Deze 12 boeken vulden de literatuurlijst tijdens je middelbare school

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

nederlandse literatuurlijst

5. Gerard Reve – De avonden

Vroeger spraken literatuurliefhebbers graag en vaak over de grote drie. Dat waren de onaantastbare monumenten van het Nederlandse na-oorlogse schrijverschap. Ze waren boven bijna iedere kritiek verheven. Gerard Reve was één van hen.

Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

Zijn De avonden sneed thema’s aan als eenzaamheid, angst, verveling en desillusie. Geen vrolijk boek dus, maar desondanks al decennia lang razend populair bij adolescenten. Er is opmerkelijk veel geschreven en gesproken over dit boek, waar op de keper beschouwd helemaal niet zoveel in gebeurde. Ook van dit boek kon je de verfilming bekijken.

Via: De avonden (cover)

6. Marga Minco – Het bittere kruid

Dit sober geschreven boek over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog stond op heel veel literatuurlijsten. Het was niet te dik, verfilmd en behandelde een thematiek die tot op de dag van vandaag relevant is. Schrijfster Marga Minco ontving er wereldwijd veel lof voor.

Via: Nationaal Archief | Gerrits, Roland / Anefo, CC

Minco was overigens niet te spreken over de verfilming. Zij heeft zelfs – zonder succes – geprobeerd om via de rechter de naam ervan te laten veranderen.

7. Harry Mulisch – Twee vrouwen

Ook Harry Mulisch Behoorde tot de grote drie van de na-oorlogse Nederlandse literatuur. Hij heeft prachtige boeken geschreven als De aanslag, Het stenen bruidsbed en De ontdekking van de hemel. Menig Nederlander verwachtte dat hij in aanmerking zou komen voor de nobelprijs voor literatuur. Hij was een graag geziene gast in de hoogste kringen.

Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo, CC

Net als veel van zijn boeken kende Twee vrouwen een gelaagdheid. Oppervlakkig beschouwd was het een liefdesverhaal, maar onder de oppervlakte lagen verwijzingen naar klassieke literatuur.

8 Anne Frank – Het achterhuis

Deze onbedoelde bestseller zou eigenlijk iedereen moeten lezen. Geschreven door een jong levenslustig meisje dat niet tot volwassenheid kwam. Misschien wel het belangrijkste boek dat ooit in Nederland is geschreven.

9 Karel Glastra van Loon – De passievrucht

In deze internationale bestseller kon je lezen hoe een onvruchtbare man in het verleden groef om te achterhalen wie dan wel de vader van zijn vermeende zoon was. Heb jij net als talloze andere scholieren ook zo genoten van de verrassende plotwendingen?

10 Willem Frederik Hermans – Nooit meer slapen

Een literatuurhistoricus omschreef deze briljante auteur als grillig, cynisch, scherp en agressief. Sommige lezers vonden hem de grootste Nederlandse schrijver van de twintigste eeuw. Ook Hermans behoorde tot de grote drie, waarvan de andere twee hierboven al genoemd zijn. Het is onmogelijk om de vele kwaliteiten van Hermans in slechts enkele woorden te omschrijven.

Zijn imposante oeuvre leverde talloze boeken op voor heel veel literatuurlijsten. Daaronder De tranen der acacia’s, De donkere kamer van Damokles, Au pair en Onder professoren. Nooit meer slapen verhaalde over een barre expeditie door het hoge noorden. De jonge Alfred Issendorf werd daarin het slachtoffer van muggen, uitputting en wetenschappelijke dwalingen. Zonder meer een boek dat beklijft.

11 Willem Elsschot – Kaas

Elsschot schreef in zijn leven in totaal niet meer dan 800 pagina’s. Toch produceerde hij het meest vertaalde boek uit Vlaanderen: Kaas. Ook in Nederland kreeg het een enthousiaste ontvangst. De hoofdpersoon van dit boek had de ambitie om een groot zakenman te worden, maar zijn ondergang stond eigenlijk al van het begin af aan vast. Elsschot schreef de lijdensweg zo mooi op dat het verhaal tot de laatste pagina bleef boeien.

12 Multatuli – Max Havelaar

Eduard Douwes Dekker was als ambtenaar getuige van de uitbuiting in Nederlands Indië en dat maakte hem woedend. Daarom schreef hij onder het pseudoniem Multatuli (‘Ik heb veel leed gedragen’) een boek dat de Nederlandse literatuur in de negentiende eeuw tot op zijn grondvesten deed daveren: Max Havelaar.

Via: Nationaal Archief | Onbekend / Publiek Domein of Rechtenvrij, CC

Ondanks de hoge verkoopcijfers was Dekker teleurgesteld in de resultaten van zijn boek. Het stond hem namelijk tegen dat zijn lezers niet in actie kwamen om het bestuur in Nederlands Indië te verbeteren. De uitbuiting bleef gewoon doorgaan en dat kon hij niet verkroppen.

Wat was jouw favoriete boek?

Wat was het beste boek dat jij op je Nederlandse literatuurlijst had staan? Vond jij het nog steeds een mooi boek toen je het op latere leeftijd opnieuw ging lezen? En welke boeken zou jij aan deze lijst met literatuur klassiekers willen toevoegen? Aarzel niet. Laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...