Buffy the Vampire Slayer: 15 weetjes die je niet kende

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Buffy Vampire Slayer cover

Knoflook in de aanslag, we hebben weer wat feitjes paraat en deze keer over de hitserie Buffy the vampire slayer, van de meester in fantasy: Joss Whedon. Ken je hem niet?

Wij zeggen een woord: Avangers. Daarnaast schreef hij mee aan talloze andere films en series, zoals ook Roseanne.

Buffy

De serie gaat over Buffy Summers, de laatste in lijn van jonge vrouwen die bekend staan als de ‘Vampire Slayers’ ofwel de ‘Slayers’. Ze is de uitverkorene om te vechten tegen vampieren, demonen en andere duistere krachten.

Buffy wil eigenlijk niets liever dan een normaal leven leiden. Maar verder in de serie leert ze haar lot steeds meer te omarmen…

Buffy-Vampire-Slayer
Via: Buffy The Vampire Slayer (cover)

Sarah Michelle Gellar

Buffy wordt gespeeld door 90s actrice Sarah Michelle Gellar (46 jaar oud). Ze beleeft spannende avonturieren, met vrienden en rivalen, waar we allemaal nog geweldige herinneringen aan hebben…

Zo ziet Sarah er nu uit!

Buffy: 15 onbekende feitjes

Klaar voor meer? Hier komen de 15 Buffy-weetjes!

Jouw Buffy herinneringen. Wat vond jij zo geweldig aan deze iconische serie?

Laat het ons weten in de comments onderin!

1. En er was eerst…

De echte fans weten het natuurlijk al; de serie is eigenlijk gebaseerd op een nogal middelmatige film uit 1992. Joss Whedon was er zelf ook niet zo tevreden over, dus probeerde hij het later nog een keer met een serie. En die had wel succes.

2. Welke Willow?

Natuurlijk begint elke serie met een pilot. Met zo’n eerste aflevering testen de makers of de acteurs passen bij het karakter wat ze gaan spelen. Ook gaan ze ermee naar tv-stations om zo de serie te proberen te verkopen. Willow (Alyson Hannigan) werd in de pilot door Riff Regan gespeeld. Kijk maar.

3. Buffy vs Cordelia

Sarah Michelle Gellar deed auditie voor de rol van Cordelia, terwijl Charisma Carpenter (olala) voor de rol van Buffy ging. Uiteindelijk is het natuurlijk totaal anders gelopen.

Bij de casting kwamen ze in eerste instantie niet op het idee om Sarah als Buffy te casten omdat ze een slimme meid is, die met beide voeten op de grond staat. Dit paste totaal niet bij het karakter van Buffy Summers.

Hier zie je een scene van de twee dames.

4. Als de muziek maar goed is

Voor een televisieserie is een thema song erg belangrijk. Bij Buffy the vampire slayer hadden ze een dure Hollywood muzikant in dienst voor de muziek in seizoen 1. Joss Whedon vond het maar niets, dus schreef hij een wedstrijd uit, waaraan lokale bandjes mee konden doen…

De opdracht was: een klassiek vampieren liedje – dus met een eng orgeltje – en daarna moesten de haren los gaan door gierende gitaren. Zijn idee erachter was namelijk dat Buffy Summers helemaal niet zo’n braaf meisje was, maar een echte dame met pit.

Alyson Hannigan (Willow) kwam uiteindelijk met Nerf Herder en de rest is bekend. Dus haren los, hier is NERF HERDER!

5. A girl with an attitude

Waarom heette Buffy eigenlijk Buffy Summers? Die naam is natuurlijk helemaal niet cool. Joss Wedon deed dat expres. Hij ging er namelijk vanuit dat de kijkers een iel meisje met de naam Buffy helemaal niet serieus zouden nemen. En dat werkte.

Zelfs het tv-station waar de serie een plekje kreeg, had graag een andere naam gezien. Maar Joss hield vol. Buffy moest er fragiel uitzien om daarna iedereen tot moes te slaan. Of in het geval van vampieren, tot poeder. Hij wilde de verrassing groter maken door haar zo’n duffe naam te geven.

Buffy the vampire slayer
Via: Buffy the vampire slayer (capture)

6. Hier komen de Britten

Een van de leukste personages was toch wel Giles. Deze bibliotheekmedewerker stond iedereen bij met zijn wijze raad.

Anthony Stewart Head maakte van hem een stijve Britse hark, maar deed dat met zoveel flair dat hij meteen de eerste dag van casten aangenomen werd.

Weet jij de typerende dingen nog die hij altijd zegt? Hieronder wat geweldige herinneringen.

7. Spike

Spike was in de serie ook een Brit. Maar dan dood, of eigenlijk ondood. Deze vampier werd overtuigend neergezet door James Marsters, die eigenlijk helemaal niet Brits was!

Hij komt gewoon uit het zonnige California. Anthony Stewart Head moest hem daardoor wat bijles geven in het echte Cockney accent en dat is prima gelukt, vinden wij.

8. Iedereen haatte de bibliotheek

De groep vrienden kregen hun insctructies altijd in de schoolbibliotheek. Voor de acteurs waren dit lange sessies en veel dialogen.

Op een gegeven moment was iedereen het zo zat, dat ze juigden toen aan het einde van seizoen 3 de school opgeblazen werd.

Bibliotheek-Buffy
Via: Buffy the Vampire Slayer (capture)

9. Google

In Buffy the vampire slayer werd het woord Google voor het eerst als een werkwoord gebruikt. Om dat zeker te weten moesten we zelf ook even googlen.

Google Buffy
Via: Buffy the Vampire Slayer (captures)

10. Rat

Omdat de serie steeds populairder werd, kregen de acteurs meerdere rollen aangeboden. Zo ook Sarah Michelle Gellar.

Aangezien zij de hoofdrol speelde in de serie, was het lastig om haar vrij te geven. Totdat iemand op het idee kwam om haar gewoon in een rat te veranderen. En zo geschiedde.

De hele aflevering draaide trouwens om Xander. In deze hilarische aflevering werd hij plotseling een babe magnet.

11. Once more

Joss Whedon hield er van om zichzelf uit te dagen. Dat deed hij door afleveringen te schrijven die totaal anders waren dan de kijkers, maar ook de acteurs, verwachtte.

De aflevering ‘Once more with feeling‘ is een mini musical. Sarah Michelle Gellar haatte het, omdat iedereen maar vier dagen kreeg om te oefenen. Zij wilde liever eerst – vanwege haar perfectionisme – een jaar lang zang- en danslessen nemen.

Toch mag het resultaat er zijn. Met recht een van de beste afleveringen uit de serie.

12. Creepy

Een andere topper was natuurlijk The Hush. De fans weten het al, deze aflevering is bijna in het geheel zonder gesproken woorden (er werd maar 17 minuten echt wat gezegd).

Joss schreef ook deze aflevering om zichzelf uit te dagen. Het verhaal over demonen die stemmen stalen, was gebaseerd op een droom die hij had. Creepy!

13. Angel

Natuurlijk is er in een serie altijd een love interest nodig. Buffy vond hem in de persoon van Angel. De producenten hadden moeite om een goede acteur voor deze rol te vinden, totdat iemand David Boreanaz met zijn hond zag lopen.

Hij leek perfect voor de rol. Ze lieten hem auditie doen en het werkte.

Angel David Boreanaz Buffy the Vampire Slayer
Via: Buffy the Vampire Slayer (capture)

14. Grapjas

Sarah Michelle Gellar en David Boreanaz vonden het leuk om grapjes met elkaar uit te halen. Zo aten ze expres tonijn en augurken voordat ze elkaar gingen kussen.

Ook naaide Sarah Michelle Gellar een keer haar knopen vast, zodat David als Angel haar kleding niet uit kon trekken.

Hier zie je hoe ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Ahhh…

15. Stripboeken

Toen de serie stopte, gingen de avonturen van Buffy Sumers verder in een comic. Zelfs James ‘Spike’ Marsters schreef een van de verhalen. Op internet zijn nog exemplaren te vinden.

Buffy-comic
Via: Buffy the Vampire Slayer / Dark Horse Comics (cover)

Bonus: bloopers

Ze blijven leuk.

One more thing…

Een serie als die van Buffy was natuurlijk niet makkelijk om te maken. Veel kijkers vergeten dat meestal. Daarom even een unieke blik achter de schermen van Buffy the vampire slayer.

Echte Buffy-fan?

Was jij een echte Buffy the Vampire Slayer fan? Vond jij het ook zo heerlijk om alle avonturen van Buffy te volgen? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...