Woodstock 1969: deze acts typeerden dit legendarische rockfestival

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

woodstock festival

5. The Who

Deze Engelse band behoort tot de meest invloedrijke uit de popgeschiedenis, vooral sinds de fenomenale rockopera Tommy die in hetzelfde jaar ontstond als het Woodstock festival. Het nummer My Generation dat ze daar speelden is stevige recht-toe-recht-aan rock.

Gitarist Pete Townsend, zanger Roger Daltrey en drummer Keith Moon wisten dit nummer met kracht en overtuiging over de bühne te brengen. En zeker op het eind gaat Townsend niet bepaald zachtzinnig met zijn gitaar om.

6. Joe Cocker

De Brit Joe Cocker had nog geen naam gemaakt toen hij op Woodstock verscheen, maar zijn verschijning en zijn stem maakten desondanks enorme indruk. Vooral zijn interpretatie van het Beatle-nummer With a Little Help From My Friends gaf zijn optreden een legendarisch karakter.

Ook zong hij heel toepasselijk Let’s Get Stoned. Hier werd popgeschiedenis geschreven aan het begin van een prachtige muziekcarrière.

7. Richie Havens

Vooral in het begin van de jaren ’60 maakte folk een belangrijk deel uit van de jongerencultuur. Vandaar dat er ook musici van dit genre op Woodstock verschenen. Singer songwriter Richie Havens bijvoorbeeld. Hij liet zich vooral inspireren door Bob Dylan en Joan Baez.

8. Joan Baez

De invloed van deze politiek bewogen folkzangeres laat zich moeilijk overschatten. Niet alleen omdat Richie Havens goed naar haar luisterde, maar vooral omdat ze ooit samen optrad met Bob Dylan. Zij gold als een van de belangrijkste representanten van de protestgeneratie.

9. Canned Heat

Het optreden van deze blues- en boogieband behoorde tot één van de vele hoogtepunten van het festival. Centrale bandleden waren Bob Hite en Alan Wilson. Canned Heat trad ook regelmatig op in Nederland.

10. Country Joe and the Fish

Deze Band rond Joe McDonald en Barry Melton stond bekend om zijn protestliederen tegen de oorlog in Vietnam. Hun album Electric Music For The Mind And Body uit 1967 staat bekend als één van de eerste psychedelische albums ooit.

11. Grateful Dead

Ze maakten rock, folk en country en stonden met bands als Jefferson Airplane in het centrum van de hippiecultuur in San Francisco. Ook deze band experimenteerde met psychedelische muziek. Daarnaast deden ze dat ook nog met heel veel andere stijlen.

12. Melanie

Voluit heette deze Amerikaanse singer-songwriter Melanie Safka. Je kent haar misschien van megahits als Lay Down (Candles In The Rain) en Beautiful People. Rond dezelfde periode als Woodstock trad ze ook op tijdens de eerste editie van Pinkpop.

13. Jefferson Airplane

Op de derde festivaldag kwamen ze om 7 uur in de ochtend het podium op. Zangeres Grace Slick sprak de legendarische woorden “Now you will see morning maniac music.” De rest is geschiedenis. Vooral White Rabbit is helemaal groovy!

In de jaren ’80 scoorde de band in gewijzigde samenstelling onder de naam Starship nog enorme hits met de nummers We Built This City en Nothing’s Gonna Stop Us Now.

14. Janis Joplin

Zij was destijds één van de meest invloedrijke blueszangeressen en een grote publiekstrekker voor het festival. Een dik jaar na Woodstock overleed Joplin op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Sindsdien hebben weinig zangeressen haar stemvolume en passie kunnen evenaren.

https://www.youtube.com/watch?v=h66qXAK-q3o

15. Jimi Hendrix

Volgens velen is deze gitarist de beste die ooit heeft geleefd. Net als Joplin overleed ook hij een jaar na Woodstock op 27-jarige leeftijd. Op het festival speelde hij onder andere het volkslied van de Verenigde Staten.

En hoe! Het werd een iconische interpretatie, een protestsong zonder woorden en een blijk van zijn ongelimiteerde creativiteit en vaardigheden.

Jouw favoriete herinnering aan Woodstock?

Een jaar later – in 1970 – kon ook Nederland genieten van een eigen soort van Woodstock. Dat was het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos te Rotterdam. Jefferson Airplane, Canned Heat, Santana en Country Joe McDonald traden daar ook op.

Was je erbij? Heb je er wilde verhalen over gehoord? Of weet jij nog iets speciaals over Woodstock? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...