Vermeer en Het meisje met de parel is absoluut een beroemd schilderij. Er zitten echter een aantal details in die opvallend zijn.

De parel in het oor van het meisje is erg groot, waardoor de suggestie gewekt wordt, dat dit geen echter parel is. Waarschijnlijk is dit een nepparel, gemaakt van glas.

Daarnaast is het volgens de experts niet helemaal duidelijk of de parel wel onderdeel is van de oorbel. De verbindingen zijn simpelweg te onduidelijk om dit met zekerheid vast te stellen.

Was jou dat al opgevallen?

11 beroemde schilderijen met verborgen details
Via: Wikimedia Commons | Johannes Vermeer, CC

11. Zelfportret met verbonden oor

Daar is één van Nederlands bekende schilders weer: Vincent van Gogh. Na een ruzie met zijn collega Paul Gauguin, heeft van Gogh zijn oor afgesneden. Zijn linkeroor om precies te zijn.

In dit zelfportret, zien we niet het linker, maar het rechteroor dat verbonden is. Dat betekent dus dat hij zichzelf heeft geschilderd met een verband om zijn rechteroor.

Dit zou volgens de kenners komen door het feit dat hij een spiegel had gebruikt om zijn zelfportret te maken.

Zelfportret met verbonden oor
Via: Wikimedia Commons | Vincent van Gogh, CC

Historische persoonlijkheden

Er zijn veel historische persoonlijkheden, maar uiteindelijk zijn het ook maar gewoon mensen. Daarom hebben we hier nog een interessant artikel aan gewijd.

Hierin zie je hoe deze personen er op dit moment zouden uitzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bach, Vincent van Gogh, Isaac Newton en nog veel meer.

Lees ook: Zo zouden deze 12 historische persoonlijkheden er nu uitzien

historische persoonlijkheden vroeger en nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Bekende schilderijen: jouw favoriet

Welk doek mag in jouw huiskamer hangen? Laat het weten in de comments!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “11 beroemde schilderijen met verborgen details”

  1. “Dit schilderij is gemaakt door de Noorse expressionist Edvard Munch geeft een duidelijke sfeer af. Vooral door de rode achtergrond kan het niet door iedereen gewaardeerd worden.

    Velen denken dat deze achtergrond geïnspireerd is door de zonsondergang, maar er was meer aan de hand. Door een uitbarsting in 1883 van de Krakatoa vulkaan, was de lucht maandenlang rood gekleurd”

    Er zijn verschillende versies gemaakt van dit schilderij, vier stuks. De oorspronkelijk stamt uit 1893. Onwaarschijnlijk dat de rode lucht nog komt door de uitbarsting van de Krakatau tien jaar eerder.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...