Via: Via: youtube.com (capture) | ZenaFan-Shop.nl (L), Via: Wikimedia Commons | Yohos, CC (L), Via: Wikimedia Commons | Warfieldian, CC (R), Via: youtube.com (capture) | Vuurwerknl (R)

Kerst is voorbij, maar als kind was de koek op dat moment nog niet op. Vele jongetjes (maar zeker ook meisjes) keken al wekenlang uit naar oudjaarsdag. Op deze dag kon je namelijk legaal de hele dag vuurwerk afsteken. Lekker stoer met je vrienden over straat lopen met je knallers, vuurpijltjes en ander vuurwerk.

Jeugdsentiment met vuurwerk

Het feest begon al op het moment dat de vuurwerkfolder bezorgd werd, zo kon je heerlijk uitkijken naar deze leuke dag. Met name voor vele jonge ventjes was deze vuurwerk-poster geweldig om te zien!

Dit vuurwerk had jij vroeger als kind

Hieronder 10 soorten vuurwerk dat iedere bengel vroeger op 31 december in zijn rugzak had (en waarschijnlijk voor middernacht allemaal had afgestoken).

1. Kanonslagen

Je belangrijkste wapens waren natuurlijk de kanonslagen oftewel astronauten. Veel geknal voor weinig geld!

Via: DJF Thunder (capture)

2. Grondbloem

Ook de grondbloemen mochten natuurlijk niet ontbreken. Felgekleurde ballen die zoemend over de grond tolden.

Via: youtube.com (capture) | Vuurwerknl

3. Jumping Jacks

Deze variant op de grondbloem was nog iets spectaculairder! De jumping jacks zijn als het ware 12 grondbloemen aaneen!

Via: youtube.com (capture) | BBQRando

4. Babypijltjes

Deze spotgoedkope vuurpijltjes kwamen ook in grootverpakkingen. Voor een paar euro had je maar liefst 144 van de fluitende of knallende pijltjes. Het leukste was om de stokjes af te breken, zo werden deze pijlen gevaarlijke voetzoekers!

Via: Moon Travellers (capture)

5. Romeinse kaarsen

Deze staven waarmee je vuurballen kon afschieten zorgden voor een oppermachtig gevoel.

Via: Wikimedia Commons | Warfieldian, CC

Op de volgende pagina vind je nog veel meer vuurwerk dat je vroeger als jochie afstak. Wat dacht je van de lawinepijl (#9)?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer