Van Kooten en de Bie typetjes: hun 12 leukste acts van toen

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

Van Kooten en De Bie typetjes

Van Kooten en de Bie hebben meer dan 40 typetjes gespeeld en zelfs een toevoeging geleverd aan de Nederlandse taal.

Creatief als zij waren, danken wij een paar mooie uitdrukkingen aan het duo. Denk hierbij aan: de regelneef, doemdenken, jemig de pemig en zo stoned als een garnaal.

Van Kooten en de Bie

Dit prijswinnende, komische duo heeft jaren lang met verschillende typetjes op de planken gestaan. Ze waren te zien bij de VARA en VPRO tussen 1964 en 1998.

Symplistisch_Verbond_Kees_van_Kooten_links_en_Wim_de_Bie
Via: Wikimedia Commons | Rob Mieremet / Anefo, PD

Ook al was van Kooten te moe om door te gaan, echt uit elkaar gingen ze nog niet. In 2003 waren ze actief met het programma Terugkeek van Van Kooten en De Bie.

In 2012 verschenen ze nogmaals met een drieluik op de buis. Er waren nog nooit vertoonde beelden en andere fragmenten gebruikt, om terug te blikken op de tijd die ze gevuld hadden.

In 2015 en ’16 waren ze nog te horen op de radio.

We blikken even terug op 12 typetjes van deze briljante televisiemakers. Welk typetje van Van Kooten en de Bie is jouw favoriet? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Gé en Arie Temmes

Hier spelen ze twee oude bromberen. Arie heeft last van bloeddruk, omdat hij zich altijd zo druk maakt. Gé is vrij onhandig en maakt Arie kwaad met zijn geklungel. In 1984 verschenen ze met dit duo voor het eerst op televisie. Met deze typetjes hebben ze twee korte films gemaakt.

De eerste minifilm was: Wo ist der Bahnhof? Dit verhaal speelt zich of rondom 4 en 5 mei. De tweede televisiefilm was: Slagroom met ijs. Ze gaan overwinteren in Benidorm, maar Gé voelt zich hier niet thuis, Arie wel, die geniet met volle teugen.

Van Kooten en De Bie Arie en Ge Temmes
Via: Van Kooten en De Bie (capture)

De twee eten biefstukken op de bank. Wat hebben ze het goed. Een prettig journaal om naar te kijken met een voetbalwedstrijd in het verschiet. Het gevoel van thuis en toch uitje.

2. F. Jacobse en Tedje van Es

Deze Hagenezen staan bekend als vrije jongens. Jacobse is te herkennen aan zijn gladde haar, snorretje en een pak met witte schoenen eronder. Tedje loopt in een motorjack, een strak broekie en zijn cowboylaarzen. Met dit duo waren ze in 1979 al op de televisie te zien. Vaak gingen de onderwerpen van de twee over politieke kwesties.

Lekker uiteten met Boy Teddy, van maison Pretty Boy. Een blauwe knoflooktante uit Kijkduin, die kan hij er niet meer bijhebben.

Natuurlijk ken Jacobse en Van Es ook van een bijzondere politieke partij, namelijk: De Tegenpartij. “De Partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne”

Via: Van Kooten en De Bie

3. Ralph en Thea Ternauw 

Dit echtpaar leefde in onderstaande aflevering in een gouden kooi. Ralph is een verwaande man die alles goedpraat. Thea is opstandig. Ralph heeft een idee, als Thea zo nodig het huis uit moet, koop dan maar een computer. Lekker surfen op het internet, zo haal je de buitenwereld in huis.

Thea vermaakt zich prima online en heeft al snel een kamer geboekt en een stiekeme minnaar uit Londen op het oog. Ralph is in de veronderstelling dat zij gewoon lekker plaatjes kijkt.

Thea zegt dan wel niet veel, maar duidelijk is wel: stille wateren hebben diepe gronden.

4. De Positivo’s

Van Kooten en de Bie, dit keer in het tegengestelde jasje van hun eigen bedachten doemdenker. Ze zien alles juist positief in. De levenshouding komt voort uit hun bekering tot het christendom. Door middel van liedjes willen ze mensen overtuigen.

Geloof, hoop en techniek

Geloof, hoop en techniek
De mensheid is vreselijk ziek
Techniek, hoop en geloof
Wie zien kan, blijft niet langer doof
Geloof, techniek en hoop
Zijn thans op cassette te koop
Bekering van wilden in vroeger tijd
Was link en kostte een eeuwigheid
Nu breng jij de boodschap in een wip
De video gaf ons de kruisvaart per chip

Van Kooten en De Bie

5. Bert en Dien Meibos

Dit is een echtpaar met een ware fanclub. Dien was altijd lid van de Gerrit Braks fanclub. Nadat deze wegens visfraude uit de politiek stapte, ging ze over op Frans Bauer, Paul de Leeuw en de Spice Girls mogen ook niet ontbreken.

Voor de laatste werd ze op een gegeven moment toch iets te oud, dus maakte ze een sprong terug in de tijd. De tijd van hun trouwen. Ze werd weer fan van de Everly Brothers.

Dien treed altijd op de voorgrond, met haar opvallende geblondeerde haar en schreeuwerige stem. De verhalen spelen zich altijd in de keuken af, waar Dien heerlijk achterover zit en de kalende Bert staat af te drogen.

6. Dirk de zwerver van Wim de Bie

Bij keek op de week werd het nieuws besproken. In het nieuws kwamen ze Dirk weer tegen. Hij is verliefd. Hij praat liever met van Kooten. Dirk heeft geen idee hoe hij het moet aanpakken in de liefde. Bekijk hieronder in het filmpje hoe het afloopt met de grote liefde van Dirk.

Dirk is een alcoholist en draagt de bijnaam: Pens. Hij mompelt veel en kan het nooit opbrengen aardig te zijn tegen de Bie. Wanneer hij ruzie zoekt met de Bie komt hij met uitspraken als:

  • Lange lummel
  • Lange heipaal
  • Lange lantaarnpaal.

7. De Klisjeemannetjes

De Klisjeemannetjes mochten geen naam hebben verder. Het komische eraan was het Haagse accent en het bespreken van verschillende clichés, terwijl ze in een biljartcafé zitten. Ze brachten zelfs twee elpees uit. Ze begonnen ook op de radio, dan wel niet met muziek, maar voor een komische uitsmijter.

Zo kwamen van Kooten en de Bie bij elkaar in 1963. Hun typetjes debuteerde in 1965 op de televisie in de show van Mies Bouwman.

Van Kooten en De Bie Klisjeemannetjes
Via: Nationaal Archief / Nijs, Jac. de / Anefo CC

In 1968 mochten de klisjeemannetjes een reclamesingel opnemen voor een verzekeringsmaatschappij. Twee glazen zekerheid, een gesprek tussen de mannetjes over verzekeringen.

Een leuk hoorspel van het duo.

8. Berendien uut Wisp en Rosalien uut Drost 

De kruidenvrouwtjes kwamen vaak voor in de nieuwsaflevering van Keek op de Week. Berendien werd gespeeld door Wim en Kees speelt Rosalien. Berendien is het vaste typetje, waarmee ze de kruidentips bespreken.

Een keer komt Rosalien, de concurrent van Berendien de show stelen. Ze geeft advies over Dille. Dille stop je tussen de billen bij impotentie.

Het typetje Berendien is ontstaan door de kwakzalverij en het landelijk bekende kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk, die je hier ook kort in de sketch terugziet.

9. Otto den Beste

Een oud-leraar Duits die 19 jaar voor de klas had gestaan. Een oudere man met een lange baard, gek op Duitse schrijvers, die hij veelal citeerde.

Van Kooten en De Bie typetjes Otto den Beste
Via: Van Kooten en De Bie (capture)

De oud-leraar houdt helemaal niet van winkelen. Het zogenaamde ‘gezellig winkelen’ irriteert hem. Die cultuur van tegenwoordig. Hij moest drie uur lang door de stad om een paar simpele boodschappen te halen. Hij had niet alleen een hekel aan boodschappen doen, maar ook aan felgekleurde bloemen zoals narcissen.

10. Diana Charité 

Diana werd door Kees gespeeld en was een van de typetjes die voorbij kwam in Keek op de Week. Het was een zwaar opgemaakte dame die continue met een sigaret zat. Ze had al aardig was mannen versleten, met haar rokerige, uitgesproken mening.

Diana heeft heerlijk zitten soppen met zes vriendinnen bij de blote mannenbillen. Ze houdt wel een sterke man die haar van de grond afhaalt, wanneer ze dronken in de kroeg van der kruk valt.

11. Walter de Rochebrune

Walter was een typetje van Wim de Bie. Een voormalig mijnbouwkundig ingenieur, die 14 jaar lang in de mijnen van Limburg had gewerkt. Hij zag er niet verzorgd uit, ondanks dat hij nog altijd bij zijn moeder inwoonde.

Zelf ziet hij dat niet zo, aangezien hij in het tuinhuisje woont. Hij had geen goede band met zijn moeder. Zij had namelijk een opgraving van zijn vader bij het grof vuil gezet. Zijn vader had een houten kubus gevonden. Zijn vader stierf in Stalingrad in 1942.

Walter lost graag paradoxale kwesties op. Zijn ideeën stuurt hij naar allerlei wereldleiders. Hij kreeg alleen nooit eens een brief terug.

12. De Groenteman en de Turk 

Er zijn nog veel typetjes gespeeld die geen naam hebben. Dit is echter een ware klassieker uit 1984. Volgens de man die de winkel bezoekt, is de Hollandse keuken een hele bijzondere. Karnemelk, pap, erwtensoep en boerenkool met een echte Gelderse worst.

De groenteman is op alle talen die de buurtbewoners spreken voorbereid. Hij kan al Turks en Marokkaans. Hij heeft wel een eigen beleving, van hoe je een taal leert.

Jouw favoriete van Kooten en de Bie typetje

Welk typetje vind jij het allerleukst? Wat maakt dit typetje tot favoriet? Laat het ons weten in een reactie onderaan de pagina.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Van Kooten en de Bie typetjes: hun 12 leukste acts van toen”

  1. Ik mis de vieze man…. Vooral met de sketch met de bonbons.. dat ie alleen diegene wil, waarbij t zo lekker nat wordt in je mond als je er in bijt…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...