10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

De meeste ingenieurs nemen jaren de tijd om een nieuw product uit te vinden. Zo wordt aan alle details gedacht en worden er meerdere prototypes ontwikkeld voordat het product uiteindelijk de markt op gaat.

Sommige producten hebben een paar stappen overgeslagen en zijn ‘per ongeluk’ ontdekt. Hieronder 10 geweldige dingen die per toeval zijn uitgevonden!

Per ongeluk uitgevonden

De beste uitvindingen zijn zaken die een oplossing voor een probleem vormen. De ideeën worden bedacht vanuit een issue of frustratie, waar een geniaal plan voor wordt bedacht en POEF! Je hebt een nieuwe uitvinding.

vrouw verrast verbaasd per ongeluk uitgevonden
Via: depositphotos.com | Vadymvdrobot

Maar soms gaat het er anders aan toe. Soms ontstaat iets per ongeluk… en blijkt het een schot in de roos te zijn. Hieronder de waanzinnigste uitvindingen die ’toevallig’ zijn ontstaan!

Jouw favoriete uitvinding? Welk spontaan uitgevonden product uit het rijtje is jouw favoriet?

Vertel het ons in de reacties onderin!

1. Waterijsjes

Zo’n 100 jaar geleden zat er een 11-jarige jongen op zijn veranda in Oakland, Californië. Hij vergat toen hij ’s avonds naar bed ging zijn glas limonade mee naar binnen te nemen. De volgende ochtend trof hij het glas met limonade bevroren op de veranda aan.

Het lepeltje zat nog in het glas wat ervoor zorgde dat hij de bevroren limonade gemakkelijk kon opeten. Dit bracht de 11-jarige jongen op een goed idee… Zo werden de waterijsjes per ongeluk uitgevonden.

Waterijsje ijsjes
Via: depositphotos.com

2. Magnetrons

Een uitvinder genaamd Percy Spencer was bezig met het ontwikkelen van ‘radar systemen’. Op een dag stond hij voor een van deze systemen en op dat moment smolt de chocoladereep die hij in zijn zak had zitten.

Dit zorgde ervoor dat Percy ‘per ongeluk’ een andere uitvinding deed…

10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)

3. De Pacemaker

Wetenschapper Wilson Greatbatch was bezig met het uitvinden van een machine waarmee je hartkloppingen goed kon horen. Hij maakte echter een foutje en deze machine bevatte een element dat een elektrisch schokje produceerde elke keer dat het hart klopte.

Dit ‘Eureka‘ moment heeft inmiddels miljoenen levens gered…

Pacemaker uitvindingen hart
Via: Wikimedia Commons | Steven Fruitsmaak, CC

4. Superlijm

Harry Coover was bezig met het ontwikkelen van plastic onderdelen voor een geweer, toen hij plots een ander goed idee kreeg. Tijdens de productie ging er iets fout, wat resulteerde in een kleverige vloeibare massa.

Het plastic waar hij mee werkte was zo kleverig, dat hij dit materiaal in eerste instantie afschreef. Een jaar later bedacht hij zich en sindsdien is deze per ongeluk uitgevonden superlijm in elke DHZ winkel te vinden…

10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)

5. De Slinky

Iedereen heeft wel een van deze lollige veren gehad. Je zet hem op de rand van de trap en dit ding loopt uit zichzelf helemaal naar beneden.

Ook dit object vindt zijn oorsprong in een foutje op de werkvloer. Richard James was namelijk aan het werk op een gevechtsschip voor de marine. Plots sprong een van de springveren uit de muur.

James vond deze gebeurtenis, op zijn zachtst uitgedrukt, nogal grappig. Van het een kwam het ander en de Slinky was het eindresultaat!

10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)

7. Post-it

Spencer Silver, een wetenschapper werkzaam bij het bedrijf 3M, deed zonder dat hij dit doorhad een waardevolle uitvinding. Hij ontwikkelde een plakkerige stof, dat geen sporen achterliet op papier. Bij 3M wist alleen niemand hoe ze dit product konden verkopen…

Collega Art Fry kwam met het idee van de ‘Post-it’ en sindsdien worden deze handige plakbriefjes over de hele wereld gebruikt…

Post-it 1
Via: whitehorses.nl

6. Nike Schoenen

Hardlooptrainer Bill Bowermann en een van zijn leerlingen richtten een tijd geleden samen hun eigen bedrijfje op. Het was een schoenen bedrijf genaamd ‘Blue Ribbon Shoes’.

Op een dag deed Bowermann een vreemd experiment met zijn wafelijzer. Vraag ons niet waarom, maar Bowermann bakte het materiaal ‘Urethaan’ in het wafelijzer. Het materiaal smolt en veranderde in het perfecte materiaal voor een per ongeluk uitgevonden, super comfortabele schoenzool.

10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)
Via: nike.com

We weten allemaal hoe het vervolgens afliep… Het originele wafelijzer staat momenteel in een vitrine in het hoofdkantoor van Nike.

10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)
Via: nike.com

8. Chips

In 1853 deed chefkok George Crum een wel heel lekkere ontdekking. Een vervelende klant liet zijn patat meerdere malen terugsturen naar de keuken. Ze waren volgens hem niet knapperig genoeg. Wat deed Crum vervolgens?

Om de klant een koekje van eigen deeg te geven, sneed hij de aardappelen flinterdun, liet hij deze lekker lang frituren en dompelde hij deze patatjes in een zoutbad.

Tot zijn eigen verbazing vond de vervelende klant deze per ongeluk uitgevonden patatjes heerlijk. Chips was een feit!

10 producten per ongeluk uitgevonden (maar je kent ze)
Via: flickr.com | BJ Carter, CC

9. IJshoorntjes

Hoewel schepijs zelf al een stuk langer bestaat, werd het IJshoorntje pas in 1904 uitgevonden. Een ijskraam in Amerika had op een drukke dag geen bakjes meer voor het ijs. Er stond nog steeds een gigantische rij klanten, dus de werknemers moesten met een goed idee komen.

Een van de werknemers stelde voor om een wafel op te rollen om hier vervolgens het bolletje ijs in te serveren. Sindsdien wordt ijs wereldwijd op deze manier geserveerd!

hoorntjes ijs
Via: depositphotos.com | david_franklin

10. Cornflakes

De gebroeders Kellog waren het eens over 1 ding: een gezond dieet mét granen zorgt ervoor dat men seksuele spanning onder controle houdt. Op deze manier kon (overmatige) masturbatie voorkomen worden.

Op een dag vergat een van de broers om een pot tarwe van het gas te halen. Hierdoor was de tarwe hard geworden. De broers lieten het er niet bij zitten en probeerden toch de tarwe uit te rollen. De crunchy graanvlokken waren het resultaat!

kellogs
Via: Kellogg’s

Jouw favoriete uitvindingen

Bizar, hè?! Welke van deze zaken die per ongeluk uitgevonden zijn gebruik je nog steeds? Laat het ons weten in de comments!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...