Spijkerhoek cast: zo gaat het 34 jaar later met de families

Door

Erna Kagenaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Spijkerhoek cast cover

De dramaserie Spijkerhoek was een kijkcijferhit eind jaren 80 en begin jaren 90. De serie trok wekelijks 2 miljoen kijkers. Het verhaal speelt zich af rond de groentemarkt in Amersfoort, waar drie afzonderlijke families op het plein Spijkerhoek wonen.

Hoe gaat het 34 jaar later met de Spijkerhoek acteurs? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Voor Spijkerhoek bleef je thuis

Spijkerhoek vertelt het verhaal van drie families rondom het plein Spijkerhoek. Wat was nou het geheim waardoor de serie een dijk van een succes is geworden? Spijkerhoek nam je mee in de levens van de families waardoor je steeds verder werd meegesleept.

Spijkerhoek cast: zo gaat het 34 jaar later met de families
Via: Spijkerhoek (cover)

Er was van alles aan de hand: intriges, affaires, ongelukken, drugs en manipulatie. Voor de jaren 80 en 90, was het best een gewaagde serie. Er kwamen seks, drugs en verslavingen in voor. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar dit zag je toen nog nauwelijks op tv in Nederland.

Spijkerhoek wordt wel eens gezien als de Moeder van de Nederlandse Soaps.

Jouw Spijkerhoek herinneringen? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw herinneringen aan deze geweldige serie. Wat was jouw favoriete moment of Spijkerhoek karakter?

Laat het weten in een reactie onderin!

Spijkerhoek serie: eerste aflevering

De allereerste aflevering van de Spijkerhoek serie begon in 1989 en werd uitgezonden op Veronica, later op RTL-Veronique en als laatste op RTL4.

Er zijn 5 seizoenen met totaal 78 afleveringen gemaakt. Joop van den Ende was de bedenker van de serie. Vanaf 1990 vonden de opnames van Spijkerhoek in Bussum plaats en niet meer in Amersfoort, waar alles begon in de groentebuurt op het plein: Spijkerhoek.

De nostalgische intro

Laten we vooral ook nog even naar de spannend klinkende intro kijken.

De Spijkerhoek acteurs

De Spijkerhoek cast bestond uit een aantal bekende acteurs, maar ook uit, toen nog, vrij onbekende acteurs. Vanaf het vierde seizoen, in 1991, was er een andere cast. Het succes van deze Nederlandse serie was van begin tot eind megagroot!

Wij blikken terug met de cast van Spijkerhoek. Weet je de families nog? Hier komen ze:

Familie Starrenburg:

 • Monique Starrenburg – Manouk van der Meulen
 • Patty Starrenburg – Mary-Lou van Steenis
 • Paul Starrenburg – Freark Smink

Familie Chaiavelli:

 • Mario Chaiavelli – Michiel Kerbosch
 • Anke Chaiavelli – Marijke Veugelers
 • Rosina Chaiavelli – Kitty Courbois

Familie van de Akker:

 • Dirk-Jan van de Akker – Wilfred Klaver
 • Willy van de Akker – Adriënne Kleiweg
 • Rein van de Akker – Pim Peters
 • Francine van de Akker – Hymke de Vries

Familie Verlinden:

 • Gerard Verlinden – Hidde Maas
 • Margit Verlinden – Lies de Wind

Hieronder een scène waarin de Spijkerhoek acteurs met veel plezier naar een crosswedstrijd kijkt. Wie spot jij?

Spijkerhoek scene kroeg
Via: SPIJKERHOEK | S01E13 (capture)

Het verhaal van Spijkerhoek

In Spijkerhoek draait alles om macht, seks en drugs, naast het gewone leven van de families. Gerard Verlinden verleidt Anke Chaiavelli en ook Monique Starrenburg. Hij doet alles alleen maar met één reden: hij wil café Mario plat laten gooien.

Mario is de stiefvader van Monique en Patty Starrenburg en een beetje sullig. De twee zussen Monique en Patty, kennen hun echte vader niet. Patty ontmoet hem per toeval tijdens een ongeluk. De familie van de Akker heeft een garagebedrijf. Dirk-Jan van de Akker doet aan motorcross.

Iedere familie heeft zijn eigen zorgen en geheimen. De hele serie zit vol onverwachte wendingen. Met de geweldige Spijkerhoek acteurs blijf je gewoon kijken!

De hit van Patty Starrenburg: Wonderful

Ken jij het nummer Wonderful nog uit de top 40 in 1989? Dit lied komt uit de serie Spijkerhoek!

In het eerste seizoen probeert Spijkerhoek actrice Patty Starrenburg (Mary-lou van Steenis) door te breken als zangeres. In de laatste aflevering treedt ze samen met de band Shift op met het nummer: Wonderful. Hier zie je ook een piepjonge John Ewbank.

Het nummer werd een dikke hit.

De Spijkerhoek cast: zo gaat het nu

Laten we eens kijken hoe het nu met de cast van deze geweldige serie gaat. We beginnen met de twee zussen, Monique en Patty Starrenburg

Monique Starrenburg – Manouk van der Meulen

Manouk van der Meulen werd in 1961 geboren in Rotterdam. Ze speelde van 1989 tot 1992 de rol van Monique Starrenburg. Door deze rol werd zij bekend op de Nederlandse televisie.

In de Spijkerhoek serie is ze de oudere zus van Patty Starrenburg. Een verleidelijke vrouw met allure die het gevaar opzoekt. Ze deelt onder andere het bed met Tony Beijmer, de eigenaar van de nachtclub Flamingo.

Spijkerhoek cast - Monique Starrenburg - Manouk van der Meulen
Via: Spijkerhoek / Endemol (capture)

Manouk heeft na Spijkerhoek in talloze series en films gespeeld. We kennen haar natuurlijk ook onder andere uit de series: Vrouwenvleugel en Onderweg naar morgen.

Sinds 2004 woont Manouk in Zweden. Naast acteren heeft ze ook een boek geschreven: De rode draagdoek.

Spijkerhoek Manouk van der Meulen
Via: Wikimedia Commons | Anja Nilsson, CC

Patty Starrenburg – Mary-lou van Steenis

Mary-lou van Steenis (ook wel van Stenis) speelt in de serie Spijkerhoek het jongere zusje van Monique Starrenburg. Ze is zangeres in de band Shift, waar ze optreedt in Club Flamingo.

Door toedoen van de eigenaar van deze club, Tony Beymer, raakt ze verslaafd aan drugs. Patty Starrenburg vindt tijdens een zoektocht haar echte vader: Paul Starrenburg, gespeeld door Freark Smink.

Spijkerhoek cast - Patty Starrenburg- Mary-lou van Steenis
Via: Spijkerhoek / Endemol (capture)

Mary-lou van Steenis kreeg direct na haar studie aan de toneelacademie een plek in de Spijkerhoek cast. Dit was ook meteen haar doorbraak.

Ze speelde na Spijkerhoek in meerdere bekende series, zoals onder andere: Vrienden voor het leven, Bureau Kruislaan, Celblok H en Flikken Maastricht.

Geplaatst door Mary-Lou van Stenis op Vrijdag 19 maart 2021

Tegenwoordig is Mary-Lou taaldocent bij het “Regionaal Opleidingscentrum Mondriaan”. Zij is gestopt met acteren en zingen.

Mario Chaiavelli – Michiel Kerbosch

De Nederlandse acteur Michiel Kerbosch speelt de goedige, Italiaanse pizzabakker en eigenaar van Café Mario in Spijkerhoek. Hij is getrouwd met Anke en stiefvader van Monique en Patty.

Spijkerhoek cast - Mario Chaiavelli- Michiel Kerbosch
Via: Spijkerhoek / Endemol (capture)

Michiel Kerbosch werd in 1947 geboren in Amsterdam. We kennen hem ook als Wegwijspiet, naast Sinterklaas. De allround acteur en theatermaker speelde in ongeveer 80 theaterproducties.

In het dagelijks leven houdt hij zich vooral bezig met het schrijven van grote theater-projecten, maar ook verschijnt hij nog regelmatig in series films, zoals De Kameleon aan de Ketting hieronder:

Spijkerhoek cast: zo gaat het 34 jaar later met de families
Via: De Kameleon aan de Ketting (capture)

Anke Chaiavelli – Marijke Veugelers

Marijke Veugelers werd geboren in Japan op 1952. Ze werd onderdeel van de cast in Spijkerhoek van 1989 tot 1991 in de rol van Anke, de vrouw van Mario. Anke is niet gelukkig met Mario en begint een relatie met de slechte Gerard Verlinden.

Spijkerhoek cast - Anke Chaiavelli - Marijke Veugelers
Via: Spijkerhoek / Endemol (capture)

Marijke kreeg voor haar rol in de film: “Van geluk gesproken” in 1987 een Gouden Kalf. In totaal speelde zij in 9 films, waaronder ook Vals licht en de thriller 06/05.

Dirk-Jan van de Akker – Wilfred Klaver

Wilfred Klaver groeide uit tot één van de populairste Spijkerhoek acteurs in de serie. De stoere blonde gozer op zijn crossmotor kreeg veel aandacht. In de serie Spijkerhoek speelde hij vanaf het begin tot eind 1990 Dirk-Jan van de Akker.

Spijkerhoek cast - Dirk-Jan van de Akker - Wilfred Klaver
Via: Spijkerhoek / Endemol (capture)

Kijk nog even mee naar een fragment uit Spijkerhoek waarin Dirk-Jan van de Akker aan het crossen is.

Wilfred heeft naast zijn acteerwerk ook zang en klassieke muziek gestudeerd aan het conservatorium in Alkmaar. Hij maakte twee muzikale voorstellingen in het West-Fries en bracht een cd uit met de naam: Klaver zingt.

Tegenwoordig is Wilfred Klaver naast acteur ook zanger, zangleraar en geeft hij workshops acteren op basisscholen. Hier een inmiddels al wat ouder beeld uit Flikken Maastricht:

Spijkerhoek cast: zo gaat het 34 jaar later met de families
Via: Flikken Maastricht | Wraak (capture)

Gerard Verlinden – Hidde Maas

Gerard Verlinden, gespeeld door Hidde Maas, is de slechterik in de serie Spijkerhoek. Hij manipuleert op een sluwe manier de families uit Spijkerhoek, om zijn zin te krijgen.

Zo heeft hij een affaire met Anke Chaiavelli, de vrouw van Mario, en deelt hij het bed met Monique Starrenburg. Zijn geraffineerde manier van mensen bespelen en louche zaken, maken de serie extra spannend.

Spijkerhoek cast - Gerard Verlinden - Hidde Maas
Via: Spijkerhoek / Endemol (capture)

Hidde Maas is geboren in 1944. In 1966 maakte hij zijn televisiedebuut in de film: De arme dieven. Wij kennen hem vooral uit Spijkerhoek, maar ook als de psychiater uit de Nederlandse filmklassieker Amsterdamned en als acteur in Kameleon 2.

Sinds 2012 is Hidde Maas niet meer actief als acteur.

Acteur Hidde Maas is vandaag 74 jaar geworden! Gefeliciteerd! Hij speelde in veel films en series. Vroeger speelde hij bijvoorbeeld de stoere knaap Jelle in Sil de Strandjutter.

Geplaatst door Plus Magazine op Zaterdag 28 juli 2018

Spijkerhoek, de reünie

Voor Veronica Magazine werden 8 jaar geleden de acteurs van Spijkerhoek geïnterviewd en voor een shoot bij elkaar gebracht. Moet je horen wat een impact de serie op de acteurs had!

Hoe gaaf was de serie Spijkerhoek!

Wij vinden de serie Spijkerhoek absoluut een groot SOAP succes uit de jaren 80 en 90! Wat vind jij? Keek jij ook altijd? En wie vond jij eigenlijk de allerleukste Spijkerhoek acteur of actrice in de serie?

Laat je reactie hieronder achter! Wij zijn heel benieuwd.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...