Rubik’s Cube: ken jij deze 11 geheimen en variaties nog?

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

rubik's cube

7. De ultieme waanzin

En ja, het kan nog gekker. Om deze 21 x 21 x 21 op te lossen heb je niet alleen een bijzonder brein nodig, maar ook behoorlijk wat spierballen. Het kost namelijk aardig wat kracht om het draaimechanisme in beweging te krijgen. En zelfs met een hoog IQ en behoorlijk wat spieren ben je toch in het gunstigste geval nog bijna een dag bezig met zo’n extreme Rubik’s kubus.

8. De verzameling

Behalve kubussen kun je natuurlijk nog een heleboel andere vormen bedenken; piramides, sterren of rechthoeken bijvoorbeeld. En de zes standaardkleurtjes kan je vervangen voor andere kleurtjes, cijfers, foto’s of spiegeltjes. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Vooral als je je bedenkt dat tegenwoordig verschillende fabrikanten hun eigen varianten op de markt brengen. Vandaar dat de echte liefhebber minstens honderd puzzels in zijn bezit heeft. Vanaf daar kan het aantal zelfs oplopen tot bijna 400!

9. Leuke weetjes over Rubik’s kubus

10. Grootste kubus ooit in cyberspace

Die 21 x 21 x 21 is natuurlijk niet extreem genoeg voor mensen met een onbegrensde fantasie en met handigheid op de computer. Want wat in het echte leven niet kan, kan wel in de virtuele werkelijkheid. Daarom maakte een programmeur een cyberkubus van 55 x 55 x 55. En het leuke is dat hij hem door de computer zelf heeft laten oplossen.

11. Kubuskunst

Dat een Rubik’s kubus te maken heeft met wiskunde en wetenschap blijkt uit bovenstaande voorbeelden. De link met kunst ligt minder voor de hand. Toch kan het! Dus als je alle finesses beheerst en ieder kubus in no-time oplost, kan je er altijd nog onverwachte afbeeldingen mee maken.

Rubiks kubus: jouw favoriete herinnering

Ken jij nog extreme gevallen van kubusmania? Wist jij al snel iedereen te imponeren door de kubus razendsnel op te lossen? Of werd je er helemaal gek van en heb je hem uit het raam gegooid? Laat het weten in een reactie, zodat iedereen van je verhaal kan meegenieten.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...