Man Bijt Hond archief: 20 memorabele sketches (België)

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Man Bijt Hond toonde ons ‘gewone mensen’ die ‘gewone dingen’ doen, en dat bleek ongewoon grappig. We halen herinneringen op aan dit fantastische programma.

Man Bijt Hond

Het programma startte in Vlaanderen in 1997. Het concept is heel eenvoudig: alledaagse zaken en nieuwtjes van gewone, onbekende mensen worden in beeld gebracht.

Dit kun je afleiden uit de naam die ontleend is aan een grapje onder journalisten, namelijk dat de kop ‘hond bijt man’, geen nieuwswaarde heeft, maar ‘man bijt hond’ wel!

Man-bijt-hond-Wordt-gevolgd
Via: Man Bijt Hond (capture)

Man Bijt Hond rubrieken

Het programma had gedurende de jaren enkele geweldige terugkerende rubrieken. Hierbij was de setting steeds herkenbaar. Enkele bekende Man Bij Hond rubrieken:

  • De Babbelbox – Je kon op een plek in de stad een videoboodschap achterlaten
  • Zonder Handen – Iedereen kon hier een kleine act opvoeren (incl. stemming)
  • Vaneigens – Geweldige grappige sketches van de bekende familie
  • Kris en Yves – briljante korte reportages van de twee unieke mannen
  • Wordt vervolgd – iedere dag wordt iemand gevolgd zijn/haar leven
  • De kortste quiz – een grapige quiz van 1 minuut met onbekende deelnemers
  • Kabouter Wesley – iedereen kent die marginale kabouter nog wel…
Man Bijt Hond archief: 20 memorabele sketches (België)
Via: Man Bijt Hond (capture)

Een succesformule…

Al snel werd het programma een gigantisch succes en dus volgde er in 1999 een Nederlandse variant. Beide versies stopten na 16 jaar uitzendingen. In België kwam er een waardevolle opvolger genaamd Iedereen Beroemd, dat nog steeds loopt.

In Nederland werd Man Bijt Hond opgevolgd door Jan Rijdt Rond, maar dit stopte al na één seizoen. In 2019 volgenden er nog wat herhalingen op SBS6.

15 fragmenten Man Bijt Hond (België)

Man Bijt Hond leverde onvergetelijke televisie op. Daarom een ode aan de meest legendarische momenten. Dit zijn de beste sketches van de Vlaamse Man Bijt Hond!

Wat is jouw favoriet? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Eugene en zijn auto

We leerden Eugene kennen die ons allen stomverbaasd achter liet door simpelweg te tonen hoe hij zijn auto in de garage parkeerde. Deze man, 87 jaar uit Liedekerke, vertelde aan Man Bijt Hond dat hij slechts 3 centimeter over heeft aan iedere kant.

En zo geschiedde: een spannend stukje televisie waarin hij zowel zijn lenigheid als parkeertechnieken in de verf zet.

2. Die met de achternamen

Meneer P*** en Mevrouw Van K**, wie denkt soms nog aan hen?

3. Alles van Vaneigens

Er waren verschillende terugkerende rubrieken in Man Bijt Hond, zoals de familie Vaneigens. Pappie (Frank Fockentyn) en Mammie (Tania Van Der Sanden) hielden achter een bureau gezeten grappige dialogen met hun kinderen.

Opnieuw een eenvoudig maar onfeilbaar concept!

4. Zonder Handen

Na Vaneigens kwam de rubriek Zonder Handen. Onbekende artiesten mochten dan een worp naar bekendheid doen. Sommigen van hen kennen we vandaag, zoals Novastar-zanger Joost Zweegers, hier undercover als Uncle Arizona.

5. De meest ongemakkelijke blind date ooit

Dankzij Man Bijt Hond waren we getuigen van wellicht de meest ongemakkelijke blind date in de geschiedenis van de mensheid. Maar bij Kenny Bossier was het wel gelukt!

6. Rummitrut

Gezelschapsspelletjes zijn fijn, dat gaan we zeker niet ontkennen. Een potje Levensweg of Monopoly is leuk vertier, maar niet voor iedere avond. Of toch wel? Volgens deze oude Kempense dame, kan je van Rummikub nooit genoeg krijgen. Toch ferm he!

7. Het rood washandje

Een onverwoestbare klassieker.

8. Dag vrienden van de poëzie

Iedere dag bracht Wim Helsen een of ander vreemd gedicht voor. Hij startte steevast met ‘dag vrienden van de poëzie’, iets wat jij stiekem ook nog vaak gebruikt.

Wim-Helsen-Man-Bijt-Hond
Via: Man Bijt Hond (capture)

9. Bompa R&B

De jeugd van tegenwoordig, zoiets bestaat niet volgens deze West-Vlaamse man op leeftijd. Van DJ Tiësto tot Faithless en zelfs ‘Kate’ Perry, hij luistert er allemaal naar.

Kleine kanttekening: CD’s kan hij niet meer in huis beluisteren, dus daarvoor moet hij even in de auto gaan zitten.

10. They speak in english

Uiteraard kan deze niet ontbreken. Een legendarisch stukje televisie dat komt uit de rubriek ‘Wordt vervolgd’. Een koppel uit Sint-Rita praat Engels onder elkaar zodat de inwonende vader hen niet zou begrijpen. Nu ja, Engels…

11. Niemand verstaat Aimé

De communicatie verloopt stroef met Aimé en zijn vrouw. Uiteindelijk weten we gelukkig wel dat de cameraploeg haar plechtige communie heeft gedaan.

12. Fietsen es fietsen

Gerard heeft een tragisch fietsongeval gehad. Dit fnuikte zijn fietscarrière. Zijn vrouw vindt het daarom beter dat hij maar gewoon binnen fietst. Gerard lijkt daar toch niet helemaal mee akkoord te gaan…

13. De knikkerbaan

Man Bijt Hond was er ook bij in Berchem toen Eric Vanmechelen ons zijn levenswerk, passie, voltijdse job – zijn knikkerbaan -, toont.

14. Kabouter Wesley

Kabouter Wesley is een chagrijnige kabouter die bekend werd als een stripreeks in het weekblad Humo. Jonas Geirnaert is de slimme bedenker én stem van de kabouter waar we jarenlang naar keken.

Geirnaert deed overigens ook mee in de rubriek ‘Gek of Geniaal’, waarin hij samen met Jelle De Beule allerlei gekkigheden uithaalde.

15. Mevrouw Tetris

Opnieuw een schitterend staaltje televisie. Man Bijt Hond leert ons deze vrouw kennen die al twintig jaar dagelijks ’tetroes’ speelt.

16. Die met de voornamen

Oké, er bestaan veel hilarische achternamen in België, maar er vallen minstens evenveel grappige voornamen te rapen. Dat bewees Man Bijt Hond met een reportage over vreemde voornamen. Zoals Damascus.

17. De eerste bankautomaat in Vollezele

De technologische innovatie raast maar door, en dat hebben ze ook in Galmaarden gevoeld. We waren erbij toen de inwoners voor het eerst gebruik maakten van de betaalautomaat. “Dat is brol ze”, luidde het verdict.

18. De man die het woordenboek verbetert

Een foutje vinden in de dikke Van Dale, dat geeft een kick.

19. Een koppel met een vreemde hobby…

Je hebt zuinig, en dan heb je dit koppel.

20. André Lawijt

We leerden Wachtebeke en haar ongewoon interessante inwoners kennen, die allemaal een bijnaam krijgen, zoals Luc Leffe – je raadt al waarom – en André Lawijt. #NeverForget

Herinneringen aan Man Bijt Hond

We missen Man Bijt Hond nog dagelijks. Het televisieprogramma leverde heel wat legendarische sketches op. Welke rubriek vond jij het leukste?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...