Woodstock 1969: deze acts typeerden dit iconische festival

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

woodstock festival

Woodstock. Het festival van 1969 is beroemd, berucht en legendarisch. Superlatieven schieten tekort om te beschrijven wat hier gebeurde. Het was het ultieme hippieparadijs!

Fenomenale optredens

De muziekoptredens waren fenomenaal. Weet jij welke artiesten daarvoor verantwoordelijk waren? En welke acts de beste waren? Wij blikken in dit artikel terug op het wereldberoemde festival!

woodstock art
Via: pixabay.com | PeterKraayvanger, CC

Niet in Woodstock

Maar eerst: Wist jij dat het Woodstock festival niet plaatsvond in Woodstock? De organisatoren wilden het wel graag daar houden, maar de vergunningen kwamen niet rond.

Gelukkig stelde een boer uit het nabijgelegen Bethel zijn land beschikbaar. Die boer kreeg in eerste instantie te horen van de organisatie dat er zo’n 50.000 mensen zouden komen.

Via: Wikimedia Commons | Marc Holstein, CC

Superbands in Woodstock

De eerste grote band die toezegde was Creedence Clearwater Revival. Meer grote namen volgden. Kaartjes verkochten als gevolg heel erg goed. Eigenlijk iets te goed.

Via: Creedence Clearwater revival Live at Woodstock (cover)

Wanneer was Woodstock?

Woodstock vond plaats van 15 tot en met 18 augustus in 1969. Toen het eenmaal 15 augustus was bleek het grote publiek niet meer te houden; toegangswegen stroomden vol. Het verkeer stond muurvast. Op kilometers afstand van Bethel lieten mensen hun auto op de weg staan om het laatste stuk te gaan lopen.

Woodstock file
Via: youtube.com (capture) | DoYouRemember?

Gratis naar Woodstock

Het aantal bezoekers steeg en steeg. Honderdduizenden wilden het terrein op. Om ongeregeldheden te voorkomen werd de toegang gratis.

De uiteindelijke schatting is dat er 500.000 mensen op het terrein waren, terwijl er buiten de hekken een gelijk aantal mensen stond dat niet naar binnen kon. De artiesten konden alleen aankomen en vertrekken door de lucht. Helikopters vlogen daarom af en aan.

3 Days of Peace & Music

“Drie dagen vrede en muziek.” Dat was het motto van het festival. Het verliep inderdaad allemaal opvallend vreedzaam. Maar schaduwzijden waren er ook. Met name het tekort aan toiletten en eten veroorzaakte veel ongemak.

Daarnaast overleden twee mensen aan een overdosis heroïne. Een derde slachtoffer werd overreden terwijl hij sliep. De meeste bezoekers kregen daar echter niets van mee en gaven zich over aan seks, drugs en rock and roll.

Woodstock 1969 festival opening
Via: Wikimedia Commons | Mark Goff, PD

“Willen jullie alsjeblieft naar beneden komen?”

De oranje torens met licht- en geluidsinstallaties domineerden het festivalterrein. Sommige bezoekers klommen erin om beter zicht te krijgen. Dat was levensgevaarlijk. De organisatie vroeg rustig en beleefd of ze alsjeblieft naar beneden wilden komen. En wat denk je? Dat deden ze gewoon.

Woodstock technische installaties en publiek
Via: Wikimedia Commons | James M Shelley, CC

Wie speelden er op Woodstock?

Sommige optredens bleven jarenlang stevig verankerd in het collectief bewustzijn van de hippiegeneratie. Zelfs latere generaties keken er met bewondering naar.

Dit mede dankzij een puike documentaire die van het festival is gemaakt en die de acts fraai in beeld bracht. Kijk je mee naar 15 van die fantastische optredens?

Via: Woodstock (cover)

1. Creedence Clearwater Revival

Deze Amerikaanse rockband beleefde zijn hoogtijjaren rond Woodstock. Frontman was gitarist, zanger en songwriter John Fogerty. Hun bekendste hits waren Bad Moon Rising, Who’ll Stop The Rain en I Put A Spell On You. Het optreden begon met het nummer Born On The Bayou.

2. Santana

Deze band bestaat nog steeds! En de enige constante factor al die jaren was naamgever en gitarist Carlos Santana. Hij was de motor achter veel prachtige fusion- en latinrock.

Misschien ken je Maria Maria en Smooth nog uit het jaar 2000. Dat waren destijds grote hits. Daarvoor maakte hij met zijn band al onvergetelijke nummers als Oye Como Va, Samba Pa Ti en She’s Not There. Op Woodstock speelde hij onder andere Evil Ways.

3. Sly & the Family Stone

Multi-instrumentalist Sly Stone had verschillende familieleden in zijn band opgenomen. Vandaar die bandnaam. Hij had een enorme invloed op de ontwikkeling van soul, funk, hiphop en R&B.

In Nederland had hij alleen een hit met Family Affair. Daarbuiten had hij ook groot succes met onder andere Dance To The Music en Everyday People.

4. Ten Years After

Dit was een Britse band. Het nummer I’m Going Home dat ze op Woodstock speelden is al jaren een vaste waarde in de Top 2000. De rest van de muziek die ze maakten laat zich het best classificeren als bluesrock en hardrock.

Dit was nog maar het begin van de meest fenomenale optredens op Woodstock.

5. The Who

Deze Engelse band behoort tot de meest invloedrijke uit de popgeschiedenis, vooral sinds de fenomenale rockopera Tommy die in hetzelfde jaar ontstond als het Woodstock festival. Het nummer My Generation dat ze daar speelden is stevige recht-toe-recht-aan rock.

Gitarist Pete Townsend, zanger Roger Daltrey en drummer Keith Moon wisten dit nummer met kracht en overtuiging over de bühne te brengen. En zeker op het eind gaat Townsend niet bepaald zachtzinnig met zijn gitaar om.

6. Joe Cocker

De Brit Joe Cocker had nog geen naam gemaakt toen hij op Woodstock verscheen, maar zijn verschijning en zijn stem maakten desondanks enorme indruk. Vooral zijn interpretatie van het Beatle-nummer With a Little Help From My Friends gaf zijn optreden een legendarisch karakter.

Ook zong hij heel toepasselijk Let’s Get Stoned. Hier werd popgeschiedenis geschreven aan het begin van een prachtige muziekcarrière.

7. Richie Havens

Vooral in het begin van de jaren ’60 maakte folk een belangrijk deel uit van de jongerencultuur. Vandaar dat er ook musici van dit genre op Woodstock verschenen. Singer songwriter Richie Havens bijvoorbeeld. Hij liet zich vooral inspireren door Bob Dylan en Joan Baez.

8. Joan Baez

De invloed van deze politiek bewogen folkzangeres laat zich moeilijk overschatten. Niet alleen omdat Richie Havens goed naar haar luisterde, maar vooral omdat ze ooit samen optrad met Bob Dylan. Zij gold als een van de belangrijkste representanten van de protestgeneratie.

9. Canned Heat

Het optreden van deze blues- en boogieband behoorde tot één van de vele hoogtepunten van het festival. Centrale bandleden waren Bob Hite en Alan Wilson. Canned Heat trad ook regelmatig op in Nederland.

10. Country Joe and the Fish

Deze Band rond Joe McDonald en Barry Melton stond bekend om zijn protestliederen tegen de oorlog in Vietnam. Hun album Electric Music For The Mind And Body uit 1967 staat bekend als één van de eerste psychedelische albums ooit.

11. Grateful Dead

Ze maakten rock, folk en country en stonden met bands als Jefferson Airplane in het centrum van de hippiecultuur in San Francisco. Ook deze band experimenteerde met psychedelische muziek. Daarnaast deden ze dat ook nog met heel veel andere stijlen.

12. Melanie

Voluit heette deze Amerikaanse singer-songwriter Melanie Safka. Je kent haar misschien van megahits als Lay Down (Candles In The Rain) en Beautiful People. Rond dezelfde periode als Woodstock trad ze ook op tijdens de eerste editie van Pinkpop.

13. Jefferson Airplane

Op de derde festivaldag kwamen ze om 7 uur in de ochtend het podium op. Zangeres Grace Slick sprak de legendarische woorden “Now you will see morning maniac music.” De rest is geschiedenis. Vooral White Rabbit is helemaal groovy!

In de jaren ’80 scoorde de band in gewijzigde samenstelling onder de naam Starship nog enorme hits met de nummers We Built This City en Nothing’s Gonna Stop Us Now.

14. Janis Joplin

Zij was destijds één van de meest invloedrijke blueszangeressen en een grote publiekstrekker voor het festival. Een dik jaar na Woodstock overleed Joplin op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Sindsdien hebben weinig zangeressen haar stemvolume en passie kunnen evenaren.

15. Jimi Hendrix

Volgens velen is deze gitarist de beste die ooit heeft geleefd. Net als Joplin overleed ook hij een jaar na Woodstock op 27-jarige leeftijd. Op het festival speelde hij onder andere het volkslied van de Verenigde Staten.

En hoe! Het werd een iconische interpretatie, een protestsong zonder woorden en een blijk van zijn ongelimiteerde creativiteit en vaardigheden.

Jouw favoriete herinnering aan Woodstock?

Een jaar later – in 1970 – kon ook Nederland genieten van een eigen soort van Woodstock. Dat was het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos te Rotterdam. Jefferson Airplane, Canned Heat, Santana en Country Joe McDonald traden daar ook op.

Was je erbij? Heb je er wilde verhalen over gehoord? Of weet jij nog iets speciaals over Woodstock? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...