Buffy the vampire slayer

Knoflook in de aanslag, we hebben weer wat feitjes paraat en deze keer over de hitserie Buffy the vampire slayer, van de meester in fantasy: Joss Whedon. Ken je hem niet? Wij zeggen een woord: Avangers. Daarnaast schreef hij mee aan talloze andere films en series, zoals ook Roseanne.

Klaar? Hier komen de Buffy-weetjes!

1. En er was eerst…

De echte fans weten het natuurlijk al; de serie is eigenlijk gebaseerd op een nogal middelmatige film. Joss Whedon was er zelf ook niet zo tevreden over, dus probeerde hij het later nog een keer met een serie. En die had wel succes.

2. Welke Willow?

Natuurlijk begint elke serie met een pilot. Met zo’n eerste aflevering testen de makers of de acteurs passen bij het karakter wat ze gaan spelen. Ook gaan ze ermee naar tv-stations om zo de serie te proberen te verkopen. Willow (Alyson Hannigan) werd in de pilot door Riff Regan gespeeld. Kijk maar.

https://youtu.be/P4D-JcerymM?list=PL734DB467106FD90E

3. Buffy vs Cordelia

Sarah Michelle Gellar deed auditie voor de rol van Cordelia, terwijl Charisma Carpenter (olala) voor de rol van Buffy ging. Uiteindelijk is het natuurlijk totaal anders gelopen. Bij de casting kwamen ze in eerste instantie niet op het idee om Sarah als Buffy te casten omdat ze een slimme meid is, die met beide voeten op de grond staat. Dit paste totaal niet bij het karakter van Buffy Summers. En… nou ja, kijk maar naar de clip.

https://youtu.be/uBd-C6XKTLI

4. Als de muziek maar goed is

Voor een televisieserie is een thema song erg belangrijk. Bij Buffy the vampire slayer hadden ze een dure Hollywood muzikant in dienst voor de muziek in seizoen 1. Joss Whedon vond het maar niets, dus schreef hij een wedstrijd uit, waaraan lokale bandjes mee konden doen. De opdracht was: een klassiek vampieren liedje – dus met een eng orgeltje – en daarna moesten de haren los gaan door gierende gitaren. Zijn idee erachter was namelijk dat Buffy Summers helemaal niet zo’n braaf meisje was, maar een echte dame met pit. Alyson Hannigan (Willow) kwam uiteindelijk met Nerf Herder en de rest is bekend. Dus haren los, hier is NERF HERDER!

5. A girl with an attitude

Waarom heette Buffy eigenlijk Buffy Summers? Die naam is natuurlijk helemaal niet cool. Joss Wedon deed dat expres. Hij ging er namelijk vanuit dat de kijkers een iel meisje met de naam Buffy helemaal niet serieus zouden nemen. En dat werkte. Zelfs het tv-station waar de serie een plekje kreeg, had graag een andere naam gezien. Maar Joss hield vol. Buffy moest er fragiel uitzien om daarna iedereen tot moes te slaan. Of in het geval van vampieren, tot poeder. Hij wilde de verrassing groter maken door haar zo’n duffe naam te geven.

6. Hier komen de Britten

Een van de leukste personages was toch wel Giles. Deze bibliotheekmedewerker stond iedereen bij met zijn wijze raad. Anthony Stewart Head maakte van hem een stijve Britse hark, maar deed dat met zoveel flair dat hij meteen de eerste dag van casten aangenomen werd.

7. Spike

Spike was in de serie ook een Brit. Maar dan dood, of eigenlijk ondood. Deze vampier werd overtuigend neergezet door James Marsters, die eigenlijk helemaal niet Brits was! Hij komt gewoon uit het zonnige California. Anthony Stewart Head moest hem daardoor wat bijles geven in het echte Cockney accent en dat is prima gelukt, vinden wij.

8. Iedereen haatte de bibliotheek

De groep vrienden kregen hun insctructies altijd in de schoolbibliotheek. Voor de acteurs waren dit lange sessies en veel dialogen. Op een gegeven moment was iedereen het zo zat, dat ze juigden toen aan het einde van seizoen 3 de school opgeblazen werd.

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer