MTV Unplugged

Via: Nirvana (capture) (L) / MTV Unplugged (capture) (R)

Ken je MTV Unplugged nog? Die reeks concerten startte in het jaar 1989. Sommige opnames waren sensationeel! De bijbehorende cd’s gingen als warme broodjes over de toonbank.

Herinner jij je nog welke van deze concerten legendarische vormen aannamen? Hieronder kan je er een paar kort herbeleven.

MTV Unplugged

Wat de concerten van MTV Unplugged zo aardig maakte was de verscheidenheid ervan. Routiniers uit de generatie van Woodstock deden net zo graag mee als de opkomende sterren van de jaren negentig.

Toen Neil Young zijn unplugged cd uitbracht was dat bijvoorbeeld al 25 jaar na de release van zijn eerste langspeelplaat.

De opzet van MTV Unplugged

De opdracht van MTV Unplugged was simpel en eenvoudig; steek zo min mogelijk stekkers in het stopcontact. Dat leidde tot een aantal pure concerten met minimale versterking en elektronica.

Strijkers, akoestische (bas) gitaren, trommels, piano’s, strijkers, harpen, orgels en zelfs gamelans boden de artiesten een unieke uitdaging. Dat leverde veel verrassend geluiden in intieme zaaltjes op.

Bij Chris Isaak bijvoorbeeld, zoals je hieronder ziet.

Wat kan er misgaan bij MTV Unplugged?

De instructies waren simpel. Desalniettemin bleek een aantal gelouterde artiesten niet in staat zich eraan te houden.

Bruce Springsteen bijvoorbeeld. Hij streepte doodleuk het “Un” voor “plugged” door en bracht dus een cd uit met de titel Plugged. Verder was het prima muziek.

De Eagles in 1994

Tijdens hun MTV concert in 1994 lieten de Eagles nog weten dat ze nooit officieel uit elkaar waren gegaan. Ze hadden alleen maar een vakantie van 14 jaar genomen…

Dat ze tijdens het concert af en toe flink gebruik maakten van hun versterkers is hen vergeven.

Zeker met die schitterende – toch behoorlijk akoestische – versie van Hotel California. Maar unplugged was een groot deel van hun optreden niet.

Spektakel uit Duitsland

Misschien heb je niet meegekregen dat er ook aardig wat Duitse artiesten meededen; onder andere Udo Lindenberg, Max Raabe en Westernhagen sloten aan.

Peter Maffay – bij ons in Nederland vooral bekend van zijn meezinger Du – maakte er een groot spektakel van waar hij veel van zijn bekende vrienden en kennissen voor uitnodigde.

De 12 beste concerten van MTV Unplugged

Krijg je weer helemaal zin in die bijzondere concerten en wil je er weer een paar gaan beluisteren? Dan hebben we hier 12 tips voor je:

1. Björk

Deze IJslandse zangeres startte haar solocarrière in 1993. Daarvoor was ze leadzangeres van The Sugercubes. Op haar eerste studioalbum Debut liet ze haar liefde voor elektronische muziek blijken.

Tijdens haar optreden bij MTV verraste ze onder andere met de inzet van originele en exotische akoestische instrumenten.

2. Alice in Chains

De donkere melancholische rock van deze band pakte goed uit in de setting van MTV Unplugged.

De bijbehorende cd behoort tot de best verkochte van Alice in Chains. Het is hun eerste live cd. De tweede – Live Facelift – uit 2016 verkocht bij lange na niet zo goed.

3. The Corrs

Deze Ierse familieband maakte aanstekelijke pop met duidelijke hoorbare traditionele invloeden.

Tijdens hun concert voor MTV Unplugged in 1999 stonden ze op het toppunt van hun roem; ze hadden net een BRIT Award ontvangen als beste internationale band.

Maar liefst 2,7 miljoen cd’s verkochten ze van het optreden. Daarop stond onder andere hun bijzondere cover van Little Wing, een klassieker van Jimi Hendrix.

4. Mary J. Blige

De carrière van deze getalenteerde singer/songwriter en actrice was nog maar net begonnen toen ze in 1993 optrad bij MTV Unplugged. Desondanks spatte het talent van het scherm en uit de speakers.

Eigenlijk was Mary J. Blidge toen al de koningin van de hip-hop soul.

Luister maar naar deze sfeervolle uitvoering van Sweet Thing.

5. Herbert Grönemeyer

Hij was in 1995 de eerste niet-Engelstalige artiest in deze concertreeks. Grönemeyer maakte toen al zestien jaar muziek. Desondanks was Unplugged Herbert pas zijn tweede livealbum.

Zijn eerste die was opgenomen in grote voetbalstadions met talrijk en uitzinnig publiek verscheen net iets eerder in datzelfde jaar.

De unplugged versie verkocht met één miljoen exemplaren het beste van de twee. Daarop stond ook deze swingende versie van Luxus. Met echte strijkers!

6. A-ha

Deze Noorse band scoorde in 1985 een mega hit met hun debuutsingle Take On Me.

Zanger Morten Harket viel op met zijn jongensachtige voorkomen en zijn hoge zuivere stem. De formatie maakte aansluitend nog veel fraaie melodieuze muziek, maar scoorde desondanks niet meer zulke enorm grote hits als Take On Me.

The Living Daylights is de titelsong van de gelijknamige Bondfilm uit 1987.

Hun MTV Unplugged concert uit 2017 is een muzikaal meesterwerkje met ingetogen begeleiding die de zeldzaam mooie vocale partijen van Harket uitstekend tot hun recht laten komen.

7. Alanis Morissette

Deze Canadese zangeres maakte één van de meest succesvolle albums uitde reeks van MTV Unplugged. Ze bracht fraaie interpretaties van hits als You Learn, Head Over Feet en Ironic.

Daarnaast zong Alanis ook iets minder bekende juweeltjes als No Pressure Over Cappuccino.

8. Mariah Carey

Critici dachten dat de muziek van Mariah Carey een studioproduct was. In 1992 snoerde de zangeres hen allemaal de mond met een fenomenaal liveoptreden bij MTV Unplugged.

Ze zong onder andere de cover I’ll Be There van The Jackson 5. Deze single haalde de eerste plaats in de Nederlandse hitparade. In Amerika was het haar zesde nummer-1 hit.

9. Pearl Jam

Zelden stelde een release het geduld van de fans zo op de proef; de band nam de muziek in 1992 op, maar wachtte met het uitbrengen van het album tot 2020. En dat terwijl het toch één van de beste concerten uit de reeks was.

10. Rod Stewart (met Ron Wood)

Rod Stewart en Ron Wood schreven rockgeschiedenis met hun concert op uit 1993.

Ze hadden namelijk al bijna twintig jaar niet meer samen opgetreden. Stewart maakte in die twee decennia zijn eigen hits en Wood speelde bij The Rolling Stones.

Hun reünie betekende ook dat ze eindelijke weer eens dat geweldige nummer van hun keigoede oude rockband The Faces konden spelen; Stay With Me.

Het plezier dat ze hadden is zichtbaar in deze clip:

11. Eric Clapton

Vraag een willekeurige voorbijganger welk concert van MTV Unplugged de meeste indruk heeft gemaakt en de kans is groot dat het antwoord dat van Eric Clapton uit 1992 is.

Niet alleen katapulteerde hij een nieuwe versie van de evergreen Layla opnieuw de hitlijsten in, maar daarbij bracht hij ook nog een hartverscheurende muzikale herdenking aan zijn tragisch overleden zoontje; Tears In Heaven.

12. Nirvana

Minstens zo memorabel en succesvol als de bijdrage van Clapton bleek het concert van Nirvana uit 1993. Met zeven miljoen verkochte exemplaren is het na Nevermind het best verkocht album van de band.

Zanger Kurt Cobain overleed zeven maanden na het puike optreden, dat laat zien dat Nirvana veel meer aankon dan alleen grunge.

Eén van de vele hoogtepunten van het concert was een cover van David Bowie; The Man Who Sold The World.

Jouw favoriete MTV Unplugged concert

Weet jij nog een goed MTV Unplugged concert? Is er eentje die je met kop en schouders boven de rest vindt uitsteken? Was je toevallig aanwezig bij één van de optredens?

Twijfel niet en vertel je verhaal met een reactie!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “MTV Unplugged: de 12 beste concerten uit deze succesvolle concertreeks”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer