Woodstock 1969: deze acts typeerden dit legendarische rockfestival

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

woodstock festival

Woodstock. Het festival van 1969 is beroemd, berucht en legendarisch. Superlatieven schieten tekort om te beschrijven wat hier gebeurde. Het was het ultieme hippieparadijs!

Fenomenale optredens

De muziekoptredens waren fenomenaal. Weet jij welke artiesten daarvoor verantwoordelijk waren? En welke acts de beste waren? Wij blikken in dit artikel terug op het wereldberoemde festival!

woodstock art
Via: pixabay.com | PeterKraayvanger, CC

Niet in Woodstock

Maar eerst: Wist jij dat het Woodstock festival niet plaatsvond in Woodstock? De organisatoren wilden het wel graag daar houden, maar de vergunningen kwamen niet rond.

Gelukkig stelde een boer uit het nabijgelegen Bethel zijn land beschikbaar. Die boer kreeg in eerste instantie te horen van de organisatie dat er zo’n 50.000 mensen zouden komen.

Via: Wikimedia Commons | Marc Holstein, CC

Superbands in Woodstock

De eerste grote band die toezegde was Creedence Clearwater Revival. Meer grote namen volgden. Kaartjes verkochten als gevolg heel erg goed. Eigenlijk iets te goed.

Via: Creedence Clearwater revival Live at Woodstock (cover)

Wanneer was Woodstock?

Woodstock vond plaats van 15 tot en met 18 augustus in 1969. Toen het eenmaal 15 augustus was bleek het grote publiek niet meer te houden; toegangswegen stroomden vol. Het verkeer stond muurvast. Op kilometers afstand van Bethel lieten mensen hun auto op de weg staan om het laatste stuk te gaan lopen.

Woodstock file
Via: youtube.com (capture) | DoYouRemember?

Gratis naar Woodstock

Het aantal bezoekers steeg en steeg. Honderdduizenden wilden het terrein op. Om ongeregeldheden te voorkomen werd de toegang gratis.

De uiteindelijke schatting is dat er 500.000 mensen op het terrein waren, terwijl er buiten de hekken een gelijk aantal mensen stond dat niet naar binnen kon. De artiesten konden alleen aankomen en vertrekken door de lucht. Helikopters vlogen daarom af en aan.

3 Days of Peace & Music

“Drie dagen vrede en muziek.” Dat was het motto van het festival. Het verliep inderdaad allemaal opvallend vreedzaam. Maar schaduwzijden waren er ook. Met name het tekort aan toiletten en eten veroorzaakte veel ongemak.

Daarnaast overleden twee mensen aan een overdosis heroïne. Een derde slachtoffer werd overreden terwijl hij sliep. De meeste bezoekers kregen daar echter niets van mee en gaven zich over aan seks, drugs en rock and roll.

Woodstock 1969 festival opening
Via: Wikimedia Commons | Mark Goff, PD

“Willen jullie alsjeblieft naar beneden komen?”

De oranje torens met licht- en geluidsinstallaties domineerden het festivalterrein. Sommige bezoekers klommen erin om beter zicht te krijgen. Dat was levensgevaarlijk. De organisatie vroeg rustig en beleefd of ze alsjeblieft naar beneden wilden komen. En wat denk je? Dat deden ze gewoon.

Woodstock technische installaties en publiek
Via: Wikimedia Commons | James M Shelley, CC

Wie speelden er op Woodstock?

Sommige optredens bleven jarenlang stevig verankerd in het collectief bewustzijn van de hippiegeneratie. Zelfs latere generaties keken er met bewondering naar.

Dit mede dankzij een puike documentaire die van het festival is gemaakt en die de acts fraai in beeld bracht. Kijk je mee naar 15 van die fantastische optredens?

Via: Woodstock (cover)

1. Creedence Clearwater Revival

Deze Amerikaanse rockband beleefde zijn hoogtijjaren rond Woodstock. Frontman was gitarist, zanger en songwriter John Fogerty. Hun bekendste hits waren Bad Moon Rising, Who’ll Stop The Rain en I Put A Spell On You. Het optreden begon met het nummer Born On The Bayou.

2. Santana

Deze band bestaat nog steeds! En de enige constante factor al die jaren was naamgever en gitarist Carlos Santana. Hij was de motor achter veel prachtige fusion- en latinrock.

Misschien ken je Maria Maria en Smooth nog uit het jaar 2000. Dat waren destijds grote hits. Daarvoor maakte hij met zijn band al onvergetelijke nummers als Oye Como Va, Samba Pa Ti en She’s Not There. Op Woodstock speelde hij onder andere Evil Ways.

3. Sly & the Family Stone

Multi-instrumentalist Sly Stone had verschillende familieleden in zijn band opgenomen. Vandaar die bandnaam. Hij had een enorme invloed op de ontwikkeling van soul, funk, hiphop en R&B.

In Nederland had hij alleen een hit met Family Affair. Daarbuiten had hij ook groot succes met onder andere Dance To The Music en Everyday People.

4. Ten Years After

Dit was een Britse band. Het nummer I’m Going Home dat ze op Woodstock speelden is al jaren een vaste waarde in de Top 2000. De rest van de muziek die ze maakten laat zich het best classificeren als bluesrock en hardrock.

Dit was nog maar het begin van de meest fenomenale optredens op Woodstock. Op de volgende pagina halen we nog meer herinneringen op!

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...