10 redenen waarom je laatste basisschool jaar het tofste was

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Laatste schooldag basisschool tafels stoelen vakantie

Het laatste jaar op de basisschool. Kun jij je die nog heugen? Het afscheid van een periode waarin je voor het eerst school leerde kennen, vriendjes maakte en daar tussen de middag at, na school samen spelen als je tas opgeruimd is. De eerste zomervakantie brak aan en toen werd je vast ook een beetje nostalgisch. De basisschool periode was voorbij en vooral dat laatste jaar in groep 8 was toch best leuk, vond je ook niet?

Het laatste en leukste jaar op de basisschool

Alle andere jaren vallen daarbij in het niet. Je was er bijna vanaf en tegelijkertijd maakte dit je ook een beetje nerveus. Je moest weer opnieuw gaan beginnen en dat was best spannend. Je genoot daarom extra veel van groep 8.

Nog één jaar genieten van alles wat je zo goed kende van de basisschool.

1. Neerkijken op de ukjes

Al in groep 7 besefte je het. Volgend jaar zijn wij aan de macht, nog maar 1 jaar te gaan. In groep 8 was je niet te houden en nam je de boel over. Iedereen die in een andere groep zat, was minder cool dus daar ging je maar niet te veel mee om. Wat moest je ook met die ukjes? Jij keek neer op de ukjes, maar het mooiste was dat ze juist enorm veel ontzag voor jou hadden. Wat een baas was je toen!

2. Afronden van je werkzaamheden

7 groepen lang was er altijd meer werk. Je taken van de week kreeg je af, maar je wist dat de week erop de weekstaat weer vol zou staan met allerlei opdrachten. In groep 8 verdween steeds meer van je weektaak omdat je alles af had. Je was dus iedere week steeds sneller klaar en dan mocht je doen wat jij wilde. Heerlijk om iedereen te zien zwoegen en jij kon achterover leunen.

3. Toegang tot alle feesten

In groep 8 was je populair dus werd je uitgenodigd voor alle feesten. Geen feest als jij niet was geweest. En daar stond je cool langs te kant terwijl iedereen schuifelde op Knuffelrock. En dan kwam er natuurlijk ook nog het eindfeest met afscheid en de nodige traantjes…

Eindfeest laatste jaar basisschool schoolfeest
Via: flickr.com | Rutger Oosterhoff, PD

4. Eindelijk zitten aan een hoge tafel

Ik was best een ukkepuk en pas in groep 8 kreeg iedereen, ook al was je klein, een grote tafel en bijbehorende stoel toegewezen. En woehoe, ik kon net aan met mijn tenen de grond raken! Wat voelden wij ons letterlijk verheven boven de rest.

Klaslokaal groep 8 laatste jaar basisschool
Via: depositphotos.com

5. De relatie met juffen en meesters was ineens retegoed

Ze wisten dat ze binnenkort van je af zouden zijn en andersom. Het einde naderde en dan was je van hun gezeur af. Dat jaartje hield je nog wel vol. Ineens was die nare meester of juf toch niet zo streng en dat beloonde je met goed gedrag.

Meester Juffrouw groep 8 laatste jaar basisschool
Via: depositphotos.com

6. Achtstejaarskamp in de wildernis

Kamp was natuurlijk het hoogtepunt van je jaar als je in de bovenbouw zat. Geen enkel schoolkamp was echter zo spectaculair als de laatste in groep 8. Het was wat! Zelf mogen kiezen waar je naartoe gaat, alleen maar coole ouders mee, zelf bepalen hoe laat je eet, wanneer je naar bed gaat. Even was jij de baas. Vond jij de spannende kampvuur verhalen ook het leukst, of was de bonte avond meer wat voor jou?

Scouting Jeugdbeweging kampvuur
Via: flickr.com | De Vleermuis 200ste, CC

Sliepen jullie in één tent of in kleine tentjes? Hoe jouw kamp er ook uitzag, waar je ook naartoe ging, HET WAS THA BOMB! Dat moment dat je op de fiets wegrijdt of op het station verzamelde om zowaar naar het buitenland te gaan: heerlijk!

2011 Schoolkamp 2 - P. Blomme

7. Schitteren in de eindmusical

Zingen, dansen, samen lol maken. De eindmusical was een groot feest, met als klapper op de vuurpijl, het opvoeren van de musical. Alle ogen waren op jou gericht. Daar zat je oma, je ouders ernaast, broertjes en zusjes. Het was jouw avond, een echt Kodak moment.

Laatste jaar basisschool musical
Via: flickr.com | Henk-Jan van der Klis, CC

8. Je eerste schoolspullen kopen

Begon jij in groep 8 ook al met het kijken naar wat je eventueel in de brugklas ook in je schooltas wilde hebben? Welk broodbakje wel en niet kinderachtig was. Die oma-fiets moest en zou je hebben. Volgens mij was groep 8 voor ouders een vreselijk jaar. Beginnende pubers die om alles zeuren en over niets anders kunnen praten dan schoolspullen die ze écht nodig hebben omdat al hun vrienden dat hebben.

10 redenen waarom je laatste basisschool jaar het tofste was

9. Bij wie kom ik in de klas?

Je keek uit naar de brugklas en wist al naast wie je wilde zitten, bij wie je in de klas wilde. Maar het enige zekere was dat je naar dezelfde school ging. Bij wie je in de klas kwam was een groot mysterie. Pas toen de verlossende brief op de mat lag, wist je zeker, naast die kan ik ook echt zitten. Wat een blijdschap over zo een vooruitzicht.

10. Afscheid nemen was moeilijker dan gedacht

En toen kwam er toch wel een moeilijk moment. Het afscheid van groep 8, van de basisschool, van vrienden die naar een andere school gingen, van alles wat je zo goed kende. Het was lastiger dan je dacht. Na die zomer zou alles anders zijn. Gelukkig hadden we die ene zomer nog.

Herinneringen aan het laatste jaar basisschool?

Heb jij nog leuke herinneringen aan groep 8 (of het 6e leerjaar in België)? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook: De 10 grootste vergeten ergernissen van de basisschool


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...