Rad van Fortuin: 13 herinneringen aan deze oude spelshow

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Het Rad van Fortuin

Voor millennium was het niet weg te denken op de Nederlandse en Belgische televsie. Het Rad van Fortuin was een simpel concept, maar bood genoeg vermaak en had vele trouwe kijkers.

We blikken even terug naar deze nostalgische spelshow op televisie met 13 typerende herinneringen.

Het rad van Fortuin

Het Rad van Fortuin werd van 1990 tot 1998 uitgezonden in Nederland. In België waren ze nog een grotere fan: hier liep het programma al in 1976 en wel tot 2006. Het heette toen nog Het Rad der Fortuin.

Het Rad van Fortuin herinneringen spelshow
Via: Rad van Fortuin / VTM (capture)

Het concept van het van oorsprong casinospel is simpel. Kandidaten van de spelshow moeten een woord, zin of gezegde raden en dat gebeurt via de volgende stappen:

  • Kandidaten draaien omstebeurt aan een groot rad met geldbedragen
  • Iedere ronde kunnen medeklinkers geraden worden
  • Indien de letter voorkomt in het te raden item, wordt het betreffende geldbedrag verzameld.
  • Kandidaten kunnen ook klinkers kopen van hun geldtegoed
  • Wanneer een kandidaat in zijn/haar beurt het item raadt, ontvangt hij/zij het verzamelde bedrag

Waarschijnlijk raakt iedereen snel gewend aan: “Mag ik een klinker kopen?”

Via: RTL4 (capture)

Wheel of Fortune

Het Belgische Rad van Fortuin kwam één jaar later dan het origineel in de Verenigde Staten. Hier heette de spelshow Wheel of Fortune, dat in 1975 voor het eerste op televisie verscheen.

In Nederland is het programma nog eens opnieuw uitgezonden. Het programma, gepresenteerd door André Hazes Jr., werd echter na één seizoen van de buis gehaald.

Rad van Fortuin: 13 herinneringen

Toch blikken wij met veel nostalgie terug en beschrijven hier in 13 herkenbare punten waarom de oude versie toch ZOVEEL beter was dan nu… 😉

Het Rad van Fortuin woorden raden
Via: Rad van Fortuin / VTM (capture)

Jouw Rad van Fortuin herinneringen? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw eigen typerende momenten of favoriete presentatoren of assistentes.

Laat het vooral weten in een reactie onderin!

1. Hans van der Togt / Walter Capiau

Wie het meest opviel in Nederland, was de presentator van het Rad van Fortuin, Hans van der Togt. Zijn energie spatte van het scherm af. Achteraf bleek hij ook wel van een drankje te houden, dus dat verklaart de gezelligheid.

Misschien zei hij daarom ook wel eens per ongeluk het goede antwoord voor!

Het Rad van Fortuin Hans van der Togt presentator
Via: Rad van Fortuin / RTL

In België hadden we natuurlijk de authentieke Walter Capiau. De wat kleinere en vooral beleefde presentator van Rad van Fortuin was altijd meteen erg open met z’n kandidaten!

2. De enige, echte Leontine

Er was maar één Leontine en dat was de enige echte. Ze zag er altijd sexy en modieus uit en eigenlijk moest ze even mooi lachen en bordjes draaien. Een kleine rol leek dit, maar ze kreeg als assistente de nodige aandacht.

Iedereen was fan van Leontine, ook al draaide ze best vaak het verkeerde bordje om. Het is ook een lastig klusje ;-). Ze stond enorm onder druk hoor! Maar goed, het was wel een poppetje om te zien.

3. Het spel

Het spel was simpel want iedereen kon zich aanmelden door te bellen met de redactie of via een ingezonden brief. Raad het woord, de zin of het gezegde, dat was de bedoeling. Toch werd vaak niet het juiste antwoord geraden en moest Hansie meehelpen.

Het ging op basale elementen al mis. Zo werd vaak een medeklinker genoemd als er om een klinker werd gevraagd. Of het woord bestond uit 11 letters en een woord van 12 werd als antwoord gegeven. Heerlijk slim volk kwam er altijd soms! 😉

Maar die intro zit nog steeds in mijn hoofd:

4. Gaston

Herken jij de stem uit het vorige filmpje? Dat is de enige echte Gaston. Die van de Postcode Loterij, weet je wel. Ja, zo lang gaat die al mee. Met die stem ben je opgegroeid.

Via: Wikimedia Commons | HMG, Beeld en Geluid Wiki, CC

5. De Bonus

Soms kon je extra prijzen winnen. Als je draaide aan het rad en op Bonus terecht kwam, dan mocht je de prijs van die dag sowieso mee naar huis.

Via: RTL4 (capture)

6. De Joker

Een Joker kon worden ingezet om de beurt te behouden na een foute letter, verliesbeurt of bankroet. Iedereen wilde de Joker, omdat er vaak fouten werden gemaakt en dan hoefde je de beurt niet kwijt te raken. Herinner jij je dat irritante piepje nog?

7. De ‘Verlies’

Hoe vervelend was het als je het antwoord wist en op Verlies terecht kwam? Dan ging de volgende met de buit aan de haal. Maar ja, dat was nu eenmaal het spel.

Het Rad van Fortuin verliesbeurt
Via: Rad van Fortuin / VTM (capture)

8. Nog erger: ‘Bankroet’

Nog erger dan je beurt verliezen was alles kwijtraken omdat je op bankroet terecht kwam. Dat leek mij het meest frustrerend. Marijke had het niet helemaal door.

9. Prijzen kiezen in de winkel

Voor het bedrag wat je gewonnen had, mocht je prijzen kiezen in de winkel. Je kreeg aan het begin van de show te zien wat je kon winnen, maar veel tijd om na te denken wat je wilde, had je niet.

Als dan gevraagd werd wat mee ging naar huis, dan stond het gros te stamelen en kozen ze de raarste producten uit en lieten ze de mooie spullen liggen.

10. De Finale

In de finale kon je 5 medeklinkers en 1 klinker kiezen. Nou je raad het al. Vaak werden er 5 klinkers genoemd ;). Je kon altijd of een auto of keuken winnen. Ik had toen nog geen rijbewijs maar zou echt wel voor de auto gaan. Vroem!

Via: RTL4 (capture)

11. Het jasje

De show was echt heel leuk, maar had Hansie alleen lelijke pakken? Leek alsof hij het van zijn vader geleend had.

12. De Tv Kantine

Ken je trouwens de persiflage van Carlo en Irene op het Rad van Fortuin al? Zou het wel eens zijn voorgekomen dat alles op was? Arme Gerda.

13. Als de TV niet genoeg was…

Mocht je aan de show niet genoeg hebben gehad, was er vroeger ook het bekende spel om thuis te spelen? Herinner jij je dit nog?

Via: marktplaats.nl

Jouw Rad van Fortuin herinneringen

Persoonlijk vind ik de afgelopen en laatste versies van de spelshow niet meer hetzelfde als vroeger. Misschien logisch met presentatoren als Hans van der Togt en Walter Capiau en natuurlijk assistenten als Leontine Ruiters. Ken je deze vergeten presentator trouwens ook nog?

Welke presentator/ presentatrice mag weer terug op de buis? Of wat vond jij nog typerend aan het Rad van Fortuin vroeger? Laat het ons weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...