John Travolta en Bruce Willis in dezelfde film?
Voor de filmkenners onder ons: Neen, het gaat hier niet over het legendarische ‘Pulp Fiction‘ van Quentin Tarantino. De 2 Hollywood supersterren namen ook het voortouw in de smakelijke Amerikaanse komedie ‘Look who’s talking’.
Van een ‘Aha-moment’ gesproken!
Look Who’s Talking: De onverwachte bioscoophit.
De romantische klassieker werd geregisseerd door Amy Heckerling. Het eerste deel van het populaire drieluik was in 1989 voor het eerst te bewonderen in onze bioscopen. Vergezeld van een topcast, was de film meteen een succes.
Ook nu, zovele jaren later, spreekt de klassieker nog steeds tot de verbeelding van de nostalgische filmliefhebber. Voor vele millennials, brengt de film tal van heimwee gevoelens naar boven, zelfs nog meer dan de gelijknamige 90’s muziekhit van ‘Dr Alban’.
Door de enorme waardering van het grote publiek, kende de film nog een mooi vervolg. In 1990 konden we genieten van de eerste sequel ‘Look Who’s Talking Two’. Later, in 1993, kwam ook nog ‘Look Who’s Talking Now’ op de schermen.
Een romantisch verhaal met humoristische tint
In de bioscoophit wordt Mollie, gespeeld door Kirstie Alley, onverwacht zwanger van de overspelige Albert (George Segal). De getrouwde man ziet het echter niet zitten om zijn vrouw te verlaten voor Mollie.
Uit schaamte vertelt ze daarom aan haar vriendin Rona dat ze beroep heeft gedaan op een zaaddonor.
9 Maanden later, leert ze taxichauffeur James kennen, vertolkt door Grease sensatie John Travolta. De gewillige James vervoert haar in racetempo naar het ziekenhuis om daar te bevallen van baby Mikey.
Door een misverstand bij de verpleging wordt James aanzien als de vader. Hij wordt enorm vertederd bij het zien van het kleine jongetje. Baby Mikey en James lijken elkaar meteen te mogen!
Het mooie aan de film is dat de kijker kan horen wat er in het hoofdje van de kleine hartenbreker omgaat. De achtergrondstem wordt overtuigend uitgevoerd door niemand minder dan Bruce Willis. Yippee Ka Yee!
Feiten over Look who’s talking
Het creëren van een meesterwerk gebeurt niet op één dag. En op het bioscoopgordijn krijgen we niet alles te zien wat er zich achter de schermen afspeelt. We verlossen je maar al te graag uit je lijden:
Hierbij zetten we 12 feiten op een rij die je nog niet wist!
1. Baby Mikey’s ‘onsmakelijke’ uitspraken werden geschrapt.
Bruce Willis staat voornamelijk bekend als een actieheld en ja… ook een beetje macho.
Bekende oneliners als John McClane in de ‘Die Hard’ films zoals: “Yippie Ka Yee Mother******!” en “No ****ing Sh** Lady!” zijn niet echt materiaal voor een schattige baby in een romantische speelfilm.
Ook achter de schermen van deze prent liet Bruce zich maar al te graag gaan. Vele van zijn uitspraken als voice-over werden geschrapt: “X-rated” en niet geschikt voor het grote publiek. Gelukkig bleven vele oneliners van de baby wel gespaard!
2. Mollie zou gespeeld worden door Geena Davis
Wat zijn we blij met de vertolking van Kirstie Alley als de alleenstaande moeder Mollie. Maar wist je dat zij niet origineel in de plannen zat van de makers?
De rol van Mikey’s moeder was eerst bedoeld voor de Amerikaanse actrice Geena Davis, bekend van de film ‘Thelma & Louise’. Gelukkig voor Kirstie, liet Geena de rol aan zich voorbij gaan. Ze had namelijk geen zin om opnieuw een bevallingsscène te spelen na haar rol in “The fly”.
3. Ook Bruce Willis was niet de eerste keuze.
Het is moeilijk voor te stellen, maar de film had er niet alleen anders kunnen uit zien, maar de prent had ook anders kunnen klinken. Na Kirstie Alley, stond ook Bruce Willis niet als eerste op de lijst. Hij stond zelfs niet in de top 5!
Bill Murray, Dan Aykroyd, Steve Martin, Chevy Chase en John Candy waren de favorieten van de filmmakers. Pas na de afwijzingen van de 5 acteurs was de ster ook “Welcome to the party.”
4. New York, New York? Not really…
De komedie speelt zich af in New York. Maar zoals vaak, is de werkelijkheid niet echt wat het lijkt… De beelden werden namelijk ingeblikt op een andere locatie: Vancouver in Canada. In plaats van de Big Apple te filmen, koos men om de straten van Vancouver zoveel mogelijk op Manhattan te laten lijken.
Ook in de filmindustrie zit men op zijn centen!
5. De film werd afgewezen door Disney.
De meeste mooie dingen komen niet vanzelf. Dat heeft ook regisseur Amy Heckerling ondervonden. Ze heeft een hele weg afgelegd om haar project van de grond te krijgen.
Aan de samenwerking met Tristar gingen vele afwijzingen vooraf: Disney, Paramount, Warner Bros en Fox zagen geen toekomst in het ontwerp. Disney vond de film zelfs té seksueel getint!
6. Look who’s acting again.
John Travolta… Kan jij jezelf voorstellen dat zijn acteercarrière ooit in het slop zat? Voor de start van ‘Look who’s talking’ was niets minder waar. John had na Grease en Saturday Night fever net een aantal minder succesvolle rollen en flops achter de rug.
De rol van James de taxichauffeur kwam als een geschenk uit de hemel gevallen. Zijn carrière was terug vertrokken. De rest is geschiedenis.
7. Kirstie Alley was verliefd op John Travolta.
Blijkbaar spatten niet alleen op het filmdoek de vonken er vanaf. Ook achter de schermen kwamen de vlinders tevoorschijn. Kirstie gaf toe dat ze tijdens de opnames stiekem een oogje had op John.
Kirstie was destijds getrouwd. John was single.
Update: helaas is Kirstie Alley in december 2022 op 71-jarige leeftijd overleden. De actrice, o.a. bekend van de serie Cheers, was kort hiervoor gediagnostiseerd met kanker.
R.I.P. Kirstie…
8. Er was origineel geen dansscène in de film.
Regisseur Heckerling heeft de film aangepast aan de cast. Een film met John Travolta waarin niet wordt gedanst? Onmogelijk! Daarom heeft ze een scène achteraf herschreven en afgestemd op de ritmegevoelige acteur.
Haar woorden: “John Travolta is a dancer.” “He can move.” “He can dance.”
9. Eén scène met Mikey duurde 115 pogingen.
Tja, het was in de late jaren 80. Dus visuele effecten stonden nog in hun kinderschoenen. Vandaag doet men bijna alles met de computer. Maar toen moest een filmmaker een pak vindingrijker voor de dag komen.
De scène van Mikey in de baarmoeder was een echte uitdaging. Voor de foetussen en het sperma werd er gebruik gemaakt van poppen en poppenspelers. Men ging hiervoor zelfs ondersteboven hangen! Geen wonder dat dit tafereel 115 keer moest worden overgedaan.
10. Waterballonnen moesten als hoofd dienen.
Ook het laten ontploffen van Albert’s hoofd was een uitdaging. Het ging hier namelijk over een familiefilm. Het hele gebeuren mocht er dus niet te schokkend uitzien. Wel een ontploffing, geen bloed of andere angstaanjagende elementen…
Men vond er niets beters op dan het hoofd van Albert na te maken. Waar waterballonnen en confetti al niet goed voor kunnen zijn!
11. Olympia Dukakis kreeg opslag.
De rol van Rosie, de moeder van Mollie, werd vertolkt door Olympia Dukakis. Ze is vooral bekend door haar rol in ‘Moonstruck’. Op 1 mei 2021 is zij op 89-jarige leeftijd overleden.
Voor haar acteerwerk in ‘Look who’s talking’ kreeg ze te horen dat ze 50.000 dollar zou ontvangen als ze een Oscar zou halen voor ‘Moonstruck’. Zo gezegd zo gedaan. Even later nam ze de prijs in ontvangst.
12. Mikey klinkt anders in verschillende landen.
Dit was een idee van John Travolta. Bruce Willis is niet in elk land te horen. In verschillende landen krijgt Mikey namelijk een andere stem. Mikey wordt dan ingesproken door lokale acteurs en beroemdheden. Volgens de makers hielp dit om de film ook internationaal te laten scoren.
We hopen dat je hebt genoten van dit artikel. Wat vond je zelf van ‘Look who’s talking’? Laat het zeker weten in de comments. Heb je de film nog niet gezien? Laat je dan zeker een keertje onderdompelen in een bad van humor en romantiek!
Jouw Look Who’s Talking herinneringen?
Wat was het toch een geweldige film, nietwaar? Hopelijk heb je een beetje genoten van deze weetjes! Wat zijn jouw leukste herinneringen of weetjes met betrekking tot Look Who’s Talking?
Laat het weten in een reactie onderin.
Lees ook:
- Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet wist
- Forrest Gump: vaak gezien, maar deze 18 zaken wist je niet
- Robin Williams films: de 20 beste rollen van deze topacteur
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu