MTV Unplugged

Via: Nirvana (capture) (L) / MTV Unplugged (capture) (R)

Ken je MTV Unplugged nog? Die reeks concerten startte in het jaar 1989. Sommige opnames waren sensationeel! De bijbehorende cd’s gingen als warme broodjes over de toonbank. Herinner jij je nog welke van deze concerten legendarische vormen aannamen? Hieronder kan je er een paar kort herbeleven.

MTV Unplugged

Wat de concerten van MTV Unplugged zo aardig maakte was de verscheidenheid ervan. Routiniers uit de generatie van Woodstock deden net zo graag mee als de opkomende sterren van de jaren negentig. Toen Neil Young zijn unplugged cd uitbracht was dat bijvoorbeeld al 25 jaar na de release van zijn eerste langspeelplaat.

De opzet van MTV Unplugged

De opdracht van MTV Unplugged was simpel en eenvoudig; steek zo min mogelijk stekkers in het stopcontact. Dat leidde tot een aantal pure concerten met minimale versterking en elektronica.

Strijkers, akoestische (bas) gitaren, trommels, piano’s, strijkers, harpen, orgels en zelfs gamelans boden de artiesten een unieke uitdaging. Dat leverde veel verrassend geluiden in intieme zaaltjes op. Bij Chris Isaak bijvoorbeeld.

Wat kan er misgaan bij MTV Unplugged?

De instructies waren simpel. Desalniettemin bleek een aantal gelouterde artiesten niet in staat zich eraan te houden. Bruce Springsteen bijvoorbeeld. Hij streepte doodleuk het “Un” voor “plugged” door en bracht dus een cd uit met de titel Plugged. Verder was het prima muziek.

De Eagles in 1994

Tijdens hun MTV concert in 1994 lieten de Eagles nog weten dat ze nooit officieel uit elkaar waren gegaan. Ze hadden alleen maar een vakantie van 14 jaar genomen … Dat ze tijdens het concert af en toe flink gebruik maakten van hun versterkers is hen vergeven.

Zeker met die schitterende – toch behoorlijk akoestische – versie van Hotel California. Maar unplugged was een groot deel van hun optreden niet.

https://www.youtube.com/watch?v=RR5U8CEWC6A&list=PL8EcuBXQpL6cquk09oDdu3qv4XjFJngNm&index=2

Spektakel uit Duitsland

Misschien heb je niet meegekregen dat er ook aardig wat Duitse artiesten meededen; onder andere Udo Lindenberg, Max Raabe en Westernhagen sloten aan. Peter Maffay – bij ons in Nederland vooral bekend van zijn meezinger Du – maakte er een groot spektakel van waar hij veel van zijn bekende vrienden en kennissen voor uitnodigde.

De 12 beste concerten van MTV Unplugged

Krijg je weer helemaal zin in die bijzondere concerten en wil je er weer een paar gaan beluisteren? Dan hebben we hier 12 tips voor je:

1. Björk

Deze IJslandse zangeres startte haar solocarrière in 1993. Daarvoor was ze leadzangeres van The Sugercubes. Op haar eerste studioalbum Debut liet ze haar liefde voor elektronische muziek blijken. Tijdens haar optreden bij MTV verraste ze onder andere met de inzet van originele en exotische akoestische instrumenten.

2. Alice in Chains

De donkere melancholische rock van deze band pakte goed uit in de setting van MTV Unplugged. De bijbehorende cd behoort tot de best verkochte van Alice in Chains. Het is hun eerste live cd. De tweede – Live Facelift – uit 2016 verkocht bij lange na niet zo goed.

3. The Corrs

Deze Ierse familieband maakte aanstekelijke pop met duidelijke hoorbare traditionele invloeden. Tijden hun concert voor MTV Unplugged in 1999 stonden ze op het toppunt van hun roem; ze hadden net een BRIT Award ontvangen als beste internationale band.

Maar liefst 2,7 miljoen cd’s verkochten ze van het optreden. Daarop stond onder andere hun bijzondere cover van Little Wing, een klassieker van Jimi Hendrix.

4. Mary J. Blige

De carrière van deze getalenteerde singer/songwriter en actrice was nog maar net begonnen toen ze in 1993 optrad bij MTV Unplugged. Desondanks spatte het talent van het scherm en uit de speakers. Eigenlijk was ze toen al de koningin van de hip-hop soul. Luister maar naar deze sfeervolle uitvoering van Sweet Thing.

Natuurlijk; Nirvana komt ook aan bod. Dat is nummer 12. Maar weet jij nog meer rockgiganten die accelereerden tijdens hun performance bij MTV Unplugged?

En dan hebben we ook nog een paar verrassingen in petto op de volgende pagina … De eerste komt uit Duitsland en de tweede uit Noorwegen.

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “MTV Unplugged: de 12 beste concerten uit deze succesvolle concertreeks”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer