Peter Pan: 12 vormen van deze jongen uit Neverland

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Peter Pan Kapitein Haak Disney tekenfilm

7. Peter Pan, de stripreeks (1990-2005)

Heb je je ooit afgevraagd hoe Peter Pan in Neverland is terecht gekomen? Régis Loisel wel. Hij is een Franse striptekenaar die bij liefhebbers grote faam geniet, onder meer dankzij zijn stripreeks Op zoek naar de tijdvogel.

In 1990 verschijnt de Nederlandse vertaling van het eerste deel van zijn andere succesvolle stripreeks, Peter Pan. De zes delen zijn bedoeld voor een volwassen publiek, dat zo een kijkje kan nemen in de ellendige jeugd van een jonge held die vlucht in zijn fantasiewereld.

Peter pan strip loisel
Via: Régis Loisel / Peter Pan (cover)

8. Peter Pan (2003)

Gezien de toegenomen technische mogelijkheden is het in 2003 weer tijd om een verbeterde boekbewerking te maken. Paul John Hogan is de regisseur en hij blijft net zo trouw aan Barrie als Brenon dat deed in 1924.

Vandaar dat de onmogelijke liefde die Wendy voelt voor Peter een belangrijke katalysator voor het verhaal is.

Het resultaat is een puike film. Desondanks kiezen veel bioscoopbezoekers voor Harry Potter en Lord of the rings. Daardoor haalt deze Peter Pan verfilming niet het commerciële succes dat hij verdient,

9. Finding Neverland (2004)

Johnny Depp speelt niet Peter Pan of Kapitein Haak, maar Barrie in deze biografische film die laat zien hoe het creatieve proces zich ontspint dat leidt tot de creatie van Peter Pan en Neverland.

10. Once upon a time (2011)

In de zeven seizoenen van de televisieserie Once upon a time trekt een bonte stoet van sprookjes, mythen, sagen en moderne vertellingen aan de kijker voorbij.

Peter pan serie once upon a time
Via: Once upon a time (cover)

Klassieke figuren krijgen nieuwe interpretaties, waarin zij allemaal lang en gelukkig leven. Dat dan helaas wel met geheugenverlies, ver weg van de sprookjeswereld in het Amerikaanse plaatsje Storybrooke.

Peter Pan en Kapitein Haak spelen ook een rol. Een deel van de serie speelt zich af in Neverland.

11. Les nouvelles aventures de Peter Pan (2012)

Deze Frans/Indiase animatieserie is er weer één die redelijk dicht bij het boek van Barrie blijft: Wendy ziet haar verhalen bewaarheid worden als Peter Pan haar en haar broertjes meeneemt naar Neverland.

De kinderen leren er opgroeien op een plek waar niemand volwassen wordt.

Peter Pan animatie
Via: Les nouvelles avontures des Peter Pan (cover)

Het geheel roept onvermijdelijk associaties op met de tekenfilm van Walt Disney. Een groot voordeel van deze serie is dat hij in totaal veel langer duurt dan de korte klassieker uit 1953. Er valt dus meer te genieten!

12. Pan (2015)

Deze fantasyfilm die zich afspeelt tijdens de Tweede wereldoorlog bevat knotsgekke elementen. Het begint met kinderen die worden ontvoerd uit een weeshuis. Het piratenschip waarop ze op terecht komen raakt onderweg naar Neverland verwikkeld in een luchtgevecht met Spitfires.

Peter Pan film poster
Via: Pan (cover)

Eenmaal aangekomen in Neverland wordt het nog vreemder: Een enorm kinderkoor zingt onder dwang Smells like teen spirit van Nirvana, nota bene een lied uit de jaren negentig!

Het grote publiek kan het allemaal niet bekoren. Deze meest recente filmbewerking van Peter Pan wordt daardoor in financieel opzicht een enorme flop voor de productiemaatschappij.

Jouw favoriete Pan

Wat is jouw favoriete Pan? Die van Disney? Of ben jij één van de weinige liefhebbers van de Pan uit 2015? Mis je een belangrijke Peter Pan in deze opsomming? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...