12 redenen dat je The Magic School Bus met juf Frizzle keek

Door

Astrid Hoefnagel

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Magic School bus

Zit je lekker op je stoeltje, staat de televisie aan? Tijd voor The Magic School Bus! Welke schoolreisjes weet jij je nog te herinneren?

Schoolreisjes met Miss Frizzle

Wie wilde dat nu niet? Zo vaak op schoolreisje en dan nog naar de meest bijzondere plaatsen ook! Juf Frizzle nam haar kinderen keer op keer mee op schoolreis met de (typisch Amerikaanse) schoolbus.

Deze bus beschikte over een flink vleugje magie en kon van gedaante verwisselen. Hij ging dan ook vaak het gehele schoolreisje mee met de juf en kinderen.

12 redenen dat je The Magic School Bus met juf Frizzle keek
Via: The Magic Schoolbus – Nederlandse Intro (capture)

Intro

Tijdens het intro liedje worden al een hoop schoolreisjes benoemd. Kun jij hem nog helemaal meezingen?

Oorsprong Magic Schoolbus

De avonturen van Juf Frizzle en haar klas begonnen als boekenserie, geschreven door de Amerikaanse Joanna Cole. In 1986 kwam het eerste boek uit, ‘At the Waterworks’.

In totaal zijn er 13 boeken uitgegeven in deze serie (tot nu toe), waarvan de laatste in 2020 is uitgebracht met de naam ‘Explores Human Evolution’.

Keek jij naar The Magic Schoolbus? Herken je intro nog en herinner je je welke schoolreisjes voorbij komen op het filmpje? Wat vond jij het leukste aan deze educatieve kinderserie?

Deel je herinneringen aan The Magic SchoolBus in een reactie onderin!

Op televisie…

Vanaf 1994 is de serie in Amerika op de televisie verschenen. De avonturen van de klas bleken een succes, waardoor de serie uiteindelijk in meerdere talen is ingesproken en wereldwijd is uitgezonden.

Uiteindelijk zijn er in 4 seizoenen 52 afleveringen van The Magic School Bus gemaakt, welke uitgezonden werden tot 2006.

Tussen 2000 en 2006 was de magische bus ook in Nederland op tv bij KinderNet (later Nickelodeon) net als Hey Arnold en natuurlijk CatDog.

De bus is terug!

Vanaf 2017 heeft Netflix een tweede deel van de magische schoolbus uitgezonden, onder de naam ‘The Magic Schoolbus rides again’. Uiteindelijk zijn hier twee seizoenen van te zien geweest.

In deze vernieuwde afleveringen is het de zus van Juf Frizzle die het stokje heeft overgenomen, en de leerlingen zijn iets ouder geworden. Deze serie geeft weer een nieuwe kijk op de moderne technologie en de verwachtingen voor de toekomst.

The Magic School Bus: karakters

Ken jij alle leerlingen nog? Ieder had zijn of haar eigen karakter en talent. Met uiteraard de hoofdrol voor de juf van de klas, die door de groep zelf vaak Juf Frizz werd genoemd. Daarnaast had je natuurlijk nog:

  • Phoebe
  • Arnold
  • Ralphie
  • Keesha
  • Carlos
  • Wanda
  • Tim
  • En niet te vergeten Liz de hagedis

Vaak was één leerling per aflevering wat meer in de spotlights. Dit kon zijn omdat diegene erg zorgzaam is en de dieren wil redden (Phoebe) of omdat iemand erg muzikaal blijkt te zijn (Carlos).

De Oorbellen van juf Frizz. Was het jou al opgevallen dat juf Frizz altijd gekleed is passend bij het thema van de aflevering? Het opvallendst zijn haar oorbellen!

Van bliksemschichten tot gieters en van vergrootglas tot planeet, niets is te gek!

Redenen waarom je The Magic School Bus keek

De grootste reden om naar The Magic School Bus te kijken was natuurlijk vanwege alle te gekke schoolreisjes en excursies waar je zelf alleen maar van kon dromen!

Leuke bijkomstigheid voor je ouders: stiekem waren die schoolreisjes nog educatief ook, zoals ze zelf waarschijnlijk de ‘Er was eens…’-series gekeken hebben…

1. Je kwam op unieke plekken ver weg…

Zoals je al hoort in de titelsong: de magische bus kan veranderen in een raket en zo de ruimte laten zien aan de leerlingen. Super spannend, de klas moet zelf de bus besturen want ze zijn Juf Frizzle kwijt!

The Magic School bus tekenfilm raket planeten ruimte
Via: The Magic School Bus | Gets Lost in Space (capture)

2. Of dichtbij: in de zee (opgegeten door een vis)

De klas moet een werkstuk maken over dingen die samen gaan op het strand. Zo gaan een krab en zand goed samen (de krab graaft in het zand) en een mossel en een steen (de mossel plakt zich vast aan een steen). Keesha en Arnold zijn hun spullen vergeten.

Het enige wat ze bij zich hebben is een boterham tonijnsalade en Arnold heeft een schoen vol kroos omdat hij in de vijver is gestapt. In dit tripje zoeken ze uit wat de boterham en kroos met elkaar te maken hebben. Ze worden hiervoor zo klein als plankton.

The Magic School bus tekenfilm onder water zee
Via: The Magic School Bus | Gets Eaten (capture)

3. Onmogelijke simulaties

In deze trip leert de klas hoe vreemd de wereld zou zijn zonder wrijving. Dan is zelfs lopen nagenoeg onmogelijk. Om dit te ontdekken kruipen ze in het boek dat Ralphie aan het lezen is.

The Magic School bus tekenfilm geen wrijving
Via: The Magic School Bus | Plays Ball (capture)

4. Beroepen kwamen ook aan de orde

Miss Frizzle is jarig! De klas wil haar verrassen op haar verjaardag. Helaas hebben ze geen taart meegenomen. Hoe wordt zo’n taart eigenlijk gemaakt?

Een goede reden dus voor een schoolreisje naar de bakker!

The Magic School bus tekenfilm bakker
Via: The Magic School Bus | Gets Ready, Set, Dough! (capture)

5. In het oog van de storm

Hoe wordt je een weerman? Welke soorten weer zijn er eigenlijk allemaal en hoe ontstaat dat? Juf Frizz laat de leerlingen meevoeren door verschillende luchten met bijbehorend weerbericht.

The Magic School bus tekenfilm sneeuw
Via: The Magic School Bus | Kicks Up a Storm (capture)

6. Hele processen bekeken…

Hoe komt een zaadje tot een plant en hoe komen er dan weer nieuwe zaadjes? Phoebe’s plant staat nog op haar oude school en deze wordt door de hele klas opgehaald.

Tegelijk leert iedereen hoe je van een zaadje naar een grote plant gaat.

The Magic School bus tekenfilm planten
Via: The Magic School Bus | Goes To Seed (capture)

7. Hoe dieren werken…

Een mier, alles behalve een nutteloos insect! Dat dit kleine beestje een grote werker is blijkt wanneer de klas een kijkje neemt bij een mierenfamilie.

The Magic School bus tekenfilm mieren
Via: The Magic School Bus | Gets Ants in Its Pants (capture)

8. …en denken!

De klas mag een huisdier meenemen naar school. Wanda heeft een heel speciaal huisdier, een kikker met de naam Bella. Maar Bella ontsnapt!

De klas gaat naar haar op zoek door te ontdekken waar kikkers het liefst leven.

9. De bus kwam overal: zelfs in je lichaam

Ralphie is ziek en kan niet naar school komen. Binnenin zijn lijf is een magisch fenomeen bezig om te zorgen dat Ralphie weer beter wordt, de klas gaat bekijken hoe dat te werk gaat! De klas gaat kijken naar zijn bloedbanen, zijn spijsvertering en komt uiteindelijk op de plek waar de ziekte zit: zijn keel.

De klas ziet de bacteriën die hem zo ziek maken. Wanneer de moeder van Ralphie aan hem zijn medicijnen geeft ziet de klas van dichtbij hoe de stofjes in de medicijnen er voor zorgen dat de slechte bacteriën verslagen worden.

The Magic School bus tekenfilm lichaam
Via: The Magic School Bus | Inside Ralphie (capture)

10. Of in het midden van de woestijn

Hoe kunnen dieren overleven in de woestijn? Phoebe wil graag de dieren redden en dus gaat de klas er naar toe om te kijken wat de leerlingen voor de dieren kunnen doen. Daar komen ze er achter dat de dieren het prima voor elkaar hebben en goed kunnen (over)leven!

The Magic School bus tekenfilm woestijn
Via: The Magic School Bus | All Dried Up (capture)

11. Spierkracht

De bus heeft een opknapbeurt nodig en dus gaat de klas mee naar de garage. Daar leert Juf Frizz aan de leerlingen wat de grote verschillen zijn tussen de bewegingen van robots en de bewegingen van mensen.

12. Regenboog

Hoe ontstaat een regenboog en uit welke kleuren bestaat een regenboog eigenlijk? De klas van Juf Frizzle gaat zelf een regenboog maken, kleur voor kleur.

Jouw herinneringen…

Welke aflevering kun jij je nog herinneren of wat vond jij het leukste aan The Magic School Bus? We zijn benieuwd naar je herinneringen aan deze kinderserie!

Laat het ons vooral weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...