De Dikke en de Dunne: de 13 grappigste Laurel en Hardy films

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Laurel en Hardy Dikke en de dunne

5. One Good Turn (1931)

Het is armoe troef tijdens de Grote Depressie. Laurel en Hardy zijn blij dat ze een paar boterhammen krijgen van een oude dame. Het lukt ze echter niet om die onbekommerd op te eten. Het lijkt er namelijk op dat hun gastvrouw uit huis gezet gaat worden omdat ze de hypotheek niet kan betalen.

6. Helpmates (1932)

Het is een puinhoop in het huis van Hardy. En dat terwijl zijn vrouw aankondigt die middag thuis te komen. Hij kan een beroep doen op zijn vriend Laurel om samen het huis weer netjes te krijgen. Maar of hij daar nou echt zoveel aan heeft is de vraag.

7. Their First Mistake (1932)

Hardy staat voor een vreselijke keuze: Zijn vrouw heeft zo genoeg van Laurel dat zij dreigt ervandoor te gaan als haar man nog één keer met die idioot afspreekt. Het duo lost dit op door een baby te adopteren.

8. Towed in a Hole (1932)

Het tweetal besluit in de vishandel te stappen. Ze kopen een boot en gaan de dieren zelf vangen. Zo kunnen ze alle winst zelf houden. Dit plan blijkt moeilijker uitvoerbaar dan gedacht, onder andere omdat een klein meningsverschil uitloopt op een merkwaardig watergevecht.

9. The Music Box Box (1932)

Het gegeven is een eenvoudig: De piano moet de trap op. En keer op keer gaat het mis. Zonder twijfel is dit één van de meest legendarische films van het tweetal. Let vooral ook op het geluid als de kist voor de zoveelste keer de heuvel afglijdt.

10. Sons of the Desert (1933)

Deze film duurt langer dan een uur. Stan en Ollie zitten onder de plak bij hun vrouwen en moeten een list verzinnen om in Chicago de eed te kunnen zweren als leden van een soort vrijmetselarij broederschap. Deze groep heet Sons of the Desert. De leden dragen allemaal een fez. Als Laurel en Hardy een leugen als dekmantel kiezen, lijken zij binnen de kortste keren volledige door de mand te vallen.

De Dikke en de Dunne: de 13 grappigste Laurel en Hardy films
Via: Sons of the desert (cover)

11. Them Thar Hills (1934)

Ollie gaat op doktersadvies een tijdje de heuvels in om aan te sterken. Vriend Stan gaat mee. Het tweetal zingt een onvergetelijke liedje als zij nog niet weten dat de plaatselijke put vol illegaal gestookte alcohol zit.

12. Way Out West (1937)

Misschien is dit wel één van de beste komedies ooit gemaakt. De Dikke en de Dunne gaan naar het wilde westen om iemand een eigendomsakte van een goudmijn te bezorgen. Er gaat van alles mis. Wat wel goed gaat is dit fenomenale dansje. Hoe vaker je ernaar kijkt, hoe leuker het wordt.

13. Block-Heads (1938)

Laurel en Hardy gaan in het leger want het is oorlog. Ook na de wapenstilstand blijft Laurel zijn post verdedigen. Twintig jaar lang! De onwetende Hardy stapt ondertussen in het huwelijksbootje. Als Laurel wordt teruggevonden trekt hij in bij het jonge paar. Een catastrofe kan niet uitblijven.

Dit waren bij lange na niet alle films en filmpjes van Stan en Ollie. Mis jij er een paar? Staat jouw favoriet niet in dit artikel genoemd? Is er een scene die voor altijd in je geheugen blijft gegrift? Vind je de strips en de tekenfilms toch leuker? Kan jij Stan Laurel of Oliver Hardy goed imiteren?

De Dikke en de Dunne: de 13 grappigste Laurel en Hardy films
Via: Putting pants on Philip (cover)

Heb jij alle films gezien? Of heb je nog nooit eerder een film van het duo gezien en ben je dankzij dit artikel op hun spoor gezet? Aarzel niet, en laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...