Vrienden voor het leven: zo gaat het de cast 32 jaar later

Door

Robert Kroes

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

10

Laatste update:

10

Vrienden voor het leven Eddie Veenstra cast aflevering Oud Zeer feat

Iedereen die in de jaren 90 TV keek, heeft wel een aflevering van de legendarische serie Vrienden Voor het Leven gezien. Hoe zou het nu staan met deze Eddie, Ellen en de rest? We zochten uit hoe het nu vergaat met de Vrienden Voor het Leven cast…

Vrienden voor het leven

De avonturen van Ellen, die altijd de wereld wilde verbeteren en haar vriend, de goeiige en soms wat naïeve Eddie, waren goed voor veel lachwekkende momenten. Vanaf 1991 tot 1994 maakten zij TV-geschiedenis en ook in de vele jaren daarna werd de serie nog erg vaak herhaald!

De Nederlandse komedieserie werd uitgezonden op RTL 4. In total verschenen er 65 afleveringen; 5 seizoenen van 13 afleveringen.

Vrienden voor het leven cast
Via: Vrienden voor het Leven (capture)

Nostalgische intro

Laten we eerst eens even inkomen met de herkenbare Vrienden voor het leven titelsong. Deze werd gezongen door niemand minder dan Danny de Munk, die het lied ook als single uitbracht!

Storyline: de familie Veenstra

Alles draaide natuurlijk om die ietwat sullige Eddie met z’n nuchtere Ellepel. De dynamiek tussen het paar is authentiek en simpelweg briljant. Als Eddie weer eens grootste plannen heeft (en daardoor in de problemen komt), weet Ellen daar rustig op in te spelen en hem te overtuigen het juiste te doen…

Een terugkerend element is, ondanks alle creatieve uitspattingen van Eddie, toch de liefde tussen Eddie en Ellen…

Vrienden voor het leven cast aflevering black out
Via: Vrienden voor het Leven – Black Out (capture)

Ook typisch zijn de ‘bed’-scenes, waar Ed en El de dag nog een doorbespreken. Ook dit leverde altijd geweldige fragmenten op!

De bijzondere karakters van de ouders “Jah, moeder” van Eddie, de immer nuchtere ‘Oop’ en womanizer Paul als beste collega maakten het sfeertje compleet.

Vrienden voor het leven cast
Via: Vrienden voor het Leven (capture)

De briljante Vrienden voor het leven-cast

Uiteindelijk is ‘Vrienden voor het Leven’ in Nederland helemaal doorgebroken en was iedereen verslaafd aan de herkenbare en geliefde Eddie, Ellen, Oop of Paul! Het leek gewoon of je hen zelf kende. Dat hebben de acteurs goed voor elkaar gekregen!

Hier een kort overzicht van de verschillende personages en de acteurs:

Eddie Veenstra – Peter Lusse
Ellen Veenstra-van den Berg – Mary-Lou van Stenis
Lou de Bie (grootvader ‘Oop’) – Edmond Classen
Mevrouw Veenstra (Bettie) – Maria Stiegelis
Meneer Veenstra – Gaston van Erven
Paul de Geeuw – Sander de Heer
Karin de Geeuw – Metta Gramberg
Emily van den Berg – Marlies van Alcmaer
Jurriaan van den Berg – Jules Croiset
Van Steunzolen – Kees van Lier
Barbara (‘Babs’) – Cynthia Abma

Peter Lusse

Peter Lusse vervulde niet alleen een hoofdrol in de serie, maar was ook o.a. één van de bedenkers van de Nederlandse versie en schreef mee aan de scenario’s. De serie won in 1991 de Gouden Televizier-Ring en dat vinden we geheel terecht!

Ook is de serie op DVD verschenen:

Vrienden voor het leven: zo gaat het de cast 32 jaar later
Via: bol.com

‘The two of us’

Hoewel het uiteindelijk allemaal typisch Hollandse karakters waren, was ‘Vrienden voor het leven’ oorspronkelijk wel gebaseerd op de Britse tv-serie ‘The two of us’.

Er zijn dan ook redelijk wat gelijkenissen in opbouw van de serie, oordeel zelf maar:

Hoe is het met de Cast van Vrienden voor het Leven?

Na vrienden voor het leven zijn de acteurs allemaal weer hun eigen weg gegaan. Niemand van de cast van toen heeft het succes van Vrienden voor het Leven kunnen evenaren, al dook Ellen recent nog op.

Ben jij ook benieuwd waar Moeders, Paul en Babs gebleven zijn, lees dan snel verder!

1. Eddie Veenstra – Peter Lusse

Allereerst gingen we op zoek naar Eddie Veenstra, onze liefhebber van BZN en specialist in de automatisering! Met Eddie ging altijd wel iets mis! Deze geweldige hoofdrol werd in de serie gespeeld door Peter Lusse!

Vrienden voor het leven Eddie Veenstra cast aflevering Oud Zeer
Via: Vrienden voor het Leven – Oud zeer (capture)

De rol van Eddie was overigens niet de eerste rol waarin Peter Lusse in bijna elke huiskamer te zien was. Zijn bekendheid haalde hij voordien namelijk in een beroemde TV-reclame voor Smiths Crispy Chips

Na ‘vrienden voor het leven’ heeft Peter Lusse met zijn eigen TV-show, ‘Lekker lang Lusse‘ geprobeerd de humor vast te houden. Nadat deze serie gestopt is heeft hij een tijd lang de rol van ‘Ballonnenpiet’ op zich genomen in het Sinterklaasjournaal.

Volgens zijn eigen website is hij tegenwoordig vooral achter de schermen actief als vertaler en bewerker van TV-series, operazanger en het geven van lezingen.

peter lusse
Via: flickr.com | Loes Helsloot (embed)

Hier een klein intiem optreden van Peter Lusse:

2. Ellen Veenstra – Mary-Lou van Steenis

Eddie was natuurlijk niets zonder zijn vriendin Ellen, gespeeld door Mary-Lou van Steenis. Mary-Lou van Steenis brak bij het grote publiek door als Patty Starrenburg in een andere klassieker, de serie Spijkerhoek.

Hier liet ze zien en horen dat ze niet alleen een begenadigd actrice is, maar ook prachtig zingt.

Nadat ze uit Spijkerhoek gestapt is werd ze gevraagd voor de rol van Ellen in Vrienden voor het Leven. Toen deze iconische serie en daarmee haar rol eindigde, werd het in eerste instantie wat rustiger qua het ‘grote publiek’.

Via bijrollen in bekende komedies als ‘SamSam‘ en ‘M’n dochter en ik‘ wist ze een eigen comedy te bemachtigen. ‘Verkeerd verbonden’ werd echter geen groot succes, waarna ze bij het grote publiek uit beeld verdween. Nadat ze in 2006 meedeed met ‘Wie is de Mol’ was ze weer vaker op TV te zien.

Met haar rol van Tanya Dupont in ‘Goede Tijden, slechte tijden’ in 2011 bouwde ze weer naamsbekendheid op bij een nieuwe generatie. Hierna werd het echter weer wat rustiger, al is ze in 2015 nog wel ambassadeur van de landelijke campagne tegen pesten. Tegenwoordig is ze docent aan het ROC.

Als ze in 2016 opduikt in de videoclip van het ‘verloren’ Hazesnummer ‘Op de schoorsteen staat een foto’ lijkt het wel of heel Nederland een ‘oh-ja’ gevoel deelt.

3. Paul de Geeuw – Sander de Heer

Voor Sander de Heer was zijn rol van Paul de Geeuw, een echte womanizer, één van zijn grotere televisierollen. Hij speelde hierbij de veelbesproken collega en beste vriend van Eddie.

Vrienden voor het leven cast aflevering concurrentiestrijd Paul de Greef
Via: Vrienden voor het Leven – Concurrentiestrijd (capture)

Later zou hij alleen nog langdurig op TV te zien zijn als Max Klein in de Soap Onderweg naar Morgen. Verder is hij zich vooral gaan toeleggen op theater en nasynchronisatie.

Voor zijn bijdrage aan het nasynchroniseren won hij in 2011 een belangrijke prijs, de Zilveren Koe. Een belangrijke personage dat hij heeft ingesproken, is Meneer Krabs van Spongebob Squarepants.

Dit waren natuurlijk de drie van belangrijkste hoofdrollen, maar wat dacht je van de ouders van Eddie en Ellen en natuurlijk secretaresse ‘Babs’ (zie 5)

4. Karin de Geeuw – Metta Gramberg

Metta Gramberg speelde in de serie de vrouw van de favoriete collega (zie hierboven) van Eddie en beste vriendin van Ellen, Karin de Geeuw.

Vrienden voor het leven Karin de Geeuw cast aflevering Dobbelspel
Via: Vrienden voor het Leven – Dobbelspel (capture)

Ook zij is na ‘Vrienden voor het Leven’ voornamelijk bekend geworden van haar bijrollen. In de remake van ‘Zeg ‘ns Aaa‘ en K3, waar zij Rosie speelde schitterde ze langer.

In de theaterwereld heeft zij wel een grote naam opgebouwd. Zo won ze een Johnny Kraaijkamp Musical Award voor haar rol van Marleine Dietrich in ‘Piaff de musical’. Metta is ondertussen 60.

5. Barbara (Babs) – Cynthia Abma

De rol van Barbara (‘Babs’), de sexy secretaresse van de heer Van Steunzolen en vriendin van Ellen, was voor Cynthia Abma haar eerste grote rol.

Vrienden voor het leven cast aflevering Half om Half Barbara
Via: Vrienden voor het Leven – Half om half (capture)

Dat ze de rol van sexy secretaresse niet voor niets had bewijst onderstaande scene uit Costa! waarin ze (in mintgroene bikini) als Maria een scene speelt met Froukje de Both

Deze rol was het begin van een uitgebreide carrière als actrice voor TV en film. Zo speelde ze in de diverse ‘Flikken’- series, Vrouwenvleugel, SamSam en vorig jaar nog in Moordvrouwen. Haar meest recente filmrol was Jeanette van Schaik in ‘Het verlangen’.

6. Mevrouw (Bettie) Veenstra – Maria Stiegelis

Maria Stiegelis speelde in de serie de roddelzieke moeder van Eddie, mevrouw (Bettie) Veenstra. Ze bedoelt het goed maar begrijpt het vaak verkeerd. Haar man volgt haar discussies al lang niet meer en reageert vaak alleen meet ‘eh ja, moeder’.

Vrienden voor het leven cast aflevering Moeders wil is wet Mevrouw Veenstra
Via: Vrienden voor het Leven – Moeders wil is wet (capture)

In het echte leven was ‘Mevrouw Veenstra’ meer actief als theateractrice. Na ‘Vrienden voor het leven’ heeft ze nog een enkele TV-rol gehad, zoals in ‘Goede tijden, slechte tijden’ en ‘Mijn dochter en ik‘. 

Tegenwoordig is zijn nog steeds actief als actrice, maar vervult ze ook diverse rollen achter de schermen (zoals bestuurs- en programmeursfuncties) in de theaterwereld.

Van haar vinden we geen recente beelden.

8. Emily van den Berg – Marlies van Alcmaer

Dan komen we natuurlijk ook bij de moeder van Ellen, gespeeld door: Marlies Van Alcmaer. Dit is een misschien naam die niet direct een belletje doet rinkelen en toch heeft zij veel gedaan.

Vrienden voor het leven cast aflevering Oost west Emily van den Berg
Via: Vrienden voor het Leven – Oost west (capture)

Wellicht dat Emma Noordermeer uit ‘Westenwind‘ jou nog bijstaat? Dit was immers de rol waar zij in doorbrak. Dat is opmerkelijk, want ze was toen al 30 jaar actief in onder meer ‘Tita Tovenaar’ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen’. 

Marlies van Alcmaer speelde zelfs een (bij)rol in de filmklassieker ‘A bridge too far’. Sinds 2013 geniet zij van haar welverdiende pensioen.

Vrienden voor het leven: zo gaat het de cast 32 jaar later
Via: Westenwind

7. Mijnheer Veenstra – Gaston van Erven

Bij het grote publiek was Gaston van Erven al voor ‘Vrienden voor het Leven’ bekend. Zo speelde hij eerder in series als ‘Goede tijden, slechte tijden’ en ‘Medisch Centrum West‘.

Vrienden voor het leven cast aflevering Kinderen zijn hinderen Meneer Veenstra
Via: Vrienden voor het Leven – Kinderen zijn hinderen (capture)

Als verstrooide vader van Eddie kreeg hij een hele nieuwe schare fans, als was het maar door zijn afwezige antwoord ‘eh ja, moeder’ op de vele verhalen van zijn vrouw.  In het fragment hierna kunnen we nog even genieten van een van de fabuleuze discussies tussen Eddie en zijn vader en moeder.

Ook na deze serie bleef hij heel vaak op TV te zien. Naast zijn TV-carriëre speelde hij ook in diverse films en had hij een aantal theaterrollen. Zo was hij nog even te zien in de soap-serie Onderweg naar Morgen.

Helaas is hij in 2019 op 75-jarige leeftijd overleden.

Nooit te oud telefilm Gaston van Erven
Via: Nooit te Oud / NPO (capture)

9. Lou de Bie (‘Oop’) – Edmond Classen

Als Ellen en Eddie even geen ‘vrienden voor het leven’ waren, had Oop altijd wel raad. Oop werd in de serie gespeeld door Edmond Classen.

Vrienden voor het leven cast aflevering Bakerpraatjes Oop
Via: Vrienden voor het Leven – Bakerpraatjes (capture)

Waar Peter Lusse en Mary-Lou van Steenis aan het begin van hun carrière stonden, had ‘oop’ Edmond Classen er al een leven in TV- en kunst opzitten. Al in 1974 won hij belangrijke Nederlandse theaterprijzen. Ook werd hij door zijn bijzondere stemgeluid veel gevraagd voor het inspreken van hoorspelen en als stemacteur.

Na ‘Vrienden voor het leven‘ speelde hij onder meer in bekende TV-series als ‘Het zonnetje in huis’, ‘Oppassen’ en ‘Toen was geluk heel gewoon’. Inmiddels is hij helaas niet meer onder ons.

Hij overleed onverwachts in 2014 op 75-jarige leeftijd.

Vrienden voor het leven – bonus!

Met dit overzicht van de cast ben je weer helemaal bij met jouw herinneringen aan ‘Vrienden voor het leven’. Om het feest in stijl af te sluiten hebben we, zoals beloofd nog een swingende bonus, de titelsong die iedereen nog wel kent.

We hebben de tekst erbij gezocht, dus brul lekker mee zoals toen!

Jouw herinneringen…

Wat vond jij het leukste aan Vrienden voor het Leven of wie was je favoriete karakter? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

10 gedachten over “Vrienden voor het leven: zo gaat het de cast 32 jaar later”

 1. Het is nog steeds mijn favoriete serie.Met name Peter Lusse zijn speelstijl,geweldig.
  Ook de serie Schiet mij maar lek.Nu in 2022 kijk ik nog regelmatig.
  Heerlijk ontspannend.

  Beantwoorden
 2. Vreselijk geirriteerd aan die zgn zanger de Munk. Zelfs regelmatig gewijgerd in dorpscafe’s. Natuurlijk daarom trachten de bink uit te hangen met zijn faux amsterdams accent.

  Beantwoorden
 3. Gaston van Erven doet het volgens het artikel rustig aan? Klopt, hij is al anderhalf jaar dood. Update zou niet verkeerd zijn

  Beantwoorden
  • Klopt (helaas) helemaal, maar we hebben het inmiddels aangepast! Dank voor de tip Rene, we waarderen je oplettendheid en moeite!

   Beantwoorden
 4. Heerlijke ontspannen serie, goede herinneringen aan het samen kijken met mijn ouders als kind.
  Eddie was leuk en Ellen wist hoe ze met hem om moest gaan. Die typetjes zoals opa maakten het compleet.
  Kijk nog af en toe een aflevering terug en heb de dvd reeks. De aflevering “verkeerd verbonden” is bijvoorbeeld erg goed.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...