10. Sega Saturn (1994)
In 1994 kwam Sega uit met de Saturn. Dit was een 32-bits spelcomputer, wat nog betere graphics betekende. Echter werd de computer, als we de critici mogen geloven, te vroeg uitgebracht. Hierdoor was het aantal spellen beperkt.
Ook was de hardware te ingewikkeld waardoor ontwikkelaars niet zo makkelijk een spel konden maken voor deze machine. Wereldwijd zijn er 9,5 miljoen exemplaren van verkocht, wat in vergelijking tot andere spelcomputers een flop betekende.
11. Sony PlayStation (1995)
Halverwege de jaren negentig kwam Sony met de PlayStation op de proppen. Deze concurrent van de Sega Saturn was een stuk krachtiger en liet de concurrentie ver achter zich. Ook Nintendo kreeg er een geduchte concurrent bij, waar ze eigenlijk zelf voor verantwoordelijk waren.
De PlayStation is ontstaan door een mislukte samenwerking tussen Sony en Nintendo. Nintendo wilde een spelcomputer met een cd en vroeger Sony deze te ontwikkelen. Nintendo wilde echter alle rechten opeisen, wat Sony weigerde. Dus Nintendo ging uiteindelijk in zee met Philips en Sony bracht de Play Station of SNES-CD zelf uit als de Sony PlayStation.
“Do not underestimate the power of PlayStation”
Sony wilde zichzelf anders in de markt zetten dan hun concurrenten en kozen voor een aantal aparte reclamecampagnes. Spelen met de Sony PlayStation werd weer stoer.
12. Nintendo 64 (1996)
Nintendo bracht ook een nieuwe spelcomputer uit. Deze Nintendo 64 was 64-bit spelcomputer die als enige nog gebruik maakte van cartridges.
Deze spelcassettes waren (vooral in de loop van de tijd) veel duurder om te produceren dan de goedkopere cd’s van de concurrenten. Ook kon er veel meer data op een cd gezet worden, waardoor veel spelproducenten kozen voor de Playstation.
Toch bleef de Nintendo 64 nog verkrijgbaar tot 2003.

13. Sega Dreamcast (1999)
Sega probeerde nog met de Dreamcast de concurrentie aan te gaan, maar kon het niet winnen van de Playstation 2 (met games als GTA 3), dus stopten ze met de productie van consoles en richtte zich alleen nog maar op het uitbrengen van spellen.
Jaren 00 spelcomputers
Voor je het weet is het millennium alweer voorbij en begint er een nieuw tijdperk van spelcomputers. Inmiddels zitten we alweer bij 128 bit, dus nog mooier en beter…
14. Microsoft X-box (2001)
De Xbox was de eerste spelcomputer van Microsoft, je weet wel, dat bedrijf achter Windows 95. De naam Xbox stamt af van DirectX, een set van programma’s die het voor programmeurs op de PC makkelijker maakt om spellen te maken.
Microsoft had met de Xbox het plan opgevat om het leven van de gebruikers een stuk makkelijker te maken. Op de Xbox konden niet alleen spellen afgespeeld worden, maar was het ook mogelijk om films te bekijken en muziek op de ingebouwde harde schijf op te slaan.
15. Nintendo GameCube (2001)
De opvolger van de Nintendo 64 maakte wel gebruik van cd’s. Hierdoor was het mogelijk om veel meer data op te slaan en werden de spellen grafisch beter. Echter waren het wel cd’s in een eigen, kleiner formaat, terwijl de PlayStation en de XBox gebruik maakten van normale dvd’s.
Omdat de verkoopcijfers tegenvielen, sloeg Nintendo na de GameCube een andere weg in met de Wii.
16. Xbox 360 (2005)
De opvolger van de Xbox kon natuurlijk ook niet uitblijven. Om de concurrentie aan te gaan met de nieuwste (toen nog uit te brengen PlayStation 3 en Nintendo Wii), bracht Microsoft weer een monster van een spelcomputer uit.
Je kon het inmiddels ook online met elkaar opnemen. Bovendien kon je een Kinect aansluiten en zo de spelcomputer zonder controllers besturen. Revolutionair…
17. Nintendo Wii (2006)
De Nintendo Wii viel vooral op door de aparte bediening. De controler leek namelijk op een afstandsbediening. Maar niets was minder waar. Deze controller was namelijk gevoelig voor beweging zodat je met je hand de controller kon bewegen als een tennisracket.
Je kon er ook mee op het scherm richten, wat vooral handig was voor sport- of schietspellen.
Recente spelcomputers…
Inmiddels zijn we dan aangekomen bij de zogenaamde negende generatie spelcomputers, waaronder de PlayStation 5, Nintendo Switch en Xbox Series. De huidige generatie spelcomputers zijn inmiddels zo krachtig geworden, dat het bijna normaal is om met levensechte karakters te spelen. Ook het geluid is van bioscoop kaliteit.
Wat dat betreft, is er veel veranderd ten opzichte van de eerste spelcomputers. Wat echter gebleven is, is voor veel mensen de drang om even uit het dagelijkse leven te ontsnappen door middel van het spelen van computerspellen.

Inmiddels zitten we al in het tijdperk van virtual reality, waarbij je als speler echt onderdeel gaat worden van het spel wat je speelt.
Jouw favoriete spelcomputer? Welke spellen speelde jij vroeger (of nog steeds) en welke spelcomputer was jouw favoriet vroeger? Mis je hier nog een belangrijke speler? Laat het ons weten in de comments hieronder!
Lees ook:
- Snake game geheimen: zo speelde je het spel uit op je Nokia
- Welke van deze 21 briljante computerspelletjes speelde jij vroeger?
- FIFA-spellen: 15 herinneringen die iedere fan nog herkent
- Deze 12 briljante spellen speelde jij op je Nintendo DS
Het alle enige tv programma die ik kende en helemaal gek van ben was jipsloop want ik vond Esther muis op haar schoen een stuk!!! want deze gothic achtige vriendinnetje van jipsloop had een aparte stem en klinkt wat brabants limburgs nu heb ik de serie gevonden via de computer.