Klassieke Westerns: 10 films die je nooit zal vergeten

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Een grote bak popcorn, een dekentje erbij, afstandsbediening binnen bereik en dan… klassieke westerns binch watching. Dat klinkt toch fantastisch? Hou jij ook zo van westerns? Dan kun je deze 10 films zeker dromen?! Welke is jouw favoriet? Hoe vaak heb je die al gezien?

Klassieke Western films vroeger
Via: pixabay.com

Klassieke Westerns van vroeger

Jong en oud geniet van Amerikaanse westerns. Hoewel er nu minder van worden uitgezonden en het altijd dezelfde zijn, had het genre ooit een grote aanhang. Helden, revolvers, boeven, cowboys, Indianen, het Wilde Westen, complotten, maar ook historische feiten. Westerns bevatten ook een heleboel dramatische scènes. Misschien zijn het die wel waardoor wij deze films nooit zullen vergeten.

Klassieke Western films vroeger Clint Eastwood Good bad
Via: The Good, the Bad and the Ugly, MGM

1. The Ox-Bow Incident (1943)

Wat zou jij doen? Een lokale boer wordt vermoord en zijn vee gestolen. Zou jij de schuldige(n) lynchen? Dat is nou juist wat in deze blockbuster gebeurt. De consequenties ervan zijn voelbaar, het geweten gaat knagen, althans bij sommigen. Was Kincaid schuldig, of was het een ander en hebben ze de verkeerde om het leven gebracht? Het moraal wat bijbleef, was neem niet het eigen heft in handen maar zoek eerst alle feiten uit. Wist je dat deze film het verloor van Casablanca qua populariteit? Wij denken er anders over. Een film om nooit te vergeten, The Oxbow-Incident.

2. My Darling Clementine (1946)

Wie kent Wyatt Earp niet? Wraak is zoet en dat is wat hij wil voor de laffe moord op zijn broer. Ook hier speelt Henry Fonda de hoofdrol. De Clantons zijn niet langer veilig. Het loopt voor hen niet goed af, Wyatt verliest in de strijd met de Clantons nog een broer en besluit dan verder te trekken en ergens anders een nieuwe start te maken. Maar hij zal nooit de mooie Clementine vergeten… “Ma’am, I sure like that name… Clementine,”

En ken je de schattige versie van Huckleberry Hound nog?

3. Red River (1948)

Met regisseur Howard Hawkes en acteur John Wayne kun je niet de mist in gaan. Deze western is ook fenomenaal goed. Het is wel een beetje over de top, het eind goed al goed idee is zoetsappig. De strijd tussen vader en zoon staat centraal. De zoon verraadt papa, maar papa is ook geen lieverdje. Haatte jij Dunson of was je juist fan? Hij had goede en slechte kanten, weet je nog? Wel een beetje jammer hoe Indianen worden neergezet…
Het mooie aan deze film blijft het vergelijken van de wapens. Kijk ze eens stoer doen.

4. High Noon (1952)

Er was veel kritiek op deze briljante western omdat het veel klassieke elementen miste. Er werd enorm veel gepraat en er was veel minder actie dan het publiek gewend was. Toch kreeg de film en cast maar liefst 4 Oscars! Will en Amy Kane moeten het opnemen tegen crimineel Miller die wraak wil. Amy en de stad waar Kane zich wil settelen vlucht massaal. Hij staat er dus alleen voor maar overwint. Amy en hij vertrekken omdat hij het niet aankan dat iedereen hem in de steek liet. Weet je nog spannend het einde was? Coole Gary Cooper!

5. The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

James Stewart en John Wayne zijn aan elkaar gewaagd. Zou jij Stoddard of Liberty Valence willen zijn? De goede Stoddard wordt door Valence in elkaar geslagen en geterroriseerd maar weigert een wapen te gebruiken, tot hij niet anders kan. Aan wiens kant stond jij? Wat een showdown!

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...