Peter-Jan Rens: zo gaat het nu met ‘Meneer Kaktus’

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Peter-Jan Rens Meneer Kaktus

Peter-Jan Rens is een bekend gezicht voor nagenoeg alle 80’s en 90’s kids, maar ook volwassenen in die tijd hebben hem veel op televisie kunnen zien voorbij komen. Initieel kende ook ik hem als Meneer Kaktus, maar ook daarna heeft Rens een indrukwekkende carrière opgebouwd. Maar hoe is het nu met deze veelzijdige persoonlijkheid?

Ik zocht het uit en neem je mee in de wereld van Peter-Jan Rens. Ook deel ik je de podcast van Kind van de jaren ’90, waar hij te gast was…

Keek jij naar Peter-Jan Rens? Was je vroeger als kind ook vaste kijker van ‘De Grote Meneer Kaktus Show’, of juist ‘Geef Nooit Op’. Misschien keek je als volwassenen wel naar ‘Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet’. Wat vond jij het leukste aan deze veelzijdige televisie- en theaterman?

Deel je herinneringen aan Peter-Jan Rens in een reactie onderin!

Peter-Jan Rens: televisieheld

Hij begon zijn carrière als fysiotherapeut, maar zijn hart lag bij het theater. In 1978 maakte hij de sprong naar het professionele theater en richtte hij het theatergezelschap Kaktus op.

Zijn avontuur in de entertainmentwereld begon pas echt toen hij de hoofdrol speelde in de film “Brandende liefde” (1983). Frappant hierbij is wel dat zijn stem werd ingesproken door Kees Prins (bekend van Jiskefet).

Meneer Kaktus

De echte doorbraak voor Rens kwam toen hij het karakter Meneer Kaktus ging vertolken. Initieel in het Veronica televisieprogramma ‘Tineke’. Deze rol, gericht op jonge kinderen, werd snel enorm populair.

De populariteit van zijn karakter, samen met de andere personages zoals Mevrouw Stemband (Annemieke Hoogendijk) en Kweetniet (verschillende acteurs) leidde tot “De Grote Meneer Kaktus Show”, een zelfstandig televisieprogramma dat liep van 1986 tot 1993.

Ik kan me Meneer Kaktus nog maar al te goed herinneren en wordt eigenlijk nog steeds vrolijk van het aanstekelijk enthousiasme van zijn vertolker: Peter-Jan Rens. Hij wist iedereen mee te krijgen: of het nu ging om het meeleven of harduit meezingen.

Doet ie ’t of doet ie ’t niet

Inmiddels al uitgegroeid tot kinderheld, bleek Peter-Jan Rens meer in het vat te hebben. Zo presenteerde hij eind jaren 80 ook de eerste ‘grote-mensen’ programma’s met als kraker Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet. Het populaire programma is zelfs door Peter-Jan bedacht!

Ook hierin wist onze nostalgische entertainer z’n speelse karakter en humor ten uiting te brengen. Het succesvolle programma liep maar liefst van 1988 tot 1997, waarbij het in 1993 wisselde van publieke naar commerciële omroep.

Geef Nooit Op

Tja, en dan kom we vanzelf bij een hoogtepunt uit mijn televisieherinneringen en waarschijnlijk die van vele kinderen in de jaren 90. Hoe graag je toch in die bak van Geef Nooit Op wilde springen, om je wensen in vervulling te laten gaan.

Peter-Jan Rens wist als geen ander kinderen mee te nemen in deze magische mogelijkheden en ook was iedere keer weer onder de indruk van leuke en leerzame ‘reizen’…

“Wij zijn op zoek naar politiepakken… laat het doek maar zakken!”

📺 Bekijk ook: deze 10 redenen waarom je zo graag keek naar Geef Nooit Op!

Wist je dat…

Een veelzijdige acteur, presentator en zelfs schrijver als Peter-Jan Rens heeft natuurlijk genoeg leuke weetjes, die nog niet iedereen kende…

  • De Grote Meneer Kaktus Show is nog even terug geweest op televisie en wel als onderdeel van Telekids. Helaas liep dit niet goed genoeg en is het niet lang gebleven.
  • Peter-Jan Rens heeft in 1989 een heuse Gouden Televisier-Ring gewonnen voor zijn presentatie van Doet ie ’t of doet ie ’t niet.
  • Naast acteur en presentator op televisie en theaterman, is Peter-Jan Rens ook schrijver van boeken. Zo heeft hij o.a. een aantal boeken rondom Meneer Kaktus, maar ook totaal afzonderlijke kinderboeken geschreven.

Zo gaat het nu met Peter-Jan Rens

Nu we weer in de vibe van toen zitten, is het natuurlijk de vraag het nu, zo’n 38 jaar (!!) na de eerste aflevering van De Grote Meneer Kaktus Show gaat met de vrolijke presentator.

We zochten het voor je uit…

Geef nooit op Peter Jan Rens programma televisie
Via: Geef Nooit Op (capture)

Internationaal Ondernemerschap en tegenslag…

Na zijn Nederlandse televisiecarrière, die rond bij SBS6 in rustig vaarwater was gekomen, richtte Rens zich op het ondernemerschap. Hij zette productiemaatschappen in het buitenland op en produceerde televisieprogramma’s in landen als India, Thailand en China.

Peter-Jan Rens kende ook moeilijke tijden. In 2009 raakte hij in financiële problemen, wat uiteindelijk resulteerde in het faillissement van zijn holding. Later, in 2017, werd hij opnieuw persoonlijk failliet verklaard.

Zo ziet Peter-Jan Rens er nu uit

Inmiddels heeft ‘Meneer Kaktus’ een respectabele leeftijd van 73 jaar bereikt. Hij is twee keer getrouwd en heeft 3 kinderen. Met zijn tweede vrouw was hij nog even te zien in een eigen realityserie: ‘Peter Jan & Virginia: Doen ze ’t of doen ze ’t niet?’

Ook recenter, in 2016, heeft hij de De Grote Meneer Kaktus Show nog teruggehaald. Dit was in de vorm van live shows op het pretpark Duinen Zathe in Appelscha.

Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet is onlangs weer opnieuw uitgekomen, gepresenteerd door Ruben Nicolai. Frappant is dat de originele bedenker er niet bij betrokken was.

Het zal wel nostalgie zijn, maar ik vond de originele versie toch een stuk leuker en de presentatie door Rens ook spontaner en enthousiaster. Hier zie je hem ook reageren op het nieuwe programma.

Hier nog een mooie foto met z’n vriendin.

Geplaatst door Peter Jan Rens op Dinsdag 5 oktober 2021

Podcast met Peter-Jan Rens

Onlangs was Peter-Jan Rens te gast in de podcast Kind van de jaren 90, waarin Remco Kraak en Korneel Evers terugblikken op helden uit de 90’s. Daar mag dit icoon natuurlijk niet ontbreken.

Beluister de podcast

Reis mee terug naar die geweldige jaren 90 met De Grote Meneer Kaktus Show en natuurlijk het interessante Geef Nooit Op…

Je kunt de podcast ook luisteren via Apple Podcasts

Jouw Peter-Jan Rens herinneringen

Acteur, presentator, producent, theaterman, schrijver en componist. Heb jij persoonlijke herinneringen aan, of favoriete momenten van de veelzijdige entertainer Peter-Jan Rens?

Deel jouw herinneringen aan Peter-Jan Rens in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...