Vintage meubels: deze 10 retro design klassiekers zijn weer hip

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

vintage meubels retro design

6. Pastoe Birch series (1952)

Pastoe is sinds 1913 een ambachtelijke timmerfabriek. Kwaliteit en ontwerp van deze Nederlandse producten staan buiten kijf. Dat geldt met name voor de periode dat Cees Braakman als bedrijfsleider aan het roer stond. De sober en ingetogen vormgegeven opbergunits uit de jaren ‘50 zijn gewilde verzamelobjecten. De invloed van Braakmans voorbeelden Eames en Aalto is er duidelijk in zichtbaar. 

7. Eames Lounge Chair (1956)

Herman Miller Inc. is de producent van deze wereldberoemde stoel. Charles Eames en zijn echtgenote Ray Kaiser zijn de ontwerpers. Bijzonder is het gecombineerde gebruik van gebogen palissander multiplex, schuim, aluminium en leer. Desondanks is dit comfortabele zitmeubel misschien wel de meest gevraagde designklassieker uit de twintigste eeuw.

8. The Egg Chair (1959)

Arne Jacobsen had net het super strakke Radisson SAS hotel in Kopenhagen ontworpen. De lange lijnen van dit ontwerp vroegen om speelse elementen in het interieur. Die bracht hij onder andere in met deze stoel.

Het idee achter dit ontwerp zie je tegenwoordig vaak terug in andere stoelen. Fritz Hansen maakt deze stoel sinds het begin volgens het originele ontwerp naar de kwaliteitseisen van Jacobsen. Dat geldt ook voor het elegante bijbehorende voetenbankje. 

9. BR 02 Slaapbank (1960)

Deze Nederlandse designklassieker is tot op de dag van vandaag verkrijgbaar bij het Spectrum. Mooie lange horizontale lijnen op een metalen frame geven deze slaapbank een luchtig en functioneel voorkomen. Martin Visser is de ontwerper. Houd je van de strip Jan, Jans en de Kinderen? Kijk dan eens goed naar de bank waar het gezin gebruik van maakt. Wat denk je? Is het hem?

10. Componibili (1969)

Kartell produceert tot op de dag van van vandaag dit Italiaans design meubelstuk. Architect en designer Anna Castelli Ferrieri is de bedenker van dit flexibele, stapelbare en praktische opbergmeubel.

De Componibili valt op door geometrische lijnen, het innovatieve gebruik van kunststof en de fraaie afwerking met hoogglanslak. Vooral sinds een tentoonstelling in het het Museum van Moderne kunst (MOMA) in New York in 1972 mag dit kastje zich verheugen in grote populariteit.

Jouw favoriete vintage meubels

Natuurlijk bestaan er behalve deze 10 ontwerpen nog veel meer fantastische vintage meubelstukken. Wil jij een elfde toevoegen aan deze lijst? Ben jij naar aanleiding van deze lijst helemaal verliefd geworden op een ontwerp? Kocht jij ooit voor een appel en een ei een prachtig stukje mid-century design? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...