Beroemde schilderijen featured

Via: Wikimedia Commons | Leonardo da Vinci, CC / Via: Wikimedia Commons | Johannes Vermeer, CC

6. Sterrennacht

De Sterrennacht van Van Gogh is een ander, iconisch schilderij van de Nederlandse schilder. Alhoewel het tegenwoordig een geroemd werk is, was hij er zelf niet zo gecharmeerd van. In een brief aan zijn brief aan zijn broer Theo gaf hij aan dat hij er niet blij mee was.

Een ander interessant detail was het feit dat hij dit volledig ‘uit zijn hoofd’ heeft geschilderd. De herinnering had hij van het Saint-Rémy-de-Provence mental hospital, waar dit zijn uitzicht was.

Sterrennacht - Beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Vincent van Gogh, CC

7. Het Laatste Avondmaal

Een bekend werk uit de Renaissance van Leonardo da Vinci, Het laatste avondmaal zal velen bekend voorkomen.

Dit is als muurschildering te vinden in Milaan. Opvallend is dat Jezus (in het midden van de tafel) vroeger wel degelijk voeten had bij deze schildering. Echter, in 1652 werd er een deur geplaatst, waardoor zijn voeten gewoon weggevallen zijn.

Het laatste avondmaal - Beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Leonardo da Vinci, CC

8. Jagers in de sneeuw

Het beroemde schilderij Jagers in de sneeuw van Pieter Breughel de Oude is één van de vijf overlevende werken van een grote serie die de seizoenen in een jaar afbeeldde.

De Jagers in de sneeuw, is ook bekende onder de naam ‘De terugkeer van de jagers’ aan de vooravond van een strenge winter.

Nadat dit schilderij gemaakt was, begon een tijdperk van enorm kou in Europa, ook wel de Kleine ijstijd genoemd.

Jagers in de sneeuw - Bekende schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Pieter Bruegel de Oude, CC

9. The school of Athens

De school van Athene, gemaakt door Fresco van Rafaël is te vinden in het Vaticaan. Hierbij zijn een groot aantal filosofen en wijzen afgebeeld. Denk daarbij onder andere aan Socrates, Plato, Ptolemy, Aristotle en meer.

Echter, er zijn ook veel karakters die simpelweg niet herkend worden. Het is dus tot op de dag van vandaag niet duidelijk wie dit precies zijn. Het lijkt er ook op dat Rafaël een aantal gezichten ‘gecombineerd’ heeft, waardoor de werkelijke namen en personen achterhalen alleen maar uitdagender is geworden.

The School of Athens - beroemde schilderijen
Via: Wikimedia Commons | Raphael, CC

10. Meisje met de parel

Johannes Vermeer en Het meisje met de parel is absoluut een beroemd schilderij. Er zitten echter een aantal details in die opvallend zijn.

De parel in het oor van het meisje is erg groot, waardoor de suggestie gewekt wordt, dat dit geen echter parel is. Waarschijnlijk is dit een nepparel, gemaakt van glas.

Daarnaast is het volgens de experts niet helemaal duidelijk of de parel wel onderdeel is van de oorbel. De verbindingen zijn simpelweg te onduidelijk om dit met zekerheid vast te stellen.

Was jou dat al opgevallen?

Via: Wikimedia Commons | Johannes Vermeer, CC

11. Zelfportret met verbonden oor

Daar is één van Nederlands bekende schilders weer: Vincent van Gogh. Na een ruzie met zijn collega Paul Gauguin, heeft van Gogh zijn oor afgesneden. Zijn linkeroor om precies te zijn.

In dit zelfportret, zien we niet het linker, maar het rechteroor dat verbonden is. Dat betekent dus dat hij zichzelf heeft geschilderd met een verband om zijn rechteroor.

Dit zou volgens de kenners komen door het feit dat hij een spiegel had gebruikt om zijn zelfportret te maken.

Zelfportret met verbonden oor
Via: Wikimedia Commons | Vincent van Gogh, CC

Historische persoonlijkheden

Er zijn veel historische persoonlijkheden, maar uiteindelijk zijn het ook maar gewoon mensen. Daarom hebben we hier nog een interessant artikel aan gewijd.

Hierin zie je hoe deze personen er op dit moment zouden uitzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bach, Vincent van Gogh, Isaac Newton en nog veel meer.

Lees ook: Zo zouden deze 12 historische persoonlijkheden er nu uitzien

historische persoonlijkheden vroeger en nu
Via: instagram.com | Hidreley Diao

Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “11 beroemde schilderijen met verborgen details”

  1. “Dit schilderij is gemaakt door de Noorse expressionist Edvard Munch geeft een duidelijke sfeer af. Vooral door de rode achtergrond kan het niet door iedereen gewaardeerd worden.

    Velen denken dat deze achtergrond geïnspireerd is door de zonsondergang, maar er was meer aan de hand. Door een uitbarsting in 1883 van de Krakatoa vulkaan, was de lucht maandenlang rood gekleurd”

    Er zijn verschillende versies gemaakt van dit schilderij, vier stuks. De oorspronkelijk stamt uit 1893. Onwaarschijnlijk dat de rode lucht nog komt door de uitbarsting van de Krakatau tien jaar eerder.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer