Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende

Door

Lilian Van Engelen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Patrick Swayze is één van de meest iconische acteurs uit de jaren 80. Hij en Tom Cruise waren de George Clooney en Brad Pitt van de 80’s. Noem de naam Swayze en je ziet iedereen zwijmelen bij alle herinneringen…

80’s icoon Patrick Swayze

Je kent Swayze waarschijnlijk van zijn rol als Johnny Castle in de ultieme 80’s film Dirty Dancing. “Nobody puts baby in a corner” is ruim 30 jaar na dato nog steeds een gevleugelde uitspraak (laat niemand je stoppen te shinen!).

Maar Patrick Swayze heeft meer gedaan. De blockbuster Ghost natuurlijk, met die befaamde scène waardoor niemand meer kan pottenbakken zonder aan hem en Demi Moore te denken.

Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende
Via: Ghost (cover)

Andere films en series

Dat hij speelde in de serie North & South en in talloze films zoals The Outsiders, Ghost, Road House, Point Break, Next of Kin, Letters from a Killer en Donnie Darko wist je waarschijnlijk wel.

Maar wist je bijvoorbeeld ook dat Patrick een niet onverdienstelijk paardenfokker was?

Dood van Patrick Swayze

In 2009 overleed Patrick helaas op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tien jaar later, in 2019, kwam de documentaire I am Patrick Swayze uit. In de film vertellen familie, vrienden en collega-acteurs over Patrick en zijn bijzondere leven. Een echte aanrader voor fans van de 80’s en 90’s!

In deze onderstaande video zie je een van de laatste interviews die hij gaf, over zijn strijd tegen kanker.

15 onbekende Patrick Swayze weetjes

Wij hebben 15 bijzondere feitjes bij elkaar gezocht. En we vonden een video van een opname die Dirty Dancing niet gehaald heeft omdat hij ehm… te dirty was. Je bent gewaarschuwd!

1. Hij werd gepest op school

Patricks moeder Patsy was directeur van de Houston Jazz Ballet Company. Niet zo vreemd dus dat Patrick als kind al dansles kreeg. Daar werd hij enorm mee gepest, maar dat werd snel minder toen bleek dat het hem ook bij football en andere sporten een voorsprong gaf.

Overigens ontmoette hij op de dansschool ook zijn vriendin en latere vrouw Lisa. In deze video geeft Patrick dansles samen met Lisa en is zijn moeder ook te zien:

2. Hij zat 6 maanden in het gips

Op zijn 18de brak Patrick zijn knie bij een ongeluk met football. Hij zat 6 maanden volledig in het gips. Door twee jaar lang iedere dag te trainen in zijn moeders dansstudio bouwde hij zijn spierkracht weer op.

Later heeft hij nog eens 4 knieoperaties moeten ondergaan. Op een bepaald punt werd er zelfs gesproken over amputatie. Gelukkig is het nooit zover gekomen!

.

3. Hij deed mee aan Disney on Ice

Patricks eerste rol was als Prince Charming in de Disney Parade On Ice. Helaas zijn daar geen foto’s of beelden van te vinden.

Dan delen we toch gewoon een foto van de cast van de film The Outsiders waarin hij met o.a. Tom Cruise, Emilio Estevez, Ralph Macchio en Rob Lowe te zien was? Vinden jullie vast niet erg!

Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende
Via: The Outsiders (cover)

4. Hij speelde op Broadway

In de jaren 70 speelde Patrick op Broadway de rol van Danny Zuko in Grease. Het geld dat hij daarmee verdiende, besteedde hij aan acteerlessen voor hemzelf en Lisa. Toen hij door de eerder genoemde knieblessure niet meer goed kon dansen besloot hij zich te concentreren op acteren. O

Overigens stond hij jaren later, in 2003, opnieuw op Broadway, in de productie Chicago. Hij deed dus heel wat goede musicals in die tijd!

.

5. Zijn eerste filmrol was als Disco-held

Patricks eerste filmrol was in de film Skatetown, USA uit 1979. Zoals ze in de trailer zelf zeggen “The greatest story ever rolled!” Hij speelt een van de hoofdrollen als Ace, die het in de lokale rollerskate-ring opneemt tegen een rivaal om een prijs van  $1000 te winnen.

En de eer natuurlijk. Scott Baio (van Happy Days) speelt ook mee trouwens. En dat allemaal onder het genot van heerlijke disco-muziek!

Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende
Via: youtube.com (capture) | Skatetown

6. Hij danste in een video van Toto

Patrick Swayze was te zien als achtergronddanser in de video van Toto’s Rosanna uit 1982. Je herkent hem aan een rood baseball jack. Die trekt hij rond 4:15 uit voor een swingende vechtscène.

7. She’s Like The Wind was niet bedoeld voor Dirty Dancing

Patrick Swayze schreef ‘She’s Like The Wind’ niet speciaal voor Dirty Dancing. Hij schreef het al in 1984, samen met Stacy Widelitz, voor de soundtrack van comedy Grandview, U.S.A. met Jamie Lee Curtis.

Voor die film werd het nummer niet gebruikt maar gelukkig zagen de producers van Dirty Dancing er wel iets in. Uiteindelijk stond de soundtrack van Dirty Dancing wekenlang op nummer 1 in de hitlijsten.

In Nederland kwam de single ‘She’s Like The Wind’ tot nummer 13 in de Mega Top 100.

8. In Roadhouse werd echt gevochten

Die vechtscène bij het water in de film Roadhouse? Die was echt. En het bloed ook. Patrick en acteur Marshall Teague, die Jimmy speelde, hadden allebei een achtergrond in martial arts. Ze hadden elkaar tijdens de opnames van de film nog helemaal niet gesproken en Marshall verwachtte weinig van de ‘balletdanser’ Patrick.

Maar toen de eerste paar klappen waren uitgedeeld gingen ze ervoor. Ze besloten de camera te laten draaien en hoewel ze afspraken elkaar niet in het gezicht te raken (omdat de film af moest en een gehavend gezicht daarvoor niet handig was), is verder alles in de scene echt. Daarna werden ze overigens goede vrienden.

Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende
Via: youtube.com (capture) | Road House

9. Hij werd verkozen tot Sexiest Man Alive

Patrick Swayze werd in 1991 door People Magazine verkozen tot Sexiest Man Alive. We hebben medelijden met andere genomineerden want die maakten natuurlijk geen schijn van kans.

Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende
Via: People Magazine (cover)

10. Hij bleef samen met jeugdliefde Lisa

Patrick en Lisa trouwden in 1975 en bleven tot de dood van Patrick bij elkaar. Ok, dit is misschien geen onbekend feitje, want ze waren onafscheidelijk. Maar we zochten eigenlijk gewoon een goede reden om deze deze video uit 1994 te delen. Moet je ze zien dansen samen! #relationshipgoals

Patrick Swayze en Lisa Niemi
Wikimedia Commons | Alan Light, CC

Zie de twee tortelduifjes dansen in de onderstaande video!

11. Hij had zijn vliegbrevet

In 2000 moest Patrick Swayze vanwege drukproblemen in de cabine van zijn Cessna 414A een noodlanding maken op een landweggetje in Prescott Valley, Arizona. Daarbij raakte de vleugel van het vliegtuig een paal langs de weg.

Gelukkig kwamen Patrick en zijn honden die bij hem in het vliegtuig zaten, met de schrik vrij.

.

12. Hij wilde de rol in Ghost niet als Whoopi Goldberg niet mee mocht doen

In eerste instantie was de rol van Oda Mae Brown niet bedoeld voor Whoopi Goldberg maar Patrick was een groot fan en overtuigde de producers haar voor de rol te vragen. Sterker nog: hij schijnt gezegd te hebben alleen de rol van Sam Wheat te willen spelen als Whoopi meedeed.

Overigens hadden vele acteurs, waaronder Tom Hanks, Tom Cruise, Bruce Willis, Harrison Ford en Al Pacino de rol van Sam al afgewezen. Demi Moore kreeg de rol van Molly onder andere omdat ze zo goed kon film-huilen. Nicole Kidman en Madonna hadden het nakijken.

Patrick Swayze: 15 bijzondere feitjes die je nog niet kende
Via: youtube.com (capture) | The Oscars 1991

Uiteindelijk werd Ghost de succesvolste film van 1990 en kreeg Whoopi als eerste actrice een Oscar voor Best Supporting Actress, een BAFTA Award én een Golden Globe Award voor haar rol.

Nog eens genieten van de trailer van Ghost? Doe je hier!

13. Hij won prijzen met het fokken van paarden

Patrick was gek op paarden. In de jaren 90 trok hij zich een tijdje terug uit de showbizzwereld, nadat hij wegens alcoholverslaving was behandeld in een afkickkliniek.

Hij bracht toen veel tijd door op zijn ranches en legde zich toe op het fokken van Arabische volbloedpaarden, waarmee hij nationale prijzen won. Vooral zijn paard Tammen was succesvol.

Afbeelding wordt geladen…

14. Hij zag er ook als drag queen geweldig uit

Toen de tijd van de blockbusters een beetje voorbij was voelde Patrick meer vrijheid om allerlei andere rollen te spelen. Rollen die hem meer uitdaagden. Een van die rollen was die van dragqueen Vida Boheme in de film To Wong Foo Thanks For Everything, Julie Newmar.

Een komische roadmovie waarin Patrick en Wesley Snipes een Drag Queen verkiezing in New York winnen en samen met John Leguizamo met de auto naar de finale in Las Vegas rijden. De film wordt wel eens vergeleken met The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert die in een jaar eerder uitkwam.

15. Niet alles was geschikt voor Dirty Dancing

Zoals al genoemd in het intro: het ging er bij Dirty Dancing best heet aan toe. Maar dat kon natuurlijk echt niet in de film die ook voor jonge tienermeisjes geschikt moest zijn.

Daarom werd er het een en ander uitgeknipt. En daar wisten wij onze handen op te leggen. We waarschuwen je vast: na het kijken van deze video is de film voorgoed haar onschuld verloren!

Leeftijdsrestrictie: inmiddels is de video alleen ingelogd te bekijken op YouTube vanwege leeftijdsrestrictie, dus als je nieuwsgierig bent…

Jouw Patrick Swayze herinnering

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw herinneringen. Had jij posters boven je bed hangen en wat waren jouw favoriete Patrick Swayze films?

Deel jouw herinneringen in de reacties onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...